ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα γραφής

ΦΟΡΕΙΣ

Για «ανησυχητικά» πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, είπε: 

“Συγκροτείται νέα Βουλή με την χώρα να μην βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας. Δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι η Βουλή αυτή είναι η πρώτη μετά το 2012 χωρίς την προσβλητική παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Μετά από 4,5 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας μου στα κυβερνητικά έδρανα είμαστε εδώ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσουμε κριτική. Αυτή είναι η δημοκρατία και την τιμούμε και σεβόμαστε την εντολή του λαού. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε αυτό που πιστυεύουμε ότι είναι καλό για την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Γι αυτό και δεν θα κάνω ότι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Την αντιπαράθεση χωρίς όρια, την διαρκή καταστροφολογία και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω εκλογές όπως κάνατε εσείς, πέντε μένες μετά την εκλογή μας, την ώρα που η δική μας κυβέρνηση ήταν εκλεγμένη με νωπή λαϊκή εντολή και με μεγαλύτερο ποσοστό.

tsiprasΟύτε θα ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο σκληροί μαζί σας. Αντίθετα σας διαβεβαιώνω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για το συμφέρον του λαού θα την στηρίξουμε στο εξωτερικό χωρίς να σημαίνει ότι θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εντός βουλής θα αντιπαρατεθούμε στην ουσία. Η κριτική επι της ουσίας και των πεπραγμένων σας θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και για εσάς. Θα συνειδητοποιήσετε ότι η χώρα δεν κυβερνάτε μέσω της εικόνας. Θα κρίνεστε για την ουσία και πεπραγμένα. Τα πρωτα δείγματα γραφής μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Είπατε κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη ενότητας και θα είστε ο πρωθυπουργός ολων. Ποια είναι τα δείγματα: οι πρώτες ενέργειες ούτε ενότητα ούτε νέο μοντέλο διακυβέρνησης μαρτυρούν. Επαναφέρατε κομματικους επιτετραμμένους σε επιτελικές θέσεις στα υπουργεία. Συγκεντρώσατε υπερ εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Την ΕΥΠ την ΕΡΤ το ΑΠΕ να λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές σας υποδείξεις. Παύσατε από την πρώτη ημέρα τον αρχηγό της αστυνομίας. Τοποθετήσατε πολιτικό προιστάμενο στο υπεθα με στόχο να στυντονίζει τα επιτελεία. Τι πετυχαίνετε με όλα αυτά; Υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο με στρατιές συμβούλων και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Εμείς προεκλογικά προειδοποιήσαμε γι αυτό. Δεν περιμέναμε να μας επιβεβαιώσετε τόσο γρήγορα.

Είστε η πρώτη κυβέρνηση στην μεταπολίτευση που δεν μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι παραλάβατε καμμένη γη. Το 2009 παραδώσατε την χώρα με 24% πρωτογενές έλλειμμα. Το 2015 μας αφήσατε χώρα στο χείλος της αβύσσου. Με άδεια ταμεία και ανεργία στο 28%. Μια κοινωνία σε κρίση και ανθρωπιστική κριση και δεσμεύσεις προς πιστωτές που δεν υλοποιήσατε. Σήμερα παραλαμβάνετε χώρα με 37 δις ευρώ , 9 τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος και καθαρό διάδρομο 154ετίας, με φθηνότερο κόστος δανεισμού.

Κερδίσατε κ. Μητσοτάκη τις εκλογές με μια βασική υπόσχεση. Ότι εσείς θα καταφέρετε διότι έχετε σχέδιο από την επόμενη ημέρα να πείσετε τους δανειστές να αλλάξουν την συμφωνία για τα πλεονάσματα και θα καταφέρετε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να υλοποιήσετε δέσμευση για φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς λαϊκή λεηλασία. Σήμερα ξεκινήσατε τις δηλώσεις με δέσμευση προς τους εταίρους μας και τους πιστωτές. Η πρώτη σας δέσμευση στην ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων ήταν ότι θα τηρήσετε την δέσμευση για πρωτογενείς στόχους για 201 και 2020. Αυτή η δεσμευση, αν την βάλουμε μαζί με όσα είπατε παρακάτω για φοροελαφρύνσεις σημαίνει ότι για να υλοποιηθουν και οι 2 για το 2020 θα πρέπει να εξιοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ κοντά στα 2 δις ευρώ. Η άλλη ανάγνωση λοιπόν είναι γι’ αυτά που δεν είπατε. Για αυτά που αποκρύψατε. Για ένοχες σιωπές. Είτε θα αναγκαστείτε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις να μην υλοποιήσετε, είτε θα αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης περος ελληνικό λαό.

Τα πλεονάσματα

Χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση μείωσης πλεονασμάτων ήταν δίχως βάση. Το χειρότερό είναι ότι δεν έχετε καν διεκδικήσει να το πετύχετε.

Παραπέμπετε σήμερα την προοπτική μείωσης πλεονασμάτων σε αβέβαιο και μακρινό μέλλον. Γιατί; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει καλύτερη στιγμή; Τι σας λείπε τώρα και θα το έχετε το 2021; Λαίκή εντολή έχετε, δημοσιονομική σταθερότητα έχετε και εμείς φροντίσαμε γι αυτο. Στήριξη απο την αντιπολίτευση έχετε. Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα στο βασικό σας επιχείρημα; Οταν εγώ εκλέχθηκα πρωθυπουργός εγώ είχα μόνο την λαΛϊκή εντολή. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατίο δεν τα διεκδικείτε. Εμάς που αγωνιστήκαμε μας είπατε ψεύτες. Εσάς που 3,5 χρόνια υπόσχεστε χαμηλότερα πελονάσματα και δεν μπαίνετε καν στον κόπο να τα διεκδικήσετε πως να σας χαρακτηρίσουμε;

Το ερώτημα είναι σαφές. Δεν ζητάμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση αλλά στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς. Με την έξοδο της χώρας απο τα μνημόνια μπήκαμε σε νέα συνθήκη. Βγάλαμε τους δανειστές απο το πεδίο λήψης αποφάσεων. Εσείς επαναφέρετε δανειστές απο την πίσω πόρτα. Μπαίνετε σε παζάρια για το 2021.

Γιατί δεν ακολουθείτε την δική μας πρόταση για αποθεματικό 5,5 δις ευρώ που εμείς είχαμε με τις θυσίες του λαού;
Εμείς με αυτό το σχέδιο ξεκινήσαμε να ψηφίζουμε και υλοποιούμε σειρά μέτρων φοροελαφρύνσεων. Εσείς τι θα κάνετε με αυτά; θα τα ακυρώσετε;
Εγώ θα σας μιλήσω για 6 ένοχες σιωπές.
Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό.
Δεν είπατε για τα επιδόματα. Θα τα ακυρώσετε;
Δεν είπατε κουβέντα για αν στον προϋπολογισμό 2020 θα καταργήσετε ή θα διατηρήσετε το μόνιμο δώρο πάσχα σε συνταξιούχους.
Δενείπατε τίποτα για διεύρυνση φορολογικής βάσης. Σας ζητάνε κατάργηση αφορολόγητου;
Δεν είπατε τίποτα για την εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε ότι θα καταργήσουμε για εισοδήματα εως 20 χιλ ευρώ
Δεν είπατε τίποτα για την προκαταβοοή φόρου που εμείς είπαμε ότι θα μειώσουμε στο μισό

Εμείς είχαμε καταθέσει δεσμεύσεις για το 2020. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε κάθε σοβαρή πρόταση για μείωση στόχων με προυπόθεση να μην περιλαμβάνει νέα βάρη.

Σύγκρουση συμφερόντων

Δεν είναι μόνο η υπόθεση πλεονασμάτων και τον αμφίβολων φοροελαφρύνσεων αλλά και ο απίστευτος κυνισμός που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση σε μια σειρά απο επιλογές.
Ενα χρόνο τώρα απο την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη απο εθνική τραγωδία. στοχοποιήσατε εμενα και λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική εύθυνη. Τότε είχα κάνει δεκτή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα και ζήτησα παραιτήσεις όσων διαχειρίστηκαν την κρίση τους αρχηγούς ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής. Τότε εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί και ονομαστικά στον κ. Τσουβάλα. Είχατε πει “πραγματικά αναρωτιέμαι πως κάποιοι κοιμούνται ήσυχοι και ασκούν τα καθήκοντά τους” και είπατε ότι κανεις Έλληνας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Σήμερα τον άνθρωπο που ήταν τότε στην ΕΛΑΣ τον διορίσατε γγ Προστασίας του Πολίτη δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Με αυτή την επιλογή εσείς κοιμάστε ήσυχος;
Επιλέξατε για την θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με βασική αρμοδιότητα να τρέξει την επένδυση του Ελληνικού που έχει φτάσει στο 95% και αυτός θα την τρέξει. Ποιον επιλέξατε; Τον κ. Οικονόμου που μέχρι χθές ήταν στέλεχος της εταιρίας που έχει πάρει το έργο. Δεν σας κατηγορούμε που φέρνετε ανθρώπους απο την αγορά αλλά που δίνετε καθήκοντα σε υπαλλήλους των εταιριών. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να μείνει στην θέση. Η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων είναι σημαντική.
Τρίτο ζήτημα: κ. Μητσοτάκη 1,5 χρόνο τώρα πρωτοστατούσατε στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους. Πολλά απο τα στελέχη σας μας λέγανε προδότες. Εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περι προδοτικής συμφωνίας. Τώρα έγινε καλή η συμφωνία. Αυτό λένε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και επι των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η υποκρισία στην πολιτική πληρώνεται. Το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς. Σύμφωνα με την ενημέρωση απο το Λονδίνο μετά απο συνομιλία με την βρετανίδα πρωθυπουργό εξέφρασε την ικανοποίησή της που θα τηρήσετε τα Συμφωνηθέντα. Εσείς το αποκρύψατε απο το ΑΠΕ.
Χαίρομαι που αποφασίσατε να στηρίξετε μια εθνικά υπερήφανη συμφωνία που θα αναβαθμίσει την Μακεδονία μας. Σας το είχα πει ότι θα βρείτε μρποστά σας όσα κάνατε για την Συμφωνία των Πρεσπών. Καλά ξεμεπρδέματα με όσους εξαπατήσατε.

Για την κατάργηση του ασύλου και την ακύρωση της ίδρυσης στη Νομική Σχολή

Θα πω και δυο λόγια για τα ζητήματα της Παιδείας. Εχετε κάνει σημαία το ζήτημα του Ασύλου. Μας είπατε και σήμερα ότι τέλος οι μολότοφ και η ανομία, γιατί θα επαναφέρετε ότι ίσχυε πριν το 2015. Θα μείνω στην ουσία. Δηλαδή τι μας είπατε, ότι το 2010-14 είχαν εκμηδενιστεί οι παραβατικές συμπεριφορές στα πανεπιστήμια; Ας σταματήσουμε να υποβαθμίζουμε τα Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας μας. Είμαι υπερήφανος που το ΕΜΠ βγήκε στην πρώτη 10αδα των καλύτερων πανεπιστημίων. Ήρθατε και προχωρήσατε σε 2 παρεμβάσεις. Είπατε ότι η έρευνα φεύγει απο την αρμοδιότητα του υπουργείου. Εμείς καταφέραμε να αυξήσουμε το κονδύλι και να έχουμε 2,5 χιλ ερευνητές που δεν έφυγαν στο εξωτερικό. Ποιος θα τα χειριστεί αυτά; Ο κ. Γεωργιάδης; Καλή επιτυχία!

Επίσης με το καλημέρα ακυρώσατε την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Για ποιο λόγο; Η Πάτρα και ο νομός Αχαϊας πρωτοστατεί στην εκπαίδευση γιατί να μην έχει νομική σχολή; Η βαθιά υποκρισία είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια εσείς κλείνετε τα δημόσια πανεπιστήμια με πραγματικό στόχο να φέρετε τα ιδιωτικά. Καταργείτε το ΣΔΟΕ, το Σώμα επιθεωρητών εργασίας και των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Δεν είναι όλα διακηρύξεις χωρίς κόστος. Με την επίφαση της ανεξαρτησίας συρρικνώνετε το πεδίο δράσεις των συγκεκριμένων Σωμάτων. Υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η πόρτα σε κράτος Άγριας Δύσης.

Για τη ΔΕΗ και το ασφαλιστικό

Η προσπάθεια που βλέπουμε να γίνεται με την ΔΕΗ είναι προσπάθεια απαξίωσης για να έρθει το ξεπούλημα. Ξεχνάτε ότι επί δική σας διακυβέρνησης εκτοξεύτηκαν τα τιμολόγια κατά 60% και τα χρέη της επιχείρησης. Η πρόθεσή σας από τότε ήταν σαφής από την περίοδο Σαμαρα. Η απαξίωση και πώληση της μικρής ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ. Ολα αυτά εμείς τα αποτρέψαμε.
Με πρόσχημα ότι δήθεν η ΔΕΗ έχει πέσει εξω σχεδιάζετε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Σας το λέμε καθαρά: να μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη για τους απλούς ανθρώπους και μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της ΔΕΗ.

Το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ αφορά το Ασφαλιστικό. Ελπίζω να μας πείτε μια κουβέντα για το τι σχεδιάζετε, γιατί αγωνιούν οι συνταξιουχοι αν αυτό που εμείς καταφέραμε, να αποτρέψουμε την μείωση των προσωπικών διαφορών, αν εσείς το κάνετε και απο εκεί θα προχωρήσετε σε μείωση φόρου επιχειρήσεων. Πείτε μας τις προθέσεις σας.

Ήσασταν λιτός για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τις σχέσεις με την Τουρκία. Να τα βρούμε με τον Ερντογάν; Ολοι το θέλουμε. Το κρίσιμο είναι να μας πείτε σε ποια βάση. Δεν άκουσα κουβέντα για την προκλητικότητα των γειτόνων μας την ώρα που το γεωτρύπανο είναι στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ελπίζω να μας πείτε δυο κουβέντες”.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *