Αμφίπολη : Ομιλία Αραμπατζή στο Ευρωκοινοβούλιο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Για το μεγαλείο και την εμβληματική σημασία του αρχαιολογικού συγκροτήματος της Αμφίπολης για τον Ελληνισμό και την Οικουμένη αλλά και για την απόλυτη ανάγκη της «ολιστικής» αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής σε πόλο έλξης εκατομμυρίων Τουριστών, οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών της κοινωνιών και πολιτισμικής συνειδητοποίησης των λαών του κόσμου, μίλησε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή από το βήμα της ειδικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην Αμφίπολη, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Μαρίας Σπυράκη.

Η Σερραία Βουλευτής μίλησε για ένα μοντέλο πολιτιστικού και αρχαιολογικού Τουρισμού το οποίο θα συνδυάζει την ανυπέρβλητη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά με μία σειρά ελκυστικών εμπειριών Ειδικών Μορφών Τουρισμού, που διαθέτει ως «προίκα» η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, όπως ο Θρησκευτικός, ο Φυσιολατρικός Τουρισμός και ο αγροτουρισμός, χαρακτηρίζοντας την Αμφίπολη ως ιδανικό παράδειγμα της δυνατότητας αλλά και της ευκαιρίας ενός τόπου να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και να επιμηκύνει την τουριστική του περίοδο σε 12μηνη πλέον βάση, αμβλύνοντας την εποχικότητα του Τουρισμού.

Τόνισε δε την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών με άλλες περιοχές με γνώμονα την ολοκληρωμένη «Μακεδονική εμπειρία» ως αρχαιολογικού Τουριστικού προϊόντος, που θα συνδέει την Αμφίπολη με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της Βόρειας Ελλάδας.

«Η ανακάλυψη του οικουμενικού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης είναι μια απλόχερη, μια χρυσοφόρος δυνατότητα ανάπτυξης, μια διέξοδος οικονομικής προοπτικής, απασχόλησης και εσόδων  για την Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της νέας ύφεσης. Μια αναξιοποίητη, δυνητική, τεράστια προστιθέμενη αξία, στη μεγάλη και πολύτιμη βιομηχανία, που διαθέτουμε. Την Τουριστική βιομηχανία, που συνεισφέρει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της χώρας προσφέροντας πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

Η κ. Αραμπατζή εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για το γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνηση επιδεικνύει μία στάση πρωτοφανούς «πολιτικής καταδίκης», απέναντι σε αυτό το θαύμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αδιαφορεί προκλητικά όχι μόνο για την περαιτέρω ανάδειξη, προβολή και αξιοποίησή του αλλά ακόμη και για τις στοιχειώδεις και απαραίτητες εργασίες σωστικών μέτρων, που 2 χρόνια μετά με τα βίας πραγματοποιούνται.

«Επιλέγω να πω όσα λέω απολύτως συνειδητά, χωρίς να έχω απολύτως καμία αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση αλλά μόνο με κίνητρο το ενδιαφέρον και την υποχρέωση  για την ανάδειξη του τόπου μου και την δικαιολογημένη αγωνία των συμπολιτών μου», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Αραμπατζή στην αυτόφωτη σπουδαιότητα του ήδη ανακαλυφθέντος μνημείου της Αμφίπολης στην παρούσα του υπόσταση και δομή, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εύρημα εξόχως και πολυποίκιλα εμβληματικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξία του οποίου πρέπει να αποσυνδεθεί από την ταυτότητα του νεκρού.

«Αυτός, που όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να βρίσκεται θαμμένος στα χώματα της Μακεδονικής γης μπορεί αναμφίβολα να εκτοξεύσει την αξία του μνημείου. Ωστόσο τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί και ανακαλυφθεί είναι εξόχως σημαντικά!»

Τόνισε δε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης αποτελεί μία ακόμα ηχηρή απάντηση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας απέναντι στις ανιστόρητες επιβουλές γειτονικών λαών, που επιδιώκουν να σφετεριστούν την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή οικογένεια ως ένα μέγιστο επίτευγμα του πολιτισμού, ένα μνημείο, που αφορά όλο τον πολιτισμένο κόσμο και μπορεί να αποτελέσει πηγή αυτογνωσίας για ολόκληρο το δυτικό οικοδόμημα.

«Ιδιαίτερα σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου κλασικές αρχές και αξίες συμπιέζονται από αυστηρά τεχνοκρατικές λογικές, είναι ανάγκη να αναζητούμε τις ρίζες μας. Όσο πιο πολύ το επιχειρούμε, τόσο θα διαπιστώνουμε πως αυτά, που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο ισχυρά. Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμελεί άλλο τις πολιτιστικές της ρίζες, που αποτελούν την πυξίδα της και την πιο ισχυρή συγκολλητική ουσία μεταξύ των εθνών. Την Ευρώπη, που οραματίστηκαν μεγάλοι ηγέτες όπως o Robert Schuman ο Konrad Adenauer και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» κατέληξε η κ. Αραμπατζή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Έλληνες βουλευτές και Ευρωβουλευτές,  στελέχη της Κομισιόν, ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Κώστας Μελίτος, οι αρχαιολόγοι Λ. Μενδώνη και Κ. Περιστέρη καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων της Αν. Μακεδονίας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *