Αναταραχή στο Ελληνικό Φεστιβάλ, με την αιτούμενη παραίτηση Λούκου

ΦΟΡΕΙΣ
Την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργου Λούκου, η θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο του 2016, φέρεται να ζήτησε προφορικά ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Σύμφωνα με τα Νέα, προς το παρόν δεν υπάρχει αιτιολόγηση, ούτε το αίτημα συνδέεται άμεσα με πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ζημιά του ελληνικού Δημοσίου με 2,7 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας ευθύνες στον Γ.Λούκο για ελλειμματικό έλεγχο και εποπτεία των υπηρεσιών του Φεστιβάλ.
Κύκλοι του τελευταίου επέμειναν, με την ευκαιρία, ότι η υπόθεση αφορά τη Δικαιοσύνη, αλλά διατηρείται στην επικαιρότητα «για λόγους σπίλωσης» που πλέον σχετίζονται με το αίτημα παραίτησης.
Τελεσίδικη απάντηση του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν υπήρχε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ο ίδιος βρίσκεται για επαγγελματικές υποχρεώσεις στη Γαλλία.
Στήριξη στον Γιώργο Λούκο
Δεν αμφισβητείται το καλλιτεχνικό έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργου Λούκου, σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας σε επιστολή 120 ελλήνων καλλιτεχνών που εκφράζουν την στήριξή τους στον κ. Λούκο εν μέσω δημοσιευμάτων για κακοδιαχείρηση στο Ελληνικό Φεστιβάλ.
Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς σημειώνει ότι «ουδέποτε» αμφισβήτησε το καλλιτεχνικό έργο του κ. Λούκου, «καθώς και τη συμβολή του στην ανάδειξη του εν λόγω θεσμού ως ενός εκ των σημαντικών ευρωπαϊκών φεστιβάλ». Δεκάδες έλληνες καλλιτέχνες εξέφρασαν τη στήριξή τους στον κ. Λούκο, σημειώνοντας ότι φοβούνται προσπάθεια σπίλωσής του, μετά τα δημοσιεύματα που αφορούν το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Ελληνικό Φεστιβάλ.
Την επιστολή προσυπογράφουν 120 μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και σε αυτή σημειώνεται ότι «στην κρίσιμη αυτή ιστορική συγκυρία ενώνουμε τις φωνές μας για να αποφευχθούν κινήσεις που θα συνέβαλαν ώστε να καταστεί και πάλι η χώρα μας ο μικρός, φτωχός και απομονωμένος συγγενής του παγκόσμιου σύγχρονου πολιτισμού». Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι προσυπογράφει τις επισημάνσεις των υπογραφόντων καλλιτεχνών στην ανοιχτή επιστολή τους υπέρ του κ. Λούκου, όσον αφορά την καλλιτεχνική προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας». Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει ότι ο οργανισμός ζημίωσε κατά 2,7 εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο. Ο υπουργός Πολιτισμού σημειώνει ότι μόλις έλαβε γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με το πόρισμα που αφορά τη λειτουργία του Ελληνικού Φεστιβάλ, ζήτησε, ως εποπτεύουσα αρχή, την άμεση διαβίβαση του εν λόγω εγγράφου, το οποίο και αναμένεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ορισμένοι προμηθευτές του Ελληνικού Φεστιβάλ προκειμένου ν΄αποκτήσουν ρευστότητα, προχωρούσαν σε δανεισμό από τράπεζες με ενέχυρο σ΄αυτές απαιτήσεις τους από τον οργανισμό, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν.Δ της 17/7/1923 «Περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιρειών» (ΦΕΚ Α 224/13-8-1923). «Αν και τόσο από το νομοθετικό διάταγμα όσο και από τις επιμέρους συμβάσεις συμβάσεις ενεχυριάσεως- εκχωρήσεως απαιτήσεων καθίσταται η τράπεζα- εκδοχέας, τρεις προμηθευτές (ENTTECH A.E, AUDIO CONTROL A.E, και YPSILON LIVE Α.Ε) προέβαιναν σε εκχώρηση των απαιτήσεών τους και το Ελληνικό Φεστιβάλ εξακολουθούσε να εξοφλεί αυτούς αντί για τις τράπεζες» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Μέσα απ΄αυτό το πρίσμα, οι συγκεκριμένοι προμηθευτές εισέπρατταν χωρίς να δικαιούνται τα οφειλόμενα ποσά με αποτέλεσμα οι τράπεζες να στραφούν εναντίον του Φεστιβάλ το οποίο εξαναγκάστηκε να καταβάλλει διπλές πληρωμές. Το πόρισμα των ελεγκτών διαπιστώνει κενά στην διοικητική διοργάνωση του οργανισμού και απουσία εσωτερικού ελέγχου με αποτέλεσμα να μην γίνει κατορθωτή η αποτροπή ή έστω ο περιορισμός της ζημίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Λούκος σημειώνει ότι το σύνολο σχεδόν των συμβάσεων εκχώρησης μεταξύ των εταιρειών αυτών και των Τραπεζών κοινοποιήθηκαν στην «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε» προτού ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα και τονίζει πώς μόλις ενημερώθηκε, το 2008 έδωσε εντολή στους νομικούς συμβούλους να προβούν στις δέουσες ενέργειες και η εκδίκαση των αγωγών που ασκήθηκαν εκκρεμεί.
ΠΗΓΗ: in.gr
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *