Αλλάζει η συμπεριφορά των ταξιδιωτών, λόγω προσφυγικού και τρομοκρατίας

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ισπανία αναμένει μια χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τον θερινό τουρισμό. Η αυξανόμενη ζήτηση για εκδρομές στη χώρα, οδηγείται από τη συνεχιζόμενη αστάθεια σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία.
Η ανασφάλεια επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά ταξιδιού πολλών επισκέπτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο ισπανικός τουρισμός σημείωσε αύξηση των πωλήσεων 4,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 90.000 νέες θέσεις εργασίας. Η βιομηχανία συμβάλλει σήμερα κατά 11% στο ΑΕΠ της χώρας. Οι τοπικούς φορείς είναι αισιόδοξοι για την επερχόμενη θερινή περίοδο και αναμένουν αύξηση στα στατιστικά του τουρισμού. Η ταξιδιωτική συμπεριφορά πολλών παραθεριστών που παραδοσιακά αναζητούν τα αξιοθέατα της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Τυνησίας έχει αλλάξει – προς όφελος της Ισπανίας.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική. Αντί αντί των παραδεισένιων διακοπών, οι επισκέπτες βλέπουν πλήθος προσφύγων. Η μαζική μετανάστευση από τις κρίσιμες περιοχές της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη, έχει επηρεάσει, ως φυσικό επακόλουθο, τόσο την ταξιδιωτική συμπεριφορά, όσο και τον τουρισμό σε πολλές χώρες.

Οι καλοκαιρινές κρατήσεις για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω έπεσαν κατακόρυφα 80-90% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό γραφείο Ruefa. Στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Το τουριστικό συμβούλιο ανέφερε ότι ο αριθμός πτήσεων προς Κρήτη και Ρόδο αυξήθηκε πρόσφατα. Επίσης Μύκονος, Ζάκυνθος και Κέρκυρα βιώνουν μια αύξηση στον τουρισμό 20-30%.

Η Ιταλία είναι ένας άλλος δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός για πολλούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, το ποσό των τουριστών έχει αυξηθεί σε ιταλικές πόλεις τέχνης κατά 3,5% ετησίως. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρώμης, Angelino Alfano, αρνήθηκε πως υπάρχει συναγερμός για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιταλία, όπως διέρρευσαν οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. Οι επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια προειδοποίηση θα επηρέαζε την ταξιδιωτική συμπεριφορά ταξιδιού και θα έπληττε σοβαρά χτυπήσει την ανθηρή βιομηχανία.

Επί του παρόντος, ο τομέας συνεισφέρει σχεδόν 12% στο ΑΕΠ της Ιταλίας, δημιουργώντας το περασμένο έτος, έσοδα ύψους 171 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *