ksd photo
Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης / ksd photo

Α. Ανδρεάδης : «Εφόσον δεν σημειωθεί κάποιο… ατύχημα η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλή»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του προς την «δημοκρατική», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
«Οι προκρατήσεις κινούνται γενικά σε θετικό επίπεδο. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε σχεδόν από όλες τις αγορές μέχρι αυτή την ώρα και πιστεύω πως εάν δεν συμβεί κάτι αρνητικό –δηλαδή εάν δεν έχουμε περαιτέρω προβλήματα με την Τουρκία και το προσφυγικό- θα έχουμε μπροστά μας, μια ιδιαίτερα καλή χρονιά, με δεδομένο ότι φέτος από νωρίς καταγράφεται μια έντονη ζήτηση για την Ελλάδα. Κι αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό διαφόρων παραγόντων».
Με δεδομένο ότι η τουριστική σεζόν του 2016 ξεκίνησε σχετικά αργά, ως απόρροια ενός πολύ κακού και επιβαρυμένου 2015 (με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, κρίση στο τραπεζικό σύστημα, Capital Controls, προσφυγικό κ.λπ.) αλλά και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες και την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, το 2017 προοιωνίζεται αρκετά καλύτερο.
Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ: «Πέρσι ξεκινήσαμε αργά ενώ υπήρξε μεγάλη ένταση στο προσφυγικό. Έτσι, χάσαμε το πρώτο τρίμηνο των κρατήσεων Ιανουαρίου – Μαρτίου, με αποτέλεσμα να πάρουμε –μετά την απόπειρα πραξικομήματος στην Τουρκία- τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες είναι πάντα υποτιμημένες και με χαμηλότερες τιμές από το κανονικό. Γι’ αυτό τον λόγο σημειώθηκε και η πτώση στα έσοδα με το κλείσιμο της σεζόν. Φέτος, υπάρχει μια αντίθετη εικόνα. Έχουμε ξεκινήσει νωρίς. Αυτό σημαίνει πως η ζήτηση είναι αυξημένη που σημαίνει καλύτερες τιμές –πουλάμε με βάση το πρόγραμμα και καλύτερα- προδιαθέτοντας μια καλύτερη χρονιά για τα τουριστικά έσοδα. Όλα αυτά, εφόσον δεν συμβεί κανένα… ‘ατύχημα’. Τι εννοούμε με αυτό: παράλληλα με όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας, έχουν αυξηθεί και τα ρίσκα. Από την μία είναι οι καθυστερήσεις στην συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία και από την άλλη, η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να την εκτιμήσεις κανείς».
Το κλίμα που δημιουργεί η προκλητικότητα της Τουρκίας στον Τουρισμό, επηρεάζει άμεσα τόσο την Ελλάδα όσο και τις άλλες αγορές ενώ η πρώτη που υφίσταται τις συνέπειες, είναι η κρουαζιέρα. Η όλη κατάσταση, επιβαρύνει ωστόσο, την ίδια την Τουρκία, ο τουρισμός της οποίας έχει υποστεί πλήγμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
«Η Τουρκία είχε μια πολύ κακή χρονιά με μια πτώση ακόμη μεγαλύτερη από το 2015. Αυτό έχει ως συνέπεια να μετακινείται ένα τμήμα της ζήτησης προς την Ελλάδα –όχι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς το κομμάτι αυτό των τουριστών προωθούνται προς την Ισπανία ή άλλους προορισμούς. Μία προβληματική Τουρκία, μας ανησυχεί πάντα και δεν πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός πως ο δικός τους τουρισμός δεν πάει καλά. Εμείς θέλουμε να πηγαίνει καλά ο τουρισμός σε όλη την περιοχή. Η πτώση στην κρουαζιέρα, είναι μια απόδειξη που δημιουργεί προβλήματα και στην ζήτηση στην δική μας χώρα, αφού μας βλέπουν ως κοινό προορισμό».
Σε ερώτηση για την εικόνα με τις αγορές, ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε:
«Φαίνεται ότι η Γερμανική αγορά πάει ιδιαίτερα καλά. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό γεγονότων. Η οικονομία της Γερμανίας, κινείται με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς, το διαθέσιμο εισόδημα των Γερμανών αυξάνεται και προφανώς η Γερμανία ως κύρια χώρα εισόδου πηγής τουριστών για την Τουρκία –η οποία είναι πολύ λιγότερη.
Παράλληλα, το ακριβό δολάριο κάνει τους Γερμανούς πιο διστακτικούς να κινηθούν προς προορισμούς με δολάριο (Ασία, ΗΠΑ κ.λπ.) , ενώ η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά τους Γερμανούς για να επισκεφθούν την Αμερική. Το 50% των Γερμανών που κατευθυνόταν σε περιοχές της Αμερικής, όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια, δεν ενδιαφέρονται πια. Αυτό είναι μία επίσης πηγή μεγαλύτερης ζήτησης προς την δική μας χώρα.
Πέραν της γερμανικής αγοράς, περιμένουμε αύξηση από τις Σκανδιναβικές αγορές.
Οι γαλλόφωνες –κυρίως το Βέλγιο και όχι η Γαλλία- θα κινηθούν με αυξητικές τάσεις ενώ η Ολλανδία δείχνει άνοδο. Η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά την Αγγλία, παρά το κλίμα με το Brexit, κινείται σε καλά επίπεδα καθώς το εθνικό της νόμισμα που είναι η Λίρα, δεν έχει υποτιμηθεί τόσο όσο φαινόταν και η οικονομία της χώρας δεν έχει επηρεαστεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Η αγγλική αγορά βέβαια, θα συρρικνωθεί φέτος και ίσως να κινηθεί σε μονοψήφια νούμερα».
Για την ρωσική αγορά που παραμένει πάντα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, ο κ. Ανδρεάδης εμφανίσθηκε αισιόδοξος και τόνισε τα εξής: «Η Ρωσία παραμένει μια πολύ σημαντική αγορά και εμφανίζει μια καλή δυναμική. Μην ξεχνάμε ότι το εθνικό τους νόμισμα που είναι το Ρούβλι από τα 85 Ρούβλια το ένα Ευρώ που είχε διολισθήσει πέρσι, σταθεροποιήθηκε στα 62-63 Ρούβλια περίπου φέτος (με σημειωθείσα ανάκαμψη της τάξης του 30% περίπου) δείχνει πως η είσοδος των Ρώσων τουριστών φέτος θα είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αισιόδοξοι και δεν αποκλείεται να κάνουν την έκπληξη, να ξεπεράσουν δηλαδή το ένα εκατομμύριο φέτος».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επέστησε την προσοχή όλων σε ενδεχόμενα ‘ατυχήματα’ που ελλοχεύουν στην Ελλάδα, λέγοντας πως: «Όλα αυτά μπορούν να γίνουν υπό κανονικές συνθήκες και υπό καλές προϋποθέσεις, γιατί η υπεραισιοδοξία δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο. Ο τουρισμός είναι μια μοναδική ευκαιρία να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ φέτος που η χώρα το χρειάζεται για να σταθεί στα πόδια της. Όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα που είναι η πολύ αυξημένη φορολογία –κάτι που το καταλαβαίνουν ιδιαίτερα τα νησιά τα οποία φέτος πλήττονται σημαντικά από την υπερ-φορολόγηση. Ειδικά για την Ρόδο όπου καταργήθηκαν αφενός οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και αφετέρου αυξήθηκε η φορολογία. Αυτό φέτος δείχνει πως δεν έχει επηρεάσει ακόμη την αγορά στον βαθμό που περιμέναμε –κυρίως λόγω της διολίσθησης του Ευρώ έναντι του Δολαρίου. Δηλαδή, το μειωμένο Ευρώ, έχει απορροφήσει την υπερ-φορολόγηση. Όταν και αν επανέλθει το Ευρώ σε μια ισοτιμία περίπου στο 1,20 του Δολαρίου, η Ελλάδα θα υποστεί μια τεράστια ζημιά από την υπερ-φορολόγηση η οποία επιβάλλεται στο τουριστικό προϊόν. Συνεπώς, να έχουμε πάντα κατά νου, ότι οι συγκυρίες βοηθούν αλλά μπορεί να γυρίσουν και μπούμερανγκ…»
Τέλος, ερωτηθείς για την άρνηση του ΚΑΣ στην πρόταση του Οίκου Gucci για να γίνει μια μεγάλη επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε: «Αυτές οι ‘φοβικές’ αντιμετωπίσεις για τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι οποίες όμως είναι πολύ υψηλού επιπέδου και δίνουν μια δυνατότητα σωστής και ποιοτικής προώθησης της χώρας, δεν είναι σωστές. Τέτοια προβολή, γίνεται σε όλες τις χώρες. Το κάνουν οι Κινέζοι από το Σινικό Τείχος έως την Ιταλία στα μνημεία της, κι εμείς δεν δίνουμε την Ακρόπολη την ώρα που κρεμιούνται από τα τείχη της ένα σωρό διαφημιστικά και είναι γεμάτος ο χώρος της Πλάκας, με μπλουζάκια… Τέτοιες εκδηλώσεις προστατεύουν το μνημείο και προβάλλουν την χώρα. Αυτή η φοβική λογική η δική μας είναι πολύ υποκριτική. Η χώρα πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες και να προβάλλει τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά της με προσοχή. Ήταν μια λάθος απόφαση. Δεν κρίθηκε το περιεχόμενο αλλά μόνον το αίτημα…» τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *