money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμη περιμένουν τα ξενοδοχεία να εξοφληθούν!!!

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, επιτείνονται από τις σημαντικές καθυστερήσεις όχι μόνο των τραπεζών στις εγκρίσεις και εκταμιεύσεις δανείων, αλλά και του Δημοσίου, που δεν εξοφλεί σημαντικά ποσά που οφείλει στα ξενοδοχεία, αν και στις δηλώσεις τους υπουργοί της κυβέρνησης, υπόσχονταν την άμεση εξόφληση.

Πιο αναλυτικά στα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής ξενοδοχίας που αναδείχθηκαν και στην χθεσινή διαδικτυακή εκπομπή του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με τους 18 υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη αφαίρεσης από τον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, της ειδικής αποζημίωσης των εργαζόμενων που είναι σε αναστολή, από τα ποσά των επιχειρήσεων, που επίσης ανέδειξε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έρχονται να προστεθεί  σειρά οφειλών στα ελληνικά ξενοδοχεία από το Δημόσιο και συγκεκριμένα:

  • δεν έχει καταβληθεί στα ξενοδοχεία που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση ανοιχτά μετά την απαγόρευση λειτουργίας με απόφαση της κυβέρνησης τον Μάρτιο, η ειδική αποζημίωση που προβλέφθηκε στην σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται για 72 ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοιχτά, ένα σε κάθε πρωτεύουα νομού και μείζονα περιφερειακή ενότητα , αλλά και 268 ακόμη ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοιχτά με απόφαση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, σύμφωνα με την παρ. 4 του εξηκοστού όγδοου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), για την στέγαση (α) προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, (β) πάσης φύσεως ιατρικού, νοσηλευτικού ή υγειονομικού προσωπικού, (γ) προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανισμών, (δ) προσώπων που έχουν πληγεί λόγω φυσικών καταστροφών, (ε) προσφύγων ή αιτούντων άσυλο, (στ) φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγά- ζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, (ζ) εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό. Τα ξενοδοχεία αυτά περιμένουν να λάβουν την αποζημίωση που αποτελεί ποσοστό της μείωσης τζίρου που είχαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019.
  • δεν έχει γίνει ακόμη η τελική εκκαθάριση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2019 – 2020 και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει η πλήρης εξόφληση των ξενοδοχείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα
  • από το πρόγραμμα 2020 – 2021, πληρώθηκε ο Ιούλιος, αλλά όχι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.
  • Οι πληρωμές για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, είναι μπλοκαρισμένες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη σύντομης πληρωμής
  • δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα ξενοδοχεία καραντίνας, αν και σε 15 μέρες λήγει η σύμβασή τους.

    ksd ξενοδοχεία
    adv

Ακόμη δεν έχει προχωρήσει ο δεύτερος κύκλος εγκρίσεων δανείων από το ΕΤΕΑΝ, με τους κυβερνητικούς παράγοντες, να επιρρίπτουν τις ευθύνες στις τράπεζες, ενώ σε εγκεκριμένα αιτήματα από τον Ιούλιο, δεν έχουν γίνει ακόμη οι εκταμιεύσεις…

theoharisΥπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρης, “το υπουργείο Τουρισμού επανέφερε  φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» συνολικού ύψους 100 εκ,  ώστε να μπορέσει ακόμα περισσότερος κόσμος να πάει διακοπές, αφού η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και πέρα από κάθε προσδοκία, με 750.000 δικαιούχους και ωφελούμενους”.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «η επιτυχία του προγράμματος ‘Τουρισμός για όλους” ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ξεπέρασαν τις 450.000. Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 750.000 δικαιούχους, μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ότι αυξάνει το ποσό ενίσχυσης του προγράμματος ‘Τουρισμός Για Όλους’ του Υπουργείου Τουρισμού, από 30 σε 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει κάθε οικογένεια να πάει διακοπές εφέτος. Παράλληλα, επωφελούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό».

Σε ομιλία του δε στην Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης είχε αναφέρει ότι «με τα 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ‘Τουρισμός Για Όλους’, με τα 37 εκατ. για τον Κοινωνικό Τουρισμό και με τα πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των ‘voucher’ το οποίο ψηφίζεται απόψε, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι φέτος ένας ισχυρός πυλώνας στήριξης κάθε εργαζομένου στον κλάδο του τουρισμού».

vroutsisΩς προς το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 202-2021, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην δήλωσή του, ανέφερε τα εξής: “Τριπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιάζουμε τους ωφελούμενους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού”.

Την ίδια στιγμή στο τέλος κάθε μήνα, οι υποχρεώσεις για τα ξενοδοχεία προς το Δημόσιο, “τρέχουν”…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *