Αγωγή στην Airbnb από τον δήμο του Παρισιού, πρόστιμο εκ. € προ...

Αγωγή στην Airbnb από τον δήμο του Παρισιού, πρόστιμο εκ. € προ των πυλών !!!

43.000 καταχωρήσεις, με πρόστιμο 1.000 έως 5.000 €, ανά ημέρα

1
paris

Η πόλη του Παρισιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της υπηρεσίας ενοικίασης κατοικιών Airbnb, επειδή δεν τήρησε τους τοπικούς νόμους που ρυθμίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ανακοίνωσε επίσημα χθες αξιωματούχος του δήμου.

Η αγωγή στρέφεται επίσης κατά δύο ακόμη εταιριών, των Paris Attitude και Wimdu, οι οποίες προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες.

«Η Airbnb, όπως και οι Paris Attitude και Wimdu, θα προσκληθούν να εμφανιστούν ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Παρισιού στις 9:30 π.μ. στις 12 Ιουνίου», δήλωσε ο Ian Brossat, βοηθός επιτρόπου της πόλης του Παρισιού, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Οι αρχές του Παρισιού, όπως και άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχουν προχωρήσει σε θέσπιση περιορισμών στην Airbnb, λόγω πληθώρας καταγγελιών από ξενοδόχους, καθώς και από κατοίκους που πιστεύουν ότι η δράση της Airbnb τροφοδοτεί την κερδοσκοπία στα ακίνητα.

Τον Νοέμβριο του 2017, το Παρίσι όρισε τον αριθμό των ημερών που ένας ιδιοκτήτης μπορεί να νοικιάσει το σπίτι του, ως βραχυπρόθεσμη άφιξη, στις 120 το χρόνο.

AirbnbΑπό το Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους μέσω τέτοιων πλατφόρμων,  έχουν υποχρεωθεί να εμφανίζουν έναν αριθμό εγγραφής στις λίστες των καταχωρήσεών τους, έτσι ώστε οι αρχές να μπορούν να ελέγξουν ότι τηρούν αυτό το όριο των 120 ημερών. Ο δήμος υποστηρίζει ότι οι 3 εταιρίες παραβίασαν το νόμο, παραλείποντας να διαγράψουν καταχωρήσεις που δεν είχαν επίσημο αριθμό εγγραφής. Συνολικά, περίπου 43.000 καταχωρήσεις θεωρούνται παράνομες.

«Ζητάμε να διαγραφούν όλες οι αγγελίες χωρίς αριθμό καταχώρησης ή να επιβληθεί πρόστιμο € 1.000-5.000 ανά ημέρα ανά καταχώρηση», δήλωσε ο Brossat.

Εκπρόσωπος της Airbnb είπε ότι η απόφαση ήταν «απογοητευτική» και συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία που ρυθμίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Παρίσι είναι περίπλοκη, προκαλεί σύγχυση και είναι πιο κατάλληλη για τους επαγγελματίες παρά για τα άτομα. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις αρχές της πόλης για την θέσπιση απλών και σαφών κανόνων,  κατανοητών από όλους».

Σημειώνεται ότι το Παρίσι είναι μία από τις κορυφαίες αγορές της Airbnb με περίπου 65.000 κατοικίες, όχι πολύ λιγότερες από τα 80.000 δωμάτια των ξενοδοχείων, ενώ ακόμη 35.000 σπίτια, είναι διαθέσιμα σε άλλες πλατφόρμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ