airb

Airbnb: H «Χίμαιρα» που σαρώνει την Ελλάδα

ΓΝΩΜΗ

Σε «δίνη» οδηγείται ο  ελληνικός τουρισμός και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με την εμφάνιση των airbnb, πλήρες χάος, διάλυση και ολοκληρωτική αποσύνθεση. Απελπισμένοι οι Έλληνες εν μέσω κρίσης  στρέφονται σε  λύσεις που είναι ξενικές και καταστροφικές για την κοινωνία μας. Η επιθυμία για κέρδος και ο φόβος έλλειψης αυτού μας οδηγούν στο γκρεμό.

Ακόμα και η Στοά, με την οποία τελειώνει η αρχαία φιλοσοφία, διδάσκει ότι « η επιθυμία και ο φόβος είναι οι κυριότερες αρρώστιες της ψυχής». Όμως ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως πολλοί περισσότεροι  χάθηκαν από τον κορεσμό , παρά από την πείνα.

Νέα διεθνής τάση λοιπόν το airbnb και η οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy). Ας καγχάσω για το παραπλανητικό όρο «διαμοιρασμού». Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών παραδέχονται ότι το 75% της δραστηριότητας είναι επαγγελματική και το υπόλοιπο διαμοιρασμός.

Στην «Ελλαδίτσα» βέβαια, γνωστή και ας μην κρυβόμαστε χώρα «κατεργαρέων» αυτό το ποσοστό αγγίζει το 90%. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, sharing δεν είναι, διότι τίποτα δεν διαμοιράζεται καθώς όλες οι υπηρεσίες πληρώνονται αδρά.

Το εναντίον «economy» είναι και μάλιστα επικερδής άνευ όρων. Η καλοστημένη φάμπρικα του airbnb μετέτρεψε όλους όσοι έχουν ένα ακίνητο σε ένα κακό υποκατάστατο «ξενοδόχων»,  με υποβαθμισμένες ή και καθόλου υπηρεσίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και κυρίως δίχως καμιά φορολογική η εργασιακή υποχρέωση των ιδιοκτητών, προσφέροντας τους όμως μια ανάσα για επιπλέον εισόδημα και ασφάλεια είσπραξης. Το 2014 η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε τζίρο 1,4δις.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες ακίνητα είναι προς πώληση και ελάχιστα προς ενοικίαση.

Στις άμεσες συνέπειες,  φοιτητές, στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί  αδυνατούν να βρουν στέγη και αν βρουν κάτι η τιμή είναι εξωφρενική και απλησίαστη για τα ελληνικά δεδομένα. Και αναμφίβολα ως χώρα που ζει από τον τουρισμό «οφείλουμε» να το διαθέτουμε και μείς δίχως άλλο. Καθώς αν δεν το έχουμε, ο τουρίστας με μικρό εισόδημα, απλά θα πάει κάπου αλλού να αφήσει τα λιγοστά χρήματα του.

Γνωρίζετε πως από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με το Έθνος, υπάρχει μια «καταιγίδα εξώσεων» στην Αθήνα,  τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Σαντορίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Μύκονο και σε άλλες πολλές πόλεις και νησιά; Ποιος είναι ο λόγος; Υπάρχουν σπίτια που ο ιδιοκτήτης τους δεν θέλει μήτε να τα πουλήσει ούτε να τα ενοικιάσει διότι λόγω της κρίση βρέθηκε και χρεωμένος από πάνω με απλήρωτα ενοίκια και υπέρογκα ποσά στη εφορία. Οπότε εδώ εμφανίζεται ο από μηχανής θεός «airbnb» με βραχυχρόνιες μισθώσεις και κέρδη. Ολούθε υπάρχουν κάτοικοι που αναγκάζονται να μετακομίσουν καθώς τα ενοίκια είναι αβάσταχτα με τους ιδιοκτήτες να τους  ζητούν ακόμα και διπλάσιο ενοίκιο για αδιάφορα μέχρι πρότινος διαμερισματάκια. Η δικαιολογία,  η δήθεν ιδιοκατοίκηση ενώ τρίβουν τα χέρια τους ρίχνοντας το ακίνητο στον χρυσοφόρο στίβο του airbnb.

Άλλωστε την «δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς» μην ξεχνάμε. Και αυτό έγινε διότι το airbnb δημιούργησε πλούτο και εισοδήματα πριμοδοτούμενο δυστυχώς από την ανυπαρξία θεσμικών , ασφαλιστικών και άλλων προδιαγραφών δημιουργώντας έτσι άλλη μια παραοικονομία που οι καλοθελητές θέλουν να θεοποιήσουν. Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής στο «κέντρο της Αθήνας το 58% των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω airbnb διατίθεται από επαγγελματίες/επενδυτές που κατέχουν περισσότερα από δύο ακίνητα έκαστος και όχι από ιδιώτες». Από τις 150.000 κατοικίες προς ενοικίαση στην Αττική, οι 12.000 έγιναν airbnb. Στην Ελλάδα, το 2017 υπήρχαν 87.000 καταχωρισμένα ακίνητα σε διάφορες πλατφόρμες ενοικίασης.

Βέβαια, εκτός από τους «μεμονωμένους»  λιγοστούς συνεργάτες, έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται και εταιρείες που αγοράζουν ή ενοικιάζουν ακίνητα, προκειμένου να τα διαθέσουν μέσω airbnb.

Μεγαλοεπενδυτές από Κίνα, Ρωσία και Ισραήλ  αγοράζουν  μεμονωμένες κατοικίες, ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες για τουριστική αξιοποίηση. Συγκεκριμένα  επιχειρηματίας από Κίνα αγόρασε σταδιακά 100 διαμερίσματα στην περιοχή των Εξαρχείων για να τα ανακαινίσει και αξιοποιήσει για τουριστικούς σκοπούς.

Εν παρενθέσει, ο φίλτατος Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς αναφέρει σε μια δήλωση του πως «η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας αναπτύχθηκε σε δεκάδες χιλιάδες κενά, ημιτελή, ή μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα, γι’ αυτό και δεν προκάλεσε εξώσεις πουθενά στη χώρα, όπως κάποιοι εντελώς αναληθώς ισχυρίστηκαν» και παράλληλα  ο  Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης  υποστηρίζει πως το airbnb είναι «μια σημαντική πηγή για τη δημιουργία εισοδήματος που τόσο έχουμε ανάγκη».  Αγαπητοί  μου, γιατί δεν αναφέρεστε όμως και στο πλήγμα που έχει επιφέρει στα μικρά καταλύματα της χώρας και γενικά στην κοινωνία μας.

Φίλτατοι κύριοι, δεν γνωρίζετε πως δεν είναι τα λαϊκά-μεσαία στρώματα που κερδίζουν κατά κύριο λόγο απ’ αυτή τη διαδικασία;  Δεν γνωρίζετε πως  σήμερα σχεδόν το 60% των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι στα χέρια μεγαλοεπενδυτών κι όχι των μικρών ιδιοκτητών και πως οι πλατφόρμες τύπου airbnb  δεν έχουν καν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Μας χαρακτηρίζετε «πολέμιους» της ανάπτυξης ενώ σιγοντάρετε στην ενίσχυση της παραοικονομίας καθώς πολλοί ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων αποφεύγουν να δηλώσουν τη δραστηριότητά τους και τις μισθώσεις.  Γνωρίζετε πως τα airbnb αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα; Τα ξενοδοχεία, κυρίως τα μικρά καταλύματα αιμορραγούν και απειλούνται με χαμηλές πληρότητες, υπερφορολόγηση κτλ και σε αυτά βέβαια προστίθενται και τα μεγαθήρια της βιομηχανίας το ‘all inclusive’ και το ‘airbnb’.

Δώσατε λοιπόν τη «χαριστική βολή» σε ένα κλάδο, ο οποίος εκπροσωπεί το 50% του τουρισμού μας και αφήσατε τους υπέρμαχους του airbnb να αλωνίζουν και να εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά ΟΧΙ τον ελληνικό τουρισμό και το ελληνικό κράτος. Κατ’ επέκταση είμαστε απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο σα χώρα. Υπάρχουν ασάφειες και κενά νόμου δημιουργώντας ανισότητες και εσωτερικό εθνικό ανταγωνισμό.

Μάθετε λοιπόν πως εφόσον παρέχεται τουριστική υπηρεσία, αυτή θα πρέπει να ρυθμίζεται κατ’ αναλογία των υπόλοιπων νόμιμων καταλυμάτων που υπερφορολογούνται έτσι ώστε να υπάρχει μια ανταγωνιστική τουριστική οικονομία συνολικά.

Το «αθώο» για σας airbnb λειτούργει απειλητικά όχι μόνο απέναντι στη βιωσιμότητα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και στη δομή και συνοχή ολόκληρης της κοινωνίας. Προτρέπονται και ωθούνται όλα τα μικρά/μεσαία  καταλύματα να βάλουν λουκέτο η στην τελική ευθαρσώς να παραδώσουν άδειες που τόσες υποχρεώσεις τους δημιουργούν και να νοικιάζουν τα καταλύματα τους μέσα από αυτές τις πλατφόρμες για να μην πληρώνουν τίποτε στο κράτος.

Ενδέχεται λουκέτο 30,000 μικρών καταλυμάτων, αυτών που έκτισαν τον τουρισμό μας. Μάθετε λοιπόν πως όλες αυτές οι κολοσσιαίες εταιρείες δεν τους καίγεται καρφάκι για το αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις βάλουν λουκέτο, ποσώς νοιάζονται για τις ανησυχίες των τουριστικών περιοχών. Και σαν άριστοι δημαγωγοί μας έπεισαν ότι είναι για το καλό μας  εφόσον η  ανάπτυξη του airbnb έχει δώσει μια ανάσα σε πολλούς μικροϊδιοκτήτες που είδαν στη βραχυχρόνια μίσθωση το μόνο τρόπο να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα. Νοιάζονται όμως για κάτι, την αύξηση των κερδών τους καθώς τους εξυπηρετεί η  πλήρης οικονομική αθλιότητα των κατοίκων μιας χώρας όπως η Ελλάδα γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτούν τα ακίνητα που θέλουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Και ασφαλώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας βαυκαλίζουν με μεγάλες αφίξεις τουριστών και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς και συνάμα αφήνουν ξέφραγο αμπέλι τις μεγάλες εταιρείες να θέτουν  αυτοί τους όρους της τουριστική ανάπτυξης και εμείς απλά πιόνια. Είναι πραγματικά υπέροχα και πολύ ρομαντικά τα επιχειρήματα υπέρ του airbnb που κατά καιρούς διαβάζω, «ποιοτικός τουρισμός το airbnb”, «μέσο ανταλλαγής πολιτισμών το airbnb”, «λύση στην κρίση το airbnb», «εξαιρετική ευκαιρία εκμετάλλευσης ακινήτων που διαφορετικά θα παρέμεναν ακατοίκητα και θα ήταν ένα φορολογικό βάρος για τους ιδιοκτήτες το airbnb». Ποιον χλευάζετε Κύριοι; Δεν είναι οικονομία διαμοιρασμού το να έχεις μία ολόκληρη πολυκατοικία σε πλατφόρμες σαν το airbnb, είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι δυνατόν η μισή αγορά να λειτουργεί με προνομιακούς φορολογικούς συντελεστές και τα ξενοδοχεία να επιβαρύνονται ασυστόλως.

Ξυπνήστε Κύριοι από τον λήθαργο σας και ανοίξτε επιτέλους τα μάτια σας να δείτε πως πίσω από το airbnb κρύβονται εταιρείες που εκμεταλλεύονται συστηματικά μεγάλο αριθμό σπιτιών και δωματίων μέσω της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης απλώς για να γλιτώσουν φόρους.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων τα τελευταία 3 χρόνια  κατά 15,3%, η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε μόλις στο 6,6%. Ως εκ τούτου, από το «λογαριασμό» λείπουν περίπου 12-15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Ω τι έκπληξης! Αναρωτηθείτε λοιπόν που πήγαν αυτές οι διανυκτερεύσεις.

Δεν ονειροβατούμε κύριοι, γνωρίζουμε καλά πως η οικονομία του διαμοιρασμού ήρθε για να μείνει. Ένα νόμισμα με δυο όψεις που στο μέλλον δυστυχώς αυτό που θα επικρατήσει, καθώς για την Ελλάδα μιλάμε, είναι η κακή όψη όπου το μεγάλο κεφάλαιο θα παίρνει  κλιμακωτά όλο και μεγαλύτερο μέρος της πίτας των βραχυχρόνιων μισθώσεων εφόσον κάθε χρόνο χιλιάδες ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.  Το θέμα είναι λοιπόν αυτή η μόδα του airbnb που θα μείνει να μην κατακρεουργήσει ότι μας απέμεινε.

Ενστερνιστείτε το επιτέλους πώς τα ξενοδοχεία και τα μικρά τουριστικά καταλύματα που δεν λειτουργούν με τους όρους της airbnb πληγώνονται ανεπανάληπτα. Με κάποιο τρόπο όμως οφείλουμε αυτό  το προϊόν  να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει εις βάρος των κατοίκων της χώρας μας, της εθνικής μας οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, και πάνω απ’ όλα της κινητήριας δύναμης της οικονομίας μας, τον τουρισμό μας. Διαλύστε λοιπόν το πεδίο «αρπαχτής» και επιβάλετε τροποποίηση του νόμου ώστε όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να υποχρεούνται να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, σήμα ΕΟΤ,  να κάνουν έναρξη στην εφορία, να πληρώνουν φόρο διαμονής, ανάλογους φόρους, πυρασφάλειες, καρτέλες, κ.λπ..

Βάλτε επιτέλους όρους και ποιοτικές προϋποθέσεις που θα τηρούνται απ’ όλους απαρέγκλιτα και κατά γράμμα.

Δεν θα πληρώνουμε εμείς την αδυναμία σας εφ  όρου ζωής, δεν φτιάξαμε μαζί αυτές τις επιχειρήσεις για να έρθετε εσείς οι  φυρόμυαλοι να μας τις κλείσετε ελαφριά τη καρδία. Δε θα τα καταφέρετε να παγιωθεί η αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι  μικρή χώρα και η ύπαρξή της εξαρτάται από την καλή διάθεση των ισχυρών.

Εμείς λοιπόν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι ανίσχυροι κι επαναστατημένοι, οι προλετάριοι των ελίτ  του  τουρισμού και των μεγαλοεπενδυτών  με σύνεση δεχόμαστε όλα τα κακώς κείμενα. Δεν υπάρχει τελικά μοίρα που να μην νικιέται με την περιφρόνηση.

Όμως δυστυχώς  ανάμεσα στους Έλληνες θα υπάρχουν πάντα «μηδίζοντες» οι οποίοι διαρκώς θα οδηγούν τον εχθρό μέσα στα τοίχοι ακόμα και τούτη την έσχατη ώρα που πασχίζουμε να επιβιώσουμε.

Από τα χτες στο σήμερα και πολύ κράτησε, ώρα για γενναίες αποφάσεις.

Τούντα Φιλία PhD(ca), MBA, BA, Di

* Η επιμέλεια του κειμένου/άρθρου έχει γίνει από την φιλόλογο κα. Βίκυ Σιβίλια
Tagged

2 σχόλια στο “Airbnb: H «Χίμαιρα» που σαρώνει την Ελλάδα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *