Photo by Markus Spiske on Unsplash
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο λόγω πανδημίας ζητά η ΠΟΞ

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Σειρά τροποποιήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, με πιο σημαντική την αλλαγή της φορολογικής απαλλαγής, αφού λόγω της πανδημίας Covid δεν υπάρχουν κερδοφορίες στις επιχειρήσεις, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επιστολή της στον υπουργό αναπληρωτή Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, η οποία κοινοποιείται και στον Θόδωρο Σκυλακάκη, υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης, προτείνεται η αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο, στα 10 εκατ. ευρώ, στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

Η επιστολή

Η επιστολή της ΠΟΞ για τον αναπτυξιακό νόμο, έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου καλούνται σήμερα να ανταπεξέλθουν σε μια ακόμη κρίση που δοκιμάζει τα όρια της βιωσιμότητα τους. Τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας πανδημίας, τα οποία είναι απολύτως επιτυχημένα στον τομέα της υγείας του πληθυσμού, συντελούν στην κάθετη πτώση της ζήτησης, αφού ουσιαστικά απαγορεύουν τις μετακινήσεις τουριστών. Επιπρόσθετα, στην μείωση της ζήτησης θα συμβάλει και η διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών από τις επιπτώσεις των μέτρων λόγω σημαντικής απώλειας εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με την μείωση των συνεπειών της πανδημίας, θεωρούμε σκόπιμο πέραν των υπολοίπων μέτρων που θα ληφθούν, να υπάρξει και διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν την δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα για την στήριξη του δοκιμαζόμενου ξενοδοχειακού κλάδου.

  • Προτείνεται η παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον Ν.4399/2016 (πχ από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού) καθώς λόγω της κρίσης δεν αναμένεται κερδοφορία για την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ερχόμενη τριετία. Παράλληλα προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.
  • Προτείνεται η ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου καθότι τα επόμενα έτη δεν αναμένεται κερδοφορία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια η λήψη φοροαπαλλαγής δεν αποτελεί κίνητρο για τους ξενοδόχους, ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.
  • Προτείνεται η αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας
  • Σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις θα ήταν να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού.
ksd αναπτυξιακό νόμο
adv

Είναι περιττό να αναφερθεί πως το πλήγμα στην φετινή τουριστική σεζόν είναι τεράστιο και η ελάχιστη ρευστότητα που υπήρχε θα εξανεμιστεί. Η έστω μικρή βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ενδεχόμενη τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου θα ελαφρύνει τα βάρη του δοκιμαζόμενου κλάδου που στηρίζει κατά μεγάλο ποσοστό το ΑΕΠ της χώρας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Γρηγόρης Τάσιος                                                                   Μανώλης Τσακαλάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                        Γενικός Γραμματέας”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *