Photo on cottonbro by Pexels

Ακάλυπτες 412.000 θέσεις εργασίας στον αμερικανικό Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού αναμένεται να κορυφωθούν κατά το 3ο τρίμηνο του 2022, ενώ σχετική βελτίωση αναμένεται αργότερα φέτος και κατά τη διάρκεια του 2023.

Αυτό αναφέρει σε νέα του ανάλυση το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), εκτιμώντας ότι 412.000 θέσεις εργασίας στα ταξίδια και τον τουρισμό στις ΗΠΑ θα παραμείνουν φέτος κενές, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ανάκαμψη του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WTTC, μία στις 18 θέσεις εργασίας παρέμεινε κενή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αναδεικνύοντας την έλλειψη προσωπικού που ταλαιπωρεί τον τομέα από τις αρχές του 2021. Εκτιμάται ότι 321.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού έμειναν ακάλυπτες κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 (έλλειψη 5,4%), ενώ οι ελλείψεις εργαζομένων αναμένεται να συνεχιστούν και το 3ο τρίμηνο, με αποκορύφωμα τις 412.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα (έλλειψη 7%).

Κατά τη διάρκεια του 2020, η απασχόληση στον τομέα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 35,9%, στο χαμηλότερο σημείο της. Καθώς ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός και τουριστικός τομέας άρχισε να ανακάμπτει το 2021, οι ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση 12,4% στον αριθμό των θέσεων εργασίας, που υποστηρίζονται άμεσα από τον τομέα, προσθέτοντας στην αγορά 480.000 θέσεις εργασίας.

Παρά τη θετική ανάπτυξη το 2021, ο τομέας των μεταφορών, τα αξιοθέατα, η διαμονή και η αναψυχή αντιμετωπίζουν φέτος τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ειδικότερα, οι εργοδότες στον κλάδο των καταλυμάτων ενδέχεται να δυσκολευτούν να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για σχεδόν μία στις επτά θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα.

Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης

Σύμφωνα με το WTTC, οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι πιο θετικές στο τέλος του έτους και στις αρχές του 2023, εάν κυβέρνηση και δημόσιος τομέας συνεργαστούν για να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των επιλέξιμων εργαζομένων, προσαρμόζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον τομέα ώστε να προσελκύσουν εργαζόμενους με δεξιότητες.

“Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων εργαζομένων στις ΗΠΑ με την προώθηση μεγαλύτερης κινητικότητας του εργατικού δυναμικού εντός των ΗΠΑ και πέρα από τα σύνορα”, δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson. Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα, σύμφωνα με την ίδια, είναι η αυστηρή χορήγηση βίζας, γεγονός που επηρεάζει τελικά τον πλούτο και τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ. “Προτρέπουμε την κυβέρνηση να εξετάσει μέτρα που καθιστούν τις  βίζες και τις άδειες εργασίας  εύκολα προσβάσιμες”, επισήμανε η κα. Simpson.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ 2016 και 2020, η διεθνής μετανάστευση προς τις ΗΠΑ μειώθηκε από περίπου 1,05 εκατομμύρια άτομα σε μόλις 477.000.

Κάποια από τα πιο βασικά μέτρα που προσδιορίζονται στην έκθεση, τόσο για τις κυβερνήσει,ς όσο και για τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος εργαζομένων είναι:

– Διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού πέρα από τα διεθνή σύνορα, με ευνοϊκότερες πολιτικές θεωρήσεων.
– Ενεργοποίηση της ευέλικτης και εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, επιτρέποντας ευκαιρίες μερικής απασχόλησης ή εργολαβίας.
– Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας με ανταγωνιστικές παροχές και πακέτων αποδοχών για τους εργαζόμενους.
– Προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού με τη βελτίωση της αντίληψης για τις θέσεις εργασίας και την προώθηση βιώσιμων διαδρομών επαγγελματικής σταδιοδρομίας με ευκαιρίες ανάπτυξης.
– Ανάπτυξη και υποστήριξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μέσω ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και αναβάθμιση και επανεκπαίδευση των υφιστάμενων εργαζομένων.
– Υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων για τον περιορισμό της πίεσης που ασκείται στο προσωπικό, τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών και την αναβαθμισμένη εμπειρία των πελατών.

Σύμφωνα με το WTTC, με την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων για τη στήριξη της αύξησης της απασχόλησης στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, ο τομέας μπορεί να ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα και να ικανοποιήσει με επιτυχία τη ζήτηση των καταναλωτών σε ολόκληρο τον τομέα.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Ακάλυπτες 412.000 θέσεις εργασίας στον αμερικανικό Τουρισμό

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *