SKAFIDIA ksd photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άκυροι (;) οι διαγωνισμοί της ΕΤΑΔ για τις παραλίες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης των προσφορών ιδιωτών, που συμμετείχαν στην διαγωνιστική διαδικασία, που προκήρυξε η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), από το πρωί της Δευτέρας έως και την Τετάρτη, για την μίσθωση παραλιών φιλέτων στη Ρόδο και η κυβέρνηση, με μια τροπολογία χθες, κατήργησε τη διαδικασία!!
Πιο συγκεκριμένα πλημμυρίδα τροπολογιών κατέκλυσε τη Βουλή ενόψει των θερινών διακοπών με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κλείσει άρον – άρον πάσης φύσεως εκκρεμότητες.
Η «σπουδή» της αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, έδωσε εξηγήσεις για την προσθήκη πληθώρας τροπολογιών στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».
Όπως εξήγησε η τροπολογία με γενικό αριθμό 1160 και ειδικό αριθμό 191 αφορά την ΕΤΑΔ ΑΕ. Με προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 παραχωρείται από την ΕΤΑΔ στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών η διαχείριση και η διοίκηση των κοινόχρηστων χώρων, εκτός συναλλαγής ζωνών αιγιαλού και παραλίας για την ορθολογικότερη διαχείριση και αξιοποίησή τους, χωρίς να θίγονται τα εμπράγματα δικαιώματα της ΕΤΑΔ ΑΕ.
Και με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 2 ορίζεται ότι τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές εισπράττονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ΚΕΔΕ, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την άμεση είσπραξη των εσόδων της.
Ουσιαστικά δηλαδή η ΕΤΑΔ χάνει οποιαδήποτε αρμοδιότητα είχε μέχρι σήμερα στη διαχείριση των παραλιών και δεν δύναται να υπογράψει συμβάσεις με όσους αναδείχθηκαν στους οικείους διαγωνισμούς των προηγούμενων ημερών.
Οι διαγωνισμοί αναμένεται να διενεργηθούν εκ νέου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, χωρίς να αποκλείεται η διενέργεια τους και από τον Δήμο, ενώ όσοι ασκούν σήμερα δραστηριότητα σε αυτές και μάλιστα εν μέσω της θερινής περιόδου, θα κριθούν αυθαίρετοι καταληψίες και θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα αντί για… μισθώματα.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός της Δευτέρας, που αφορούσε παραλίες της Ρόδου και της Ιαλυσού κατέστη άγονος (πλην μιας περιπτώσεως), ο διαγωνισμός της Τρίτης, που αφορούσε επτά θέσεις στην παραλία Τσαμπίκας διεξήχθη κανονικά, ενώ την Τετάρτη διενεργήθηκε διαγωνισμός για επτά θέσεις στην παραλία Αφάντου.
Στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία, αναφέρονται τα εξής:
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 1 ανατίθεται η διοίκηση και διαχείριση των κοινοχρήστων/εκτός συναλλαγής ζωνών αιγιαλού και παραλίας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη την κατά προορισμό χρήση τους για ενιαία τουριστική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της ενιαίας αντιμετώπισης και της ορθολογικής και συνολικής διαχείρισης και αξιοποίησης των εν λόγω εκτάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.. Επίσης, με την προτεινόμενη τροποποίηση, εναρμονίζεται πλήρως το καθεστώς’ διοίκησης και διαχείρισης των αναφερομένων σε αυτή κοινόχρηστων/ εκτός συναλλαγής ζωνών αιγιαλού και παραλίας στο πνεύμα του ν. 4389/2016 και ιδίως των διατάξεων των παρ. 4 και 5 του άρθρου 196 του νόμου αυτού, καθώς δεν θίγονται εμπράγματα δικαιώματα της ΕΤΑΔ ΑΕ. Επιπλέον, τα προσδοκώμενα έσοδα» από τη διοίκηση και διαχείριση κοινοχρήστων/εκτός συναλλαγής ζωνών αιγιαλού και παραλίας που αξιοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 2971/2001, ενισχύουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 2, παρέχεται η δυνατότητα είσπραξης απαιτήσεων Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε») κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε., διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την άμεση είσπραξη των εσόδων της καθώς και την εν γένει νομιμότητα της διαδικασίας βεβαίωσης εν ευρεία και στενή έννοια, και είσπραξης των απαιτήσεώντης.Τα ανωτέρω έσοδα προορίζονται, σύμφωνα, με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4389/2016 και μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών Α.Ε., για την εξυπηρέτηση σκοπών υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *