© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανακριβή τα στατιστικά για τη Μύκονο και όχι μόνο | Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στην οποία κάνει λόγο για ανακριβή στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα κρούσματα στην Μύκονο, απέστειλε η Όλγα Παπαδάκη, εκπρόσωπος των Κυκλάδων στο ΔΣ του ΞΕΕ και γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου.

Η επιστολή

Η επιστολή έχει ως εξής:

Ανοικτή επιστολή- διαμαρτυρία

Όλγας Παπαδάκη, εκπροσώπου των Κυκλάδων στο ΔΣ ΤΟΥ ΞΕΕ και  Γραμματέα του ΔΣ της Ένωσης ξενοδόχων Μυκόνου.

Μύκονος 5 Ιουλίου 2021

Προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη

Κοινοποιούμενη προς

Τον  Περιφερειάρχη Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Τον  Δήμαρχο Μυκόνου

Τον  Πρόεδρο του ΞΕΕ

Τον Πρόεδρο της ΠΟΞ

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ.

Τα  στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εκτίμηση της νοσηρότητας, από τον covid 19, την σύνταξη των σχετικών πινάκων και την κατάταξη  στον χάρτη νοσηρότητας, τα οποία κατατάσουν την Μύκονο και άλλους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, και  της χώρας,  είναι προφανώς ανακριβή, όσον αφορά τους τουριστικούς προορισμούς,  διότι βάση αναφοράς έχουν τον πληθυσμό απογεγραμμένων κατοίκων, ενώ, περιέργως,  δεν λαμβάνει υπόψιν  τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που διαμένουν για μεγαλύτερη ή και βραχύτερη διάρκεια στους τουριστικούς προορισμούς στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα

— Στους τουριστικούς προορισμούς διαμένει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός  εργαζομένων, εποχιακών και μη, σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις ( τουρισμός, εστίαση, διασκέδαση, μετακινήσεις, σκάφη αναψυχής , εμπόριο , οικοδομή), οι οποίοι στην περίπτωση της Μυκόνου, κατά την θερινή περίοδο, ανέρχονται περί τις  50.000  άτομα.

–Στην Μύκονο, ειδικά, πέραν των ανωτέρω,  θα πρέπει να προστεθεί ο αριθμός των επισκεπτών – φιλοξενουμένων, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός.

Με μετριοπαθείς  υπολογισμούς συνάγεται ότι  με βάση την  κινητικότητα του αριθμού των επισκεπτών και φιλοξενουμένων, λόγω της ημερήσιας εναλλαγής τους, επισκέπτονται την Μύκονο, κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, περί τις 200.000 άτομα, μηνιαίως. ( σημειώνω ότι το 2019 οι επισκέπτες ήταν περίπου 2.000.000 στην διάρκεια της σεζόν, άρα περίπου 400.000 μηνιαίως ).

–Τα στατιστικά αυτά στοιχεία επηρεάζουν άμεσα και τα υπόλοιπα Κυκλαδίτικα νησιά διότι μεγάλος αριθμός των επισκεπτών, άλλων προορισμών των Κυκλάδων, διέρχεται ή διαμένει για λίγο στην Μύκονο, πριν την μετάβαση σε άλλους τελικούς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του αερολιμένα.

Το παράδοξο του πράγματος γίνεται άμεσα αντιληπτό από την ανάγνωση των πινάκων και είναι απορίας άξιο το γεγονός,,  ότι δεν αποδόθηκε η δέουσα προσοχή στην ανακρίβεια των στατιστικών δεδομένων, παρά τις σοβαρές οικονομικές και όχι μόνον, συνέπειες για την Μύκονο, τις Κυκλάδες και όλους τους τουριστικούς προορισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΔΥ, την 3/7/21, η Μεσσηνία με 160.000 κατοίκους, με 3 κρούσματα εμφανίζεται με  ποσοστό (ανά 100000 κατοίκων) 1,88, ενώ η Μύκονος με 10.134 κατοίκους, με 4 κρούσματα εμφανίζεται με ποσοστό, ανά 100000 κατοίκων, 39,47!!!

Τα ανακριβή αυτά στατιστικά στοιχεία, παραπληροφορούν και δυσφημούν τους τουριστικούς προορισμούς.

Η Μύκονος, όπως και οι υπόλοιποι τουριστικοί προορισμοί των Κυκλάδων και ευρύτερα όλης της χώρας, αντικειμενικά καθίστανται θύμα του τρόπου με τον οποίο εξάγονται οι εκτιμήσεις και οι μετρήσεις του ΕΟΔΥ, ενώ, παράλληλα, το γεγονός αυτό λειτουργεί ως αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος του Ελληνικού τουρισμού, με άμεσες συνέπειες :

– ακυρώσεις των κρατήσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ( τις οποίες αρχίσαμε να λαμβάνουμε καθημερινά!) –την δυσφήμιση των τουριστικών προορισμών, της Μυκόνου, των Κυκλάδων και της χώρας, οι συνέπειες της οποίας δεν θα είναι προσωρινές.

Πιστεύω  ότι οι ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού  θα πρέπει να είναι άμεσες, για την αποκατάσταση της ακριβούς εικόνας της νοσηρότητας στους τουριστικούς προορισμούς, βάσει του πραγματικού πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο,.

Η Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να παραβλέπει, ότι ο πληθυσμός αναφοράς των τουριστικών προορισμών είναι πολλαπλάσιος του πληθυσμού που έχει απογραφεί σε αυτούς διότι έτσι παραπληροφορείται η τουριστική αγορά  και  δυσφημείται ο γνωστότερος τουριστικός προορισμός της χώρας.

Με εκτίμηση

Παπαδάκη Όλγα”.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *