Αλήθεια τι γίνεται με τις θεωρήσεις Visa; Όλα καλά; | Κύριε υπουργέ των Εξωτερικών πρέπει να παρέμβετε

ΓΝΩΜΗ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη (*)
Το ότι στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε, είναι μια μάλλον αυτονόητη αλήθεια.

Μια άλλη αυτονόητη αλήθεια, είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές, πολλές φορές (sic), δεν βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον ελληνικό Τουρισμό, ούτε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση φίλου, διευθύνοντος συμβούλου μεγάλου ομίλου, που σε χώρα του Κόλπου αφού απευθύνθηκε στην ελληνική πρεσβεία και ουδεμία απάντηση έλαβε, απευθύνθηκε στην τουρκική πρεσβεία (!), η οποία τον βοήθησε και του έδωσε λύση…

Θα μου πείτε τι μου ήρθε τώρα πασχαλιάτικα με τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές;

Η σεζόν ξεκίνησε, πολλοί ελληνικοί προορισμοί ανοίγουν νέες αγορές και έχουμε -ξανά και ξανά- εξακολουθητικά τα ελληνικά προξενεία να αρνούνται να χορηγήσουν θεωρήσεις visa, κάνοντας απίστευτα πράγματα: δίνουν visa στα μισά μέλη μιας οικογένειας, παραδείγματος χάριν!!!

Και θα αναφερθώ ειδικά στο θέμα της Ινδίας. Τον Μάρτιο 2022, ο υπογράφων, αποκάλυψε αδιανόητες καθυστερήσεις και απορρίψεις στις θεωρήσεις visa στην Ινδία.

Η συνέχεια είναι γνωστή: Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε στην ανάκληση διπλωματικού προσωπικού και διοικητικών υπαλλήλων από την πρεσβεία και το προξενείο και έστειλε αντικαταστάτες, αλλά και επιπλέον προσωπικό, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Μάλιστα με αφορμή το ρεπορτάζ μας έγινε και ερώτηση στην Βουλή.

Ωστόσο η κατάσταση βελτιώθηκε πρόσκαιρα, παρά το γεγονός ότι η Ινδία έχει «ανοίξει» για την Ελλάδα και είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά. Ξανά υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και παράπονα για τις θεωρήσεις visa, που γεννούν πολλά ερωτηματικά. Όπως δε είμαι σε θέση να γνωρίζω, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας σε ταξίδι του στην Ελλάδα, έθεσε ξεκάθαρα το θέμα στο ελληνικό ΥΠΕΞ: «Μας θέλετε ή δεν μας θέλετε», χωρίς να λάβει κάποια ξεκάθαρη απάντηση.

Ο Νίκος Δένδιας λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ, είχε δηλώσει απαντώντας σε ερώτησή μου στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ ότι είναι έτοιμο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις θεωρήσεις visa που θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν ήθελε να το καταθέσει λόγω προεκλογικής περιόδου.

Πρότεινα να κάνει μια διακομματική συνάντηση να παρουσιάσει το σχέδιο και να ζητήσει προτάσεις και διακομματική συναίνεση γιατί το θέμα είναι εθνικό και όχι κομματικό.

Αφορά στην πατρίδα. Βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα, πλην όμως δεν προχώρησε τίποτα.

Δυστυχώς…

Σε μια εποχή που ο ελληνικός Τουρισμός κάνει άλματα, δεν μπορεί να συνεχίζονται τέτοιες καταστάσεις με τις θεωρήσεις visa.

Δεν ξέρω αν το επιτελικό κράτος έχει πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί.

Αλλά ο ελληνικός Τουρισμός και οι θεωρήσεις visa είναι πολύ σοβαρά!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

(*) Το σημείωμα του εκδότη στο τεύχος Απριλίου 2024.

Αυτά έγραφα πριν από 15 περίπου ημέρες στο τεύχος Απριλίου του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και το ρεπορτάζ μας σήμερα είναι συγκλονιστικό, με σοβαρές και επώνυμες καταγγελίες.
Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, κύριε Γιώργο Γεραπετρίτη, πρέπει να ασχοληθείτε προσωπικά με το θέμα. Ο ελληνικός Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν μπορεί να δυσφημείται η πατρίδα με τον τρόπο αυτό και να χάνονται πολύτιμοι πόροι για την εθνική οικονομία!

1 σχόλιο στο “Αλήθεια τι γίνεται με τις θεωρήσεις Visa; Όλα καλά; | Κύριε υπουργέ των Εξωτερικών πρέπει να παρέμβετε

 1. Χριστός Ανέστη!
  Η Ινδία είναι μια χώρα με πολλές τουριστικές & επιχειρηματικές δυνατότητες για την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι πλέον είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη!
  Όταν με το καλό θα λυθεί το πρόβλημα με τις Visas, θα πρέπει να δούμε και πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στις διατροφικές ιδιαιτερότητες των Ινδών. Υπάρχει δυνατότητα να φέρουμε Ινδούς για καίριες θέσεις στις Κουζίνες και στις Υποδοχές. Όλα γίνονται…
  Ένα ακόμη θέμα που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι ότι η Gulf Air, με ενδιάμεσο σταθμό από την Ινδία το Bahrain, έχει προσθέσει απευθείας πτήσεις για την Αθήνα, από αυτόν τον Ιούνιο.
  Μαζί με τους Ινδούς τουρίστες όμως θα αυξηθεί και ο αριθμός των τουριστών από τις χώρες του Κόλπου, που αγαπάνε την Ελλάδα κα θέλουν να την επισκεφθούν διακαώς.
  Καλή συνέχεια, καλή Δύναμη, και καλή Φώτιση στο Ελληνικό ΥΠΕΞ!

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *