Photo by Shai Pal on Unsplash

Ακυρωμένες εκδρομές και άδεια ξενοδοχεία η σημερινή εικόνα της ισραηλινής τουριστικής βιομηχανίας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ολόκληρο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, τα ξενοδοχεία έχουν αδειάσει, καθώς οι κορυφαίες εταιρίες έχουν σταματήσει τα ταξίδια σε κορυφαίους προορισμούς, όπως η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, ενόσω η σύγκρουση κλιμακώνεται. Δύο ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν, ήδη, ακυρώσει τα ταξίδια μέχρι το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, τα κρουαζιερόπλοια αποφεύγουν τις κάποτε πολυσύχναστες ακτές του Ισραήλ και οι μεγάλες, αεροπορικές εταιρίες έχουν σταματήσει τις πτήσεις από και προς τη χώρα, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους.

Η easyJet ακύρωσε όλα τα πακέτα προς Τελ Αβίβ που επρόκειτο να αναχωρήσουν πριν από τις 22 Οκτωβρίου, ενώ η Virgin Atlantic Holidays επέτρεψε στους παραθεριστές να κάνουν νέα κράτηση για μεταγενέστερες ημερομηνίες ή να λάβουν επιστροφή χρημάτων εάν ταξιδεύουν πριν από τις 18 Οκτωβρίου.

Η επίθεση της Χαμάς -που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες κυβερνήσεις- στις ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Έκτοτε, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο προπύργιο της Χαμάς, στη Γάζα, σε αντίποινα.

Στο πλαίσιο αυτό, η InterContinental Hotels δήλωσε ότι δύο από τα ξενοδοχεία της, το Six Senses Shaharut και το Hotel Indigo Tel Aviv – Diamond District, έκλεισαν προσωρινά, αφού παρατηρήθηκαν ακυρώσεις και αρκετοί πελάτες μετέφεραν τις κρατήσεις για αργότερα μέσα στο έτος.

Με τα περισσότερα ξενοδοχεία της άδεια, μία από τις κορυφαίες αλυσίδες του Ισραήλ, η Isrotel, ήταν “στα πρόθυρα” να κλείσει προσωρινά κάποια, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η αποχώρηση των ξένων επισκεπτών είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο τομέας αντιπροσωπεύει το 2,8% του ΑΕΠ και περίπου το 3,5% της συνολικής απασχόλησης.

Οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο πολυσύχναστοι της χρονιάς για τα χριστιανικά προσκυνήματα που φθάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης.

“Βασιζόμαστε στον τουρισμό για να ζήσουμε. Είχαμε την κρίση του Covid-19 και ακόμη ανακάμπτουμε και περιμένουμε σιγά σιγά να επιστρέψουν οι τουρίστες. “Τώρα ο τομέας του τουρισμού είναι νεκρός”, δήλωσε ο Khader Hussein, 30 ετών, πωλητής σουβενίρ στη Βηθλεέμ, τη γενέτειρα του Ιησού.

Ελκόμενοι από τα ιστορικά μνημεία της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ και τις λευκές αμμώδεις παραλίες του Τελ Αβίβ, περίπου τρία εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στο Ισραήλ τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Το νούμερο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 800.000 Αμερικανούς, είναι κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Μια ημέρα μετά την επίθεση, το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ δήλωσε ότι οι εκδρομές θα πρέπει να αποφεύγονται και οι τουρίστες θα πρέπει να μένουν στα ξενοδοχεία τους ή στα κρουαζιερόπλοια. Την Τετάρτη, ωστόσο, ανέφερε ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να μετακινηθούν στη χώρα, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο, πάνω από 90.000 τουρίστες βρίσκονταν στο Ισραήλ και χιλιάδες είχαν επισκεφθεί εθνικά μνημεία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε την ταξιδιωτική της προειδοποίηση για το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη σε επίπεδο 3 ή “επανεξετάστε το ταξίδι”, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο. Ενώ, το βρετανικό Forreign Office συμβουλεύει τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, εκτός από τα απαραίτητα ταξίδια. Το ίδιος και η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Elias al-Arja, επικεφαλής της Αραβικής Ένωσης Ξενοδοχείων, δήλωσε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Δυτική Όχθη αφιέρωσαν την περασμένη εβδομάδα, βοηθώντας τους τουρίστες να φύγουν, μετά την έναρξη της βίας. “Περίπου το 90% των ξενοδοχείων στη Δυτική Όχθη είναι άδεια”, είπε.

Οι ξενοδοχειακές αλυσίδες Dan Hotels και Isrotel δήλωσαν ότι παρέχουν δωμάτια σε ανθρώπους που διαφεύγουν από τα σύνορα της Γάζας. Η Dan προσφέρει επίσης 50% έκπτωση στα δωμάτια για τους ντόπιους.

Χωρίς να διαφαίνεται λύση στη σύρραξη, δεν είναι σαφές πότε οι ξένοι επισκέπτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Ο τουριστικός όμιλος Authentic Israel ζήτησε από τους τουρίστες που έκαναν κράτηση για τα ακυρωμένα ταξίδια τους να δωρίσουν 150 δολάρια ο καθένας για να στηρίξουν το προσωπικό του κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο αυστραλιανός ταξιδιωτικός πράκτορας Intrepid Travel ακύρωσε τις εκδρομές στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το τέλος του έτους. Η Odysseys Unlimited, από την άλλη, ανέστειλε τα ταξίδια της στο Ισραήλ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η αμερικανική εταιρία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις εκδρομές στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, αλλά προσέφερε στους ταξιδιώτες την επιλογή να μετακινηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία ή σε άλλο προορισμό. Σύμφωνα με αυτή, περίπου το 90% των ξενοδοχείων στη Δυτική Όχθη είναι άδεια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *