Αμερικανική μελέτη επισημαίνει ελλείψεις ασφάλειας της Airbnb

Αμερικανική μελέτη επισημαίνει ελλείψεις ασφάλειας της Airbnb

0
airbnb

Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε Αμερικανούς οικοδεσπότες Airbnb, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες ιδιοκτησίες δεν διαθέτουν πυροσβεστήρες και εξαρτήματα πρώτων βοηθειών, στις μισές δεν υπάρχουν ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα και 1 στις 5 δεν διαθέτει καν ανιχνευτή καπνού.

«Ανησυχητικά» χαρακτηρίστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας των 120.000 ιδιοκτησιών σε 16 πόλεις των Η.Π.Α.

Ακαδημαϊκοί του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Τραυματισμών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins στη Βαλτιμόρη κατέληξαν σε έκκληση για «κανονισμούς που συμμορφώνονται με τα πρότυπα πυροπροστασίας της Εθνικής Πυροσβεστικής Ένωσης».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο 80% των ιδιοκτησιών υπήρχαν ανιχνευτές καπνού, στο 56% ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα, στο 42% πυροσβεστήρες και στο 36% εξαρτήματα πρώτων βοηθειών. Σημειώθηκε δε ότι «Πρόκειται για ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από τις απαιτήσεις των ξενοδοχείων».

Η έκθεση, με τίτλο «Πυρασφάλεια και Πρώτες Βοήθειες σε εγκαταστάσεις Airbnb σε 16 πόλεις των Η.Π.Α.», δημοσιεύθηκε από την BMJ (British Medical Journal) αυτή την εβδομάδα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι πληροφορίες προέρχονται αποκλειστικά από τους οικοδεσπότες και δηλώνουν: «Δεν υπάρχει εξακρίβωση των στοιχείων [των χαρακτηριστικών πυρασφάλειας] που υποβλήθηκαν από τους οικοδεσπότες ή εάν βρίσκονται σε λειτουργία».

Υποστηρίζουν ότι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που εξετάστηκαν για τη μελέτη αποτελούν «πρότυπα για ξενοδοχεία και σπίτια» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Οι χαμηλές τιμές που αναφέρθηκαν σε ορισμένες πόλεις είναι ανησυχητικές».

Αναφέρουν, επίσης, ότι «Οι δημοτικές αρχές μπορούν να λάβουν δράση για να ρυθμίσουν τον τομέα της φιλοξενίας και να εξασφαλίσουν την πυρασφάλεια στις ιδιοκτησίες».

Η μελέτη

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από το InsideAirbnb.com, τα οποία συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις καταχωρίσεις Airbnb, που δημοσιεύονται από τους οικοδεσπότες. Η Airbnb μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τέτοιες πληροφορίες.

Τα δεδομένα καλύπτουν περίοδο 14 μηνών, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016, και αναφέρονται σε πόλεις, όπως το Όστιν, η Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντένβερ, το Λος Άντζελες, το Νάσβιλ, η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη, το Πόρτλαντ, το Σαν Ντιέγκο, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και η Ουάσιγκτον.

Διαπιστώθηκε υψηλότερη παρουσία ανιχνευτών καπνού στο Νάσβιλ και το Πόρτλαντ, γεγονός που «εξηγείται από την απαίτηση κάθε πόλης ώστε να δοθεί άδεια για την εγγραφή ενός χώρου στην Airbnb».

Σημειώνει για ξενοδοχεία και βραχυπρόθεσμα ενοικιαζόμενα ακίνητα: «Οι επισκέπτες συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον τους και τη διάταξη του χώρου.

«Για να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της κατάστασης, τα ξενοδοχεία διαθέτουν πρότυπα σύμφωνα με τα οποία είναι υποχρεωτική η πλήρωση των προδιαγραφών πυροπροστασίας. Σε αυτές συγκαταλέγεται η ύπαρξη διαδρομών διαφυγής πυρκαγιάς, πυροσβεστικές πόρτες, πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστικά συστήματα και έξοδοι κινδύνου.

«Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για ιδιωτικές ιδιοκτησίες που διατίθενται για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Σε αυτές δεν ακολουθούνται πλήρως οι κανόνες ασφαλείας, στις περισσότερες μάλιστα δεν ακολουθούνται καθόλου».

Στη μελέτη περιλαμβάνεται και η αναφορά της Airbnb στην πολιτική της σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με αυτήν, οι οικοδεσπότες συμβουλεύονται να εγκαθιστούν ανιχνευτές καπνού και CO στις ιδιοκτησίες τους, όμως δεν υπάρχει απαίτηση απόδειξης αυτών στην εταιρεία.

ΠΗΓΗ

ΜΕΣΩwww.money-tourism.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ