Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης visa προαναγγέλει ο Νίκος Δένδιας | Φιλικές προς τον επισκέπτη της χώρας | Παρέμβαση Κ. Δεριζιώτη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αλλαγές επί τα βελτίω στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων visa, μέσω θεσμικών αλλαγών στην λειτουργία και το οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, με προεδρικό διάταγμα, εξήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας στην εισήγηση του μέλους του ΔΣ Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη, ο οποίος έθεσε το θέμα των χορηγήσεων visa και των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που παρατηρούνται, με αρνητικές επιπτώσεις στον εληνικό Τουρισμό, αφού παραδέχθηκε το πρόβλημα, υπογράμμισε ότι “…όταν διεκδικείς μερίδιο αγοράς, πρέπει να εξασφαλίζεις συγκεκριμένο σέρβις στον εν δυνάμει πελάτη σου. Δεν μπορείς ούτε να τον ταλαιπωρείς, ούτε να τον βασανίζεις, ούτε να τον μετατρέπεις σε υπήκοο μίας ατελείωτης ουράς έξω από ένα Ελληνικό Προξενείο κάπου στην γη”. Και συνέχισε: “Αυτό απαιτεί μία σημαντική αναδιάρθρωση και των Υπηρεσιών του δικού μας Υπουργείου και των Προξενικών μας Αρχών και των εσωτερικών  διαδικασιών των Προξενικών μας Αρχών. Τα συγκεκριμένα νομοθετικά κείμενα –είναι Προεδρικά Διατάγματα, δεν είναι τίποτα ιδιαίτερα πολύπλοκο- είναι ήδη έτοιμα. Θεώρησα όμως και θεωρώ πλέον, ότι επειδή βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο, αυτό πρέπει να γίνει από την Κυβέρνηση η οποία θα έχει μία φρέσκια νομιμοποίηση”.

Ακολούθως σε παρατήρηση του συμβούλου του ΔΣ ότι ίσως θα ήταν σκόπιμο σε συνεννόηση με τα κόμματα να προωθηθούν τα προεδρικά αυτά διατάγματα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι θα εξετάσει ξανά το θέμα.

Ο διάλογος

Ο διάλογος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κων. Στ. Δεριζιώτη, έχει ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ.Δεριζιώτης έχει τον λόγο.

Κ.ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ: Καλησπέρα κύριε Υπουργέ, καλωσήρθατε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Νομίζω ότι δεν θα έλεγα κάτι καινούριο, αν δεν συμφωνούσα απολύτως ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική και η ελληνική αμυντική πολιτική τα τελευταία χρόνια μας έχει κάνει περήφανους και αισθανόμαστε, ικανοποίηση που δεν αφήνουμε πράγματα στην τύχη τους και δεν ρισκάρουμε.

Θα μου επιτρέψετε να θέσω ένα άλλο θέμα, που θεωρώ εξίσου σημαντικό και αν έχετε κάποια νέα να μας πείτε αλλά και αν μπορείτε να το έχετε στα υπόψη σας.  Αναφέρομαι στα θέματα των θεωρήσεων Visa από το εξωτερικό, για τον ελληνικό τουρισμό. Επειδή υπάρχουν πολλές καινούριες αγορές στις οποίες η Ελλάδα και οι Έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν κατευθυνθεί, με παράδειγμα το θέμα της Ινδίας το οποίο το γνωρίζετε και προσωπικά, και ήδη –μπορεί αυτό να μην το ξέρετε, είναι και είδηση-  μέχρι τον Μάιο θα έχουν έρθει 3.000 Ινδοί τουρίστες για πρώτη φορά στα χρονικά, στην Ρόδο και η Πρεσβεία κινείται θετικά, και με τη συμβολή και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, ήδη φεύγουν και ένα-δυο άτομα ακόμα για να βοηθήσουν.

Υπάρχουν, όμως, αρκετά προβλήματα και σε άλλες χώρες και στην Αφρική και παντού, τα ξέρετε. Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, εάν προτίθεστε να αναλάβετε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία ή να λάβετε κάποια συγκεκριμένα μέτρα ούτως ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ροή θεωρήσεων Visa από το εξωτερικό, όπου να σημειώσω ότι οι διαδικασίες που ακολουθείτε, που  ακολουθεί και το Υπουργείο, σε συνεργασία και με τους ιδιώτες παρόχους, είναι εξαιρετική. Το «γλυκό» χαλάει μερικές φορές εντός των Πρεσβειών, για διάφορους λόγους. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ για την ερώτηση. Δεν είναι καθόλου άγνωστο το πρόβλημα, και δεν είναι καθόλου άγνωστο το πρόβλημα στην Ινδία. Είναι γνωστό το πρόβλημα στην Ινδία. Χρειάστηκε να ληφθούν μάλιστα και μέτρα από εμένα, αρκετά σκληρά στο διάστημα αυτής της τετραετίας, όμως αυτό δεν συνιστά συνολική απάντηση στο πρόβλημα.

Εμείς είμαστε μία χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Πέρυσι περίπου φιλοξενήσαμε 2,5 φορές τον πληθυσμό μας και ελπίζουμε όχι μόνο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός αλλά ότι θα βελτιωθεί ποιοτικά, που σημαίνει ότι θα μπορέσει η χώρα να έχει τουρισμό υψηλότερου οικονομικά επιπέδου.

Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση και όταν αυτό διεκδικείς ως μερίδιο αγοράς, πρέπει να εξασφαλίζεις συγκεκριμένο σέρβις στον εν δυνάμει πελάτη σου. Δεν μπορείς ούτε να τον ταλαιπωρείς, ούτε να τον βασανίζεις, ούτε να τον μετατρέπεις σε υπήκοο μίας ατελείωτης ουράς έξω από ένα Ελληνικό Προξενείο κάπου στην γη. Αυτό απαιτεί μία σημαντική αναδιάρθρωση και των Υπηρεσιών του δικού μας Υπουργείου και των Προξενικών μας Αρχών και των εσωτερικών  διαδικασιών των Προξενικών μας Αρχών.

Σας υπονόησα προηγουμένως ότι στην κουλτούρα του Υπουργείου Εξωτερικών η εξυπηρέτηση της Επιχειρηματικότητας σαν τέτοιας, δεν είναι ακόμα κάτι το ενσωματωμένο μέσα στην κουλτούρα του Υπουργείου. Όμως η προεργασία έχει γίνει. Τα συγκεκριμένα νομοθετικά κείμενα –είναι Προεδρικά Διατάγματα, δεν είναι τίποτα ιδιαίτερα πολύπλοκο- είναι ήδη έτοιμα. Θεώρησα όμως και θεωρώ πλέον, ότι επειδή βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο, αυτό πρέπει να γίνει από την Κυβέρνηση η οποία θα έχει μία φρέσκια νομιμοποίηση.

Βεβαίως, όλα αυτά είχαν ληφθεί σαν αποφάσεις με μια λογική εκλογών κάπου σε 15-20 μέρες, από εκεί που είμαστε τώρα. Θα δούμε. Είμαι, όμως, εξαιρετικά επιφυλακτικός στο να αναλάβω πρωτοβουλίες στο τέλος μίας Κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι γενικά καλύτερο, επειδή αρκετές αλλαγές είναι ριζικές. Δηλαδή πρέπει να αλλάξει η δομή ορισμένων Υπηρεσιών.

Όπως καλά υπονοήσατε, με ιδιαίτερη ευγένεια, πρέπει να απευθυνθούμε εκεί που είναι οι αγορές μας. Εκεί που είναι οι δυνάμει πελάτες μας. Υπάρχει μία γενικά ευρωκεντρική προδιάθεση του Υπουργείου και των Υπηρεσιών μας και της κατανομής του προσωπικού μας. Η κατανομή των ανθρώπινων πόρων μας, αν θέλετε και των υλικών πόρων μας, δεν γινόταν επί τη βάσει ενός σχεδιασμού, στρατηγικού σχεδιασμού των αναγκών και των επιδιώξεων μας. Γινόταν –θέλω να σας είμαι ωμός- επί τη βάσει ενός οργανογράμματος, το οποίο υπήρχε αείποτε και των προσωπικών επιθυμιών ενός εκάστου Υπουργού. Αυτό, δεν μπορεί να είναι  έτσι.

Έχουμε πάει σε μία ριζικά διαφοροποιημένη μορφή λειτουργίας, στην οποίαν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, υπάρχει σχεδιασμός των αναγκών μας, υπάρχει σχεδιασμός των πρωτοβουλιών μας και οι οικονομικοί και οι ανθρώπινοι πόροι μας πρέπει να ενταχθούν και να υπηρετήσουν αυτό το στρατηγικό σχέδιο μας. Όμως για να γίνει αυτό, υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα αλλαγής της διάταξης και της κατανομής των Υπηρεσιών, το οποίο σας εξήγησα πριν, γιατί έχω μία επιφυλακτικότητα να το εμφανίσω τις τελευταίες εβδομάδες μιας Κυβέρνησης που είναι υπό την κρίση του ελληνικού λαού. Θα δούμε, όμως. Θα δούμε!  Σας ευχαριστώ πολύ”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *