island
Κύπρος

Aνεβαίνουν οι αφίξεις στον Κυπριακό Τουρισμό

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το νησί της Κύπρου είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Αν και δεν έπαψε να έχει επισκέπτες και τον χειμώνα, εντούτοις οι αφίξεις σταθερά ανεβαίνουν από τον Απρίλιο και κορυφώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος, το Καθολικό Πάσχα πέφτει την Κυριακή 21 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν το ορθόδοξο Πάσχα.

Επομένως, οι ξενοδόχοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις ανακαινίσεις τους προκειμένου να είναι έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες τους έγκαιρα. Οι υπάλληλοι στα εργοτάξια δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα για να τελειώσουν έγκαιρα οι ανακαινίσεις, ενώ ένας αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να επιστρέψει στις δουλειές του αρχές Απριλίου.

Η κυπριακή ξενοδοχοβιομηχανία έχει 800 καταλύματα δυναμικότητας 86.458 κλινών.

Οι τουριστικοί φορείς εκφράζουν την εκτίμηση ότι το τουριστικό ρεύμα για το 2019 θα είναι σταθερό με πέρσι, εάν ληφθεί υπόψη και ο αριθμός των νέων κλινών που έχουν ανεγερθεί.

Στα 3,9 εκατ. ανήλθαν οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο το 2018 σε σύγκριση με 3.652.073 την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 7,8% αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία αποτελούν την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο με ποσοστά 33,7% και 19,9% αντίστοιχα, ενώ οι αφίξεις από το Ισραήλ αποτελούν το 5,9% και από τη Γερμανία το 4,8%.

Το μεγάλο ερωτηματικό φέτος είναι ο τουρισμός από τη Βρετανία λόγω brexit.

Κατά τ’ άλλα μια από τα ίδια θα είναι η φετινή χρονιά, καθώς το υφυπουργείο Τουρισμού τώρα δρομολογεί τις δράσεις που αφορούν στο re-branding, επαναπροσδιορισμό της στόχευσης με βάση τις νέες τάσεις σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες τουριστών, επέκταση σε νέες αγορές, προβολή της Κύπρου ως εναλλακτικός τουρισμός κτλ. Παράλληλα, πριν τρεις εβδομάδες πέρασε από τη Βουλή μεγάλο πακέτο νομοσχεδίων που προνοεί σωρεία αλλαγών στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και μειώνει τη γραφειοκρατία με την απλοποίηση διαδικασιών για άδεια λειτουργίας.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους παράγοντες του χώρου είναι η έλλειψη προσωπικού. Οι επιχειρηματίες «ψαρεύουν» υπάλληλους από άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους περισσότερα χρήματα αλλά και ωφελήματα. Με μαθηματικούς υπολογισμούς αποδεικνύεται ότι δεν φτάνει το ντόπιο καταρτισμένο προσωπικό για να εργαστεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στην περασμένη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου λέχθηκε ότι με βάση στοιχεία του ΕΒΕ Λεμεσού, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η Λεμεσός θα έχει ανάγκες σε προσωπικό που αγγίζουν τις 7.000, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΥΞΕ ο Χάρης Λοϊζίδης επεσήμανε ότι από έρευνα που έγινε στα μέλη τους εντοπίστηκαν για φέτος ανάγκες 2.200 ατόμων.

Μάλιστα, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, θέλοντας να δείξει την απροθυμία πολλών ανέργων. Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, πέρσι στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπήρχαν εγγεγραμμένοι 450 άνεργοι.

«Το Τμήμα Εργασίας επικοινώνησε με 155 άτομα, οι 38 προσήλθαν για συνέντευξη, οι 26 δήλωσαν ότι δεν μπορούν απογεύματα και Σαββατοκύριακα. Το αποτέλεσμα ήταν να προσληφθούν μόλις 12 άτομα και εν τέλει να παραμείνουν οι τέσσερις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

ΠΗΓΗ: Δήμητρα Λάντου/.philenews.com
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *