lamda

Αναταράξεις με το φιάσκο του ΚΑΣ για το Ελληνικό

ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Και εσωκυβερνητικές αναταράξεις προκαλεί η τρίτη αναβολή της Συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό, καθώς η εξέλιξη «αμαυρώνει» την «φιλοεπενδυτική» στροφή του Πρωθυπουργού, βάζοντας την επένδυση των 8 δισ. ευρώ επί ξυρού ακμής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αποπομπή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και προέδρου του ΚΑΣ κας. Βλαζάκη.

Η χθεσινή αναβολή λήψης απόφασης από το ΚΑΣ (το οποίο, υπενθυμίζεται, συνεδρίασε μετά από μια πάλι διακοπείσα συνεδρίαση και μια αναβληθείσα…), ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση, η οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού ότι η εκκρεμότητα θα τέλειωνε χθες οριστικά. Είναι ενδεικτικό, ότι η Γενική Γραμματέας κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάνη, είχε αργά προχθές συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίον διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι «το θέμα κλείνει αύριο…».

Στην κυβέρνηση ήταν σίγουροι ότι η εκκρεμότητα θα κλείσει, αν κρίνει κανείς το σήμα που εξέπεμψε χθες σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αποκλείοντας την οποιαδήποτε εμπλοκή και προεξοφλώντας την απρόσκοπτη επίσπευσή της επένδυσης

Μετά την αιφνίδια εμπλοκή, το Μέγαρο Μαξίμου με «διαρροή» του έδειξε την δυσαρέσκειά του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταγράψει και την «ευαισθησία» του έναντι όσων εσωκομματικά εκφράζουν αντιρρήσεις: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό» επισημαίνεται στην διαρροή. Είναι σαφές ότι με το τελευταίο αυτό τμήμα, η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της επιτάχυνσης της επένδυσης. Το ζητούμενο, όμως, είναι πως θα παρακάμψει τις «κωλυσιεργίες”, τις οποίες καταγγέλλει.

«Κωλυσιεργίες», οι οποίες προέρχονται από εσωκομματικούς κύκλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, μετείχε και ο τέως υπουργός Παιδεία Νίκος Φίλης, ενώ παρών ήταν επίσης και ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους της «Λαϊκής Ενότητας».

Πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ».

Εντός του ΚΑΣ διαμορφώνονται δυο τάσεις. Η μία θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων την ματαίωση της επένδυσης και η άλλη ζητεί να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.

ΝΔ: Τι λέει ο κ. Τσίπρας για το φιάσκο;

«Βέλη» κατά της κυβέρνησης εκτοξεύει η Νέα Δημοκρατία, με φόντο την αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σε δήλωσή της, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στη χώρα». «Το αν είναι ανικανότητα ή δόλος η σημερινή παρωδία, λίγη σημασία έχει», πρόσθεσε η ίδια. Συνεχίζοντας, διερωτήθηκε: «Αλήθεια, ο πρωθυπουργός τι λέει για το σημερινό φιάσκο; Γιατί κρύβεται και σε αυτήν την περίπτωση;».

 

 

Κ. Μίχαλος : Ο πρωθυπουργός να “κονιορτοποιήσει” την κυρία Κονιόρδου

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος μετά και τη νέα αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), για την εξέταση του ζητήματος της κήρυξης ή μη ως αρχαιολόγου χώρου της περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, είναι εμφανές ότι για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση αξιοποίησης του Ελληνικού η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, καθώς και άλλα πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει άμεσα να δώσουν «λόγο» και να απομακρυνθούν από τις καρέκλες τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, ήδη σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει την αγανάκτησή του για τις προφανώς σκόπιμες κωλυσιεργίες στις επενδύσεις στο παραλιακό αττικό μέτωπο, που είναι η πρώτη γραμμή ανάπτυξης για την εθνική μας οικονομία. Τα 72 χιλιόμετρα από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο μπορούν να δώσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας την περίοδο κατασκευής των έργων και περίπου 85.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωση των υποδομών. Επιπροσθέτως, τα μακροχρόνια οφέλη των αναπτυξιακών αυτών έργων θα παράγουν σημαντικό πλούτο και θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ.

Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να υπονομεύονται από καρικατούρες της πολιτικής που βρίσκονται σε έναν παράλληλο κόσμο, εμποδίζοντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Οι σημερινές συνθήκες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από τον πρωθυπουργό και ο επιχειρηματικός κόσμος προτείνει να «κονιορτοποιήσει» την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και το επιτελείο της, που σκοπίμως καθυστερούν και αναβάλλουν σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία και την κοινωνία.

Ειδικότερα η κυρία Κονιόρδου, επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, αποτελεί persona non grata για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς έχει δώσει αρνητικότατα δείγματα γραφής και στην περίπτωση των πνευματικών δικαιωμάτων, προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από www.kerdos.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *