makedonia
ksd photo

Ανακαίνιση 12,4 εκ. ευρώ στο ΜAKEDONIA PALACE

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε πλήρη ανακαίνιση του εμβληματικού Makedonia Palace, προχωρά η διαχειρίστρια εταιρία, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017.

REMAKE_3Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 12.400.000€, καθιστώντας το έργο αυτό ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης ξενοδοχείου που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Θεσσαλονίκη
Η ιστορία

To MAKEDONIA PALACE είναι το πρώτο ξενοδοχείο κατηγορίας πολυτελείας της Θεσσαλονίκης και σχεδιάστηκε εξ’ αρχής για αυτόν τον σκοπό.

Η έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας έγινε το 1966 και το 1972 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές μετατροπές και επεμβάσεις. Οι περισσότερες περιορίστηκαν σε επίπεδο τελειωμάτων και διακοσμητικών στοιχείων. Η λειτουργική οργάνωση και τα αρχικά δομικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του κτιρίου παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ως έχουν.

Η αρχιτεκτονική του είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των 70’s, το οικόπεδο είναι 14.500 τ.μ., ενώ ο καθένας από τους 8 ορόφους του ξενοδοχείου έχει εμβαδόν 1604 τ.μ.

Στρατηγικοί στόχοι της επένδυσης

Ο στόχος της επένδυσης είναι να μετατρέψει το MAKEDONIA PALACE σε σημείο αναφοράς στον τομέα του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Οι χώροι διαμονής, οι συνεδριακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις αναψυχής του ξενοδοχείου θα ανακατασκευαστούν πλήρως, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο πολλαπλών εμπειριών (multi-experience hotel) που δίνουν αίγλη στη θέση και στην κληρονομιά του, και θα εξυπηρετεί ιδανικά όλα τα είδη των τουριστικών προϊόντων.
Το MAKEDONIA PALACE δεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα του. Θα κάνει ένα REMAKE στις εγκαταστάσεις του, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει εξαιρετικές ξενοδοχειακές υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες.

Απλά επεκτείνει κι άλλο το εύρος των δραστηριοτήτων του εκτός ελληνικών συνόρων, μετατρέποντάς το σε ένα πιο International Hotel (Παγκόσμιο Ξενοδοχείο).

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

REMAKE_2Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης όχι μόνο διατηρείται το σύνολο των σημερινών θέσεων εργασίας που είναι κάτι παραπάνω από 210, αλλά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 70 επιπλέον θέσεις εργασίας που θα στελεχώσουν τις πρόσθετες εγκαταστάσεις (Spa, εστιατόρια και μπαρ).

Εξελιγμένο πελατολόγιο

Το νέο MAKEDONIA PALACE θα είναι το πρωτοποριακό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που θα επιδιώξει ανώτερο επίπεδο και πιο εξελιγμένο πελατολόγιο. Διεθνής ταξιδιωτικός savvy με υψηλή αγοραστική δύναμη και φιλοσοφία «διάλειμμα στην πόλη» είναι ο πελάτης-στόχος.

Το MAKEDONIA PALACE, που θα απευθύνεται σε πιο ώριμους ταξιδιώτες που αναζητούν τους σύγχρονους προορισμούς σε πόλεις που προσφέρουν πολιτιστικό ενδιαφέρον, έχουν γαστρονομική κουλτούρα και νυχτερινή ζωή και απαιτούν υψηλής ποιότητας διαμονής.

Επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Το αναβαθμισμένο ξενοδοχείο θα βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτικότερη θέση για να διεκδικήσει υψηλότερο επίπεδο πελατών τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών, καταλυμάτων όσο και σε συνεδριακούς χώρους. Το νέο MAKEDONIA PALACE θα αποτελεί μια ισχυρή ανταγωνιστική πρόταση για το International Travel Account από την εγχώρια και τις Βαλκανικές αγορές, τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, τη ρωσική, τις ΗΠΑ και, φυσικά, την αναδυόμενη κινεζική και τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Όλες αυτές οι νέες αγορές χαρακτηρίζονται από σημαντικά αυξανόμενη αγοραστική δύναμη και αποτελούν σήμερα όλο και περισσότερο σημεία ενδιαφέροντος για την Βόρεια Ελλάδα.

Το MAKEDONIA PALACE, μέσω της αναβάθμισης της συνολικότερης προσφερόμενης εμπειρίας, θα προσελκύσει νέα κοινά που έως σήμερα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λόγω των υψηλών ποιοτικών κριτηρίων τους, ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία του.

Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής του MAKEDONIA PALACE – Το REMAKE Project

Το συγκεκριμένο έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό, κυρίως των χώρων κοινού και τμηματικά των υποστηρικτικών χώρων, με βελτίωση και εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Στόχος είναι το ξενοδοχείο να διατηρήσει το βασικό συνεδριακό του χαρακτήρα, αλλά με αναβάθμιση της λειτουργικής και αισθητικής οργάνωσης των χώρων του.

Στις στάθμες των δωματίων θα πραγματοποιηθούν εργασίες, διατηρώντας την εσωτερική οργάνωση των δωματίων σε όλους του ορόφους, πλην του 8ου, όπου ενοποιούνται ορισμένα τυπικά δωμάτια  με στόχο την δημιουργία ενός νέου τύπου σουίτας με ανεξάρτητο χώρο καθιστικού.

Θα ανακατασκευαστούν πλήρως τα δωμάτια, οι συνεδριακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις αναψυχής, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο πολλαπλών καθηκόντων που δίνουν αίγλη στη θέση και στην κληρονομιά του και που θα εξυπηρετεί ιδανικά όλα τα είδη των τουριστικών προϊόντων.

Θα δημιουργηθούν νέα ευρύχωρα και μοντέρνα δωμάτια, περιοχές με κήπο και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις SPA. Ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με σκοπό να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ για τους κατοίκους και ακόμα περισσότερα για την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Η νέα δυναμικότητα του ξενοδοχείου περιλαμβάνει 276 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των σουιτών.

Αρχιτεκτονικό πρότυπο

Καθώς το MAKEDONIA PALACE αποτελεί από μόνο του ένα κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, η ανακαίνισή του δεν βασίζεται σε κάποιο άλλο αρχιτεκτονικό πρότυπο. Η αρχιτεκτονική πρόταση στόχευσε στον σεβασμό της αρχιτεκτονικής του και την ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων που το κάνουν ξεχωριστό. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις γίνονται με στόχο να εκσυγχρονιστεί, χωρίς να παραβιαστούν οι στόχοι του αρχικού αρχιτέκτονα μελετητή και χωρίς την πρόθεση το κτίριο να μοιάζε σε κάτι άλλο, παρά μόνο στον εαυτό του, διατηρώντας αυτά που το κάνουν ξεχωριστό.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι κυρίως το μάρμαρο, το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί σε διαφορετικές εκδοχές τους και σε συνδυασμούς που θα ποικίλλουν από χώρο σε χώρο. Με στόχο την ποιότητα της κατασκευής, την αντοχή, την μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και την ασφάλεια κατά την χρήση, η τεχνολογία των υλικών που θα χρησιμοποιηθεί είναι η πιο εξελιγμένη, πάντα προσανατολισμένη σε κτίρια ειδικού τύπου, όπως το MAKEDONIA PALACE.

Στάδια υλοποίησης του έργου

 1. Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης concept για τον προσδιορισμό του ύφους και των γενικότερων στόχων της ανακαίνισης.
 2. Ανασκόπηση μελέτης concept από την διοίκηση του Ξενοδοχείου και σχολιασμός-παρατηρήσεις.
 3. Επανυποβολή και οριστικοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης concept, με βάση τα παραπάνω σχόλια.
 4. Εκπόνηση επόμενου σταδίου αρχιτεκτονικής μελέτης και υπόλοιπων μελετών (εξοπλισμού, ΗΜ, στατικά, φωτισμού, ακουστικής χώρων, κλπ.)
 5. Εξασφάλιση σχετικών εγκρίσεων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων
 6. Προετοιμασία σχεδίων και τευχών δημοπράτησης του έργου και διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου της Κατασκευής.
 7. Εκκίνηση υλοποίησης έργου από την ανάδοχο κατασκευάστρια Εταιρεία.
 8. Ολοκλήρωση κατασκευής και παράδοση σε λειτουργία, με βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα

Το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό για την αποπεράτωση των εργασιών του από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Απρίλιο, όπου θα ξεκινήσει πλέον κανονικά η λειτουργία του.

Έως το τέλος του 2016 το ξενοδοχείο θα λειτουργεί κανονικά.

Οι βασικές αλλαγές στο νέο MAKEDONIA PALACE

Η εσωτερική διακόσμηση των χώρων θα ακολουθεί την αρχιτεκτονική οργάνωση των διαφορετικών λειτουργιών σε ζώνες, προσδιορίζοντας και ένα διαφορετικό ύφος ανά ενότητα – συνεδριακά, lobby υποδοχής, εστίαση – με στόχο να εξυπηρετείται αποτελεσματικά η παράλληλη ανάπτυξη όλων των διαφορετικών πεδίων δραστηριότητας. Οι διαφορετικές, ωστόσο, διακοσμητικές απόψεις, που θα επικρατούν σε κάθε λειτουργική ενότητα, θα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, αυτό της λιτής πολυτέλειας, με design που θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και διαχρονικό.

Στους κοινόχρηστους χώρους

Στόχος είναι η εναρμόνιση της εσωτερικής διακόσμησης των κοινόχρηστων χώρων με την γενικότερη αρχιτεκτονική του κτιρίου. Τα υλικά και οι γεωμετρίες θα υπηρετούν τη λειτουργία κάθε χώρου, για την δημιουργία ενός φιλόξενου και ευχάριστου περιβάλλοντος

 • Πλήρης ανακαίνιση χώρων reception & lobby εισόδου
 • Μερική αναδιάταξη και εκσυγχρονισμός των συνεδριακών χώρων, με ενίσχυση του συνεδριακού χαρακτήρα του ξενοδοχείου, αλλά και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επίπεδο της διεξαγωγής εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων.
 • Δημιουργία ζώνης χώρων pre-function για αποκλειστική παράλληλη υποστηρικτική λειτουργία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και ανάπτυξη τους, με απρόσκοπτη λειτουργία των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου
 • Μετάθεση του χώρου εστιατορίου και bar σε μία υψηλού αισθητικού επιπέδου ενότητα που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής, προσαρμοσμένες στα διεθνή standards, αλλά πάντα εστιάζοντας στις ανάγκες της πόλης της Θεσσαλονίκης.
 • Αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου και της πισίνας και συνδυασμένη χρήση του με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου

Στα δωμάτια

Λιτές γραμμές, χρωματική ισορροπία, διαχρονικές γραμμές και γεωμετρίες, ζεστά και γήινα υλικά, θα δημιουργούν έναν καμβά χαλάρωσης και λιτής πολυτέλειας με στόχο τη δημιουργία ενός ζεστού και οικείου περιβάλλοντος με χρήση ζεστών υλικών και βασικών χρωμάτων.

Δίνεται μεγάλη σημασία στην λειτουργική αναβάθμιση, τόσο των τυπικών δωματίων, όσο και των σουιτών, με στόχο ο κάθε πελάτης να αισθάνεται μοναδικός.

Η ιδιαίτερη θέση του ξενοδοχείο, που του προσφέρει αυτή τη μοναδική επαφή με τη θάλασσα, αλλά και την πόλη, συνδυασμένη με το εκσυγχρονισμένο εσωτερικό περιβάλλον των δωματίων θα αποτελεί χώρο ξεκούρασης, ανανέωσης, αλλά και ένα πολύτιμο παρατηρητήριο της συγκλονιστικής θέας από κάθε δωμάτιο.

Οι 7 Συνεργαζόμενες εταιρείες

International Architects: MKV DESIGN

Project Management: FOCAL

Contractor: RED EX

Local Architects & Civil Engineers: METE SYSM SA

M&E Engineers: V. KONSTANTINIDES

Lighting Designers:  ELEFTHERIA DEKO & Associates

Acoustic Consultant: ACOUSTICAL ENGINEERING

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *