tsipras

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με πρόσφυγες και κοινωνικό Τουρισμό να δουλέψουν τα ξενοδοχεία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την φιλοξενία προσφύγων και την αύξηση του κοινωνικού τουρισμού, “βλέπει” ως λύσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός Τουρισμός λόγω του κορονωϊού,  και ειδικά τα ξενοδοχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, πέραν των όσων έχουν προταθεί για αύξηση της ρευστότητας αναβολή πληρωμών, ΕΣΠΑ, κ.λπ..

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις χθες,  στην μία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Βασιλικός, ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, κ. Τοκούζης, ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Τσιλίδης και η τομεάρχης τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Τουρισμό και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την τουριστική δραστηριότητα και στην δεύτερη ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό κ. Χότζογλου, με τη συμμετοχή των Τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου και Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με θέμα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Τουρισμό και την προστασία των εργαζομένων.

Για τις επιχειρήσεις

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο τουρισμός, που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ, πλήττεται σημαντικά, με τις καλύτερες προβλέψεις να δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος τουριστικής δραστηριότητας με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα τους, καθώς οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος θα είναι πάνω από 2,17 δις, ενώ οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πάνω από 38.000.

notopoulouΟ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι στην αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στο μέγεθος του πακέτου στήριξης της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα μέτρα στήριξης για την τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε τη λογική της πρόληψης και της θωράκισης της οικονομίας, παράλληλα με την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

– την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.

– την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.

– Ταυτόχρονα στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 .

– Παράλληλα χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις: ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.

– Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.

– Οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να στηριχθούν μέσω της φιλοξενίας προσφύγων με ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί των υφιστάμενων camps με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Επειδή η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια, είναι η ώρα για γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Με τους εργαζόμενους

Στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό κ. Χότζογλου, με θέμα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Τουρισμό και την προστασία των εργαζομένων, ο κ. Χότζογλου κατέθεσε την αγωνία του για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού, καθώς αυτή τη στιγμή παραμένουν εκτός ρύθμισης και παντελώς ακάλυπτοι 25.000 εργαζόμενοι στον Επισιτισμό–Τουρισμό.

tsiprasΟ Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ειδικού σχεδίου προστασίας για τους εργαζόμενους, που αποτελούν την «ψυχή» της ελληνικής φιλοξενίας που θα συμπεριλαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης, καθώς και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2021 που προβλέπεται να επανέλθει η ομαλότητα στον Τουρισμό.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως χρειάζεται ειδική μέριμνα του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, οριζόντια, χωρίς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτως τρόπου λήξης της συμβάσεως, για να συμπεριληφθούν οι 25.000 εποχικοί που έμειναν εκτός μέτρων, καθώς και να υπάρξει αναλογική μέριμνα για όλους τους κλάδους εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, όπως οι ξεναγοί.

ergasiasΕπιπλέον, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και να μειωθεί έγκαιρα ο απαραίτητος αριθμός ενσήμων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Τέλος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προγράμματα εξειδικευμένης κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων.

Αναγκαία είναι και η άμεση, ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση του Τουρισμού.

Πιστεύουμε στους ανθρώπους του Τουρισμού, τους χρειαζόμαστε και η προστασία τους είναι ευθύνη της Πολιτείας.

Tagged

4 σχόλια στο “ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με πρόσφυγες και κοινωνικό Τουρισμό να δουλέψουν τα ξενοδοχεία

 1. Ολο βλακιες κατεβαζει το μαμοθρευτο.
  Ασε μας ρε φιλε. Ξερεις εσυ πως δουλευουν τα ξενοδοχεια για να λες κοτσανες?
  Ποτε δεν μας βοηθησες
  Προγραμμενοι εχθροι σου ειμαστε ολοι εμεις,”οι κλεφτες,οι λοποδητες, εμεις που τρωμε τις επιδοτησεις κλπ”
  Αυτα λεγατε κι ετσι μας αντιμετωπιζατε
  Τωρα θα μας κανετε υποδειξεις??
  Αντε…

 2. 2014: Μετά από έτη αγώνα καθότι δεν λαδώσαμε, εγκρίνεται ΕΣΠΑ για 14 εξοπλισμένα studios. Τα μπετά είχαν “πέσει” το 1993 όταν ήμουν 18 ετών. Έρχεται η 1η φορά αριστερά, τα capital control, και ΚΟΒΕΙ το ΕΣΠΑ 2014-2020) το οποίο τώρα αναφέρει πως είναι “αδιάθετο” και πρέπει να δωθεί!!
  Αποτέλεσμα : στα 41 μου παρατάω την Αθήνα, κατεβαίνω Κρήτη τόπο καταγωγής. 3μιση χρόνια δουλεύω κυριολεκτικά 24/7 για να αποπληρώσω πιστωτές. Ζωή και πριν λόγω μνημονίων ανύπαρκτη. Ζωή και δω το ίδιο. Κάνω τον: tour operator, χειριστή συστημάτων διαχείρισης, ξεναγό, κηπουρό, καθαρίστρια, receptionist, PR, κλ.π. κλ.π μην αναφέρω όλη την αλυσίδα.
  Μόνη βοήθεια ο 78χρονος πατέρας μου που φυσικά δεν μιλάει ούτε Γερμανικά ούτε Αγγλικά ούτε Ρώσικα και η 72χρονη μάνα που στα γεράματα έγινε καθαρίστρια.
  Πέρυσι η Thomas Cook, ευτυχώς λόγω διασποράς tour operators η έκθεση ήταν μικρή.
  Φέτος όμως? 0. Νada. Ούτε σπουργίτι δε θα έρθει φυσικά.
  Υπολειπόμενο χρέος 30.000€

  Κε. Τσίπρα: Αν δεν μας είχατε κόψει το ΕΣΠΑ που τώρα λέτε ότι είναι ακόμη “αδιάθετο” τα apartments (30 sq. m. fully equipped 3keys rated) αυτή τη στιγμή δε θα χρωστούσα και ίσως με τόσο προσωπικό σχεδόν έως θανάτου κόπο να είχα και κανα φράγκο στην τσέπη.
  Αντιθέτως έβαλα και όλες τις οικονομίες μιας ζωής εγώ και η αδερφή μου περί τα 80,000€
  Φέτος, κάπου έβλεπα στα 45 μου πλέον μια χαραμαδα μπας και….
  Τώρα, covid-19. Lockdown. Lockdown και στον τουρισμό.

  ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ. ΕΙΣΤΕ Η ΑΙΤΙΑ. Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

 3. Να παρετε και φωτογραφιες προσφυγων στην πισίνα με το κοκτειλ να τις στειλετε Τουρκια! Την επομενη σεζον θα υπαρχει 100% πληροτητα! Μπραβο σκεψη!!!

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *