Άμεσα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, 10ετές πλάνο για τον Τουρισμό|Εξαγγελίες Μητσοτάκη-Θεοχάρη|VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Άμεσα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και πάντως -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές-, όχι μετά τα μέσα του Φθινοπώρου, θα ανακοινώσει το υπουργείο Τουρισμού, του οποίου η ηγεσία “τρέχει” την κατάρτιση ενός δεκαετούς προγράμματος για τον Τουρισμό, την θεσμοθέτηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και την προώθηση των θεμάτων της τουριστικής εκπαίδευσης.

mitsotakis money tourism copyright photo
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Τουρισμού|money tourism copyright photo

Οι εξαγγελίες αυτές έγιναν σήμερα το πρωί μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού, όπου είχε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου, τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα και τον γενικό γραμματέα Κώστα Λούλη, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Θεοχάρης, ανακοίνωσε:

  • την εκπόνηση 10ετούς στρατηγικού πλάνου για τον Τουρισμό, που θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο 6μηνο, σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου, ώστε να υπάρξει συνολική προσέγγιση στην προσφορά, στην ζήτηση και στο branding της χώρας.
  • την κατάρτιση ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για να μπει μια τάξη στην τουριστική αυτή αγορά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
  • την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, η οποία περνά στις αρμοδιότητες του κ. Κόνσολα και η οποία όπως είπε ο υπουργός, “πρέπει να είναι παγκόσμιας κλάσης, όπως και ο Τουρισμός μας”
  • την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ, σε νέες βάσεις, που θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού Τουρισμού.
mitsotakis money tourism copyright photo
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Τουρισμού|money tourism copyright photo

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός Τουρισμός θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία και στη βιωσιμότητα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι “…Δεν νείται σήμερα τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα, το οποίο να μη βάζει σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος”. Έπλεξε δε το εγκώμιο του ιδιωτικού τομέα σημειώνοντας ότι “…ο ιδιωτικός τομέας ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον ελληνικό Τουρισμό στα χρόνια της κρίσης”.

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε τονίζοντας τόνισε ότι πρέπει να “κάνουμε την Ελλάδα αυτό που πραγματικά της αξίζει όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά και για τις δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο”.

Δηλώσεις

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Συνεχίζω τον κύκλο των επισκέψεων στα Υπουργεία. Επισκεπτόμενος σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού, θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη, καλή επιτυχία στην ηγεσία του Υπουργείου σας, στον Υπουργό, τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα. Να σας πω ότι περιμένω, όχι μόνο εγώ, αλλά ολόκληρη η κοινωνία και η οικονομία πολλά από αυτούς, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας και έναν κλάδο στον οποίον η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητα και σε έναν βαθμό αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η χώρα χρειάζεται ένα δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό του μέλλοντος, ο οποίος θα δίνει έμφαση, όπως σωστά ανέφερε ο Υπουργός, στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, αλλά και τη βιωσιμότητα. Δεν νοείται σήμερα τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα το οποίο να μη βάζει την προστασία του περιβάλλοντος σε απόλυτη προτεραιότητα. Το σχέδιο αυτό θα έχει εκπονηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου σε συνεργασία με τους φορείς του Τουρισμού. Θέλουμε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον ελληνικό τουρισμό τα χρόνια της κρίσης, στην εκπόνηση του νέου προγράμματος για τον ελληνικό τουρισμό.

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι εκ των πραγμάτων ένα Υπουργείο οριζόντιο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να συνεργάζεται με πολλά άλλα Υπουργεία για να μπορεί να υλοποιεί σημαντικές στρατηγικές δράσεις όσον αφορά τον τουρισμό. Και η δική μας η δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν, επιτέλους, στη χώρα πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ ως σήμερα. Και γι’ αυτό και θέτουμε ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, ξεκάθαρους στόχους και περιμένουμε από τα αρμόδια Υπουργεία να τους υλοποιήσουν.

Εύχομαι και πάλι καλή δύναμη στην ηγεσία του Υπουργείου. Να τελειώσει αυτή η τουριστική περίοδος όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένα και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας για να κάνουμε την Ελλάδα αυτό που πραγματικά της αξίζει, όχι μόνο για τους κατοίκους της, για τους Έλληνες, αλλά και για τα δεκάδες εκατομμύρια που την επισκέπτονται κάθε χρόνο και οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έρχονται σε έναν τόπο πανέμορφο, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, στον οποίον θα περάσουν πολύ ωραία και τον οποίον θα θέλουν να επισκεφθούν και πάλι στο μέλλον».

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης μετά από την συνάντηση εργασίας δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τα ζητήματα του τουρισμού. Πήραμε τις κατευθύνσεις του με στόχο να έχουμε ένα τουριστικό προϊόν με βιωσιμότητα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Συζητήσαμε για 10ετές πλάνο στον τουρισμό το οποίο θα εκπονήσει το υπουργείο μας σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού ώστε να έχουμε μια συνολική προσέγγιση στην προσφορά, στην ζήτηση, στην «ταυτότητα» της χώρας και στις υποδομές. Αναφερθήκαμε σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την βραχυχρόνια μίσθωση. Συζητήσαμε και για το πολύ σημαντικό ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης που πρέπει να είναι παγκόσμιας κλάσης δηλαδή αντίστοιχου επιπέδου του τουρισμού που έχουμε. Επίσης, μιλήσαμε για τον ΕΟΤ που σε νέες βάσεις θα συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να έχουμε ένα πλαίσιο προβολής και διαφήμισης της χώρας μας   το οποίο πρέπει να είναι σύγχρονο, ευέλικτο και να περνά το μήνυμα για την Ελλάδα, στους ανθρώπους που θέλουμε να έλθουν στη χώρα μας».

Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε: “Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού, αποδεικνύει ότι ο κλάδος αποκτά βαρύτητα για την ελληνική κυβέρνηση και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αναμένουμε την εκπόνηση δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, για το οποίο θα είμαστε αρωγοί από το πρώτο λεπτό. Χαιρετίζουμε την αντίληψη ότι το αρμόδιο Υπουργείο είναι οριζόντιο και “υποχρεωμένο” να συνεργάζεται με πολλά άλλα Υπουργεία.

Είναι κάτι που το είχαμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι για την επίλυση καθημερινών και χρόνιων θεμάτων που μας απασχολούν (περιβαλλοντικά, εργασιακά, αναπτυξιακά, πνευματικής ιδιοκτησίας, ασφάλειας, εκπαίδευσης κ.α) χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα. Απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης.

Περιμένουμε άμεσα από τον υπουργό Τουρισμού, το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων που θα βάλει επιτέλους τάξη στη συγκεκριμένη αγορά, όπως και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης που θα δημιουργήσει εξειδικευμένα στελέχη από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη βαθμίδα στον τουρισμό.

Το ελληνικό ξενοδοχείο μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα στην οικονομία και την κοινωνία. Γεννά αληθινή ελπίδα το γεγονός ότι ο τουρισμός βρίσκεται τόσο ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *