Ανησυχία για τις επιπτώσεις του Τουρισμού στο παγκόσμιο κλίμα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στον τομέα της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, επικρατεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις στο κλίμα και η Ethical Corporation από τη πλευρά της, εξέτασε τις προσπάθειες βιωσιμότητας που γίνονται σε οτι αφορά στις κρουαζιέρες, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις αεροπορικές εταιρείες.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός που αριθμητικά είναι πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο και αυξάνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 4% ετησίως, έχει διπλασιαστεί από το 2000 και έτσι προκύπτει ένα πρόβλημα χωρητικότητας των προορισμών, οι οποίοι κατακλύζονται από τουρίστες.

Οι αντιφάσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς καθώς ξεκινάει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου κορυφαία στελέχη θα ταξιδέψουν με 1.500 ιδιωτικές αεροπορικές πτήσεις, προκειμένου να βρεθούν σε ένα ορεινό τοπίο για να μιλήσουν σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της εταιρίας Plus Ethical Corporation, οι εκπομπές CO2 από την αεροπορία είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν έως και στο 700% μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την Ethical Corp, η βιομηχανία Κρουαζιέρας, έχει βρεθεί εν μέσω δίνης, λόγω των αυξανόμενων διαμαρτυριών στις ευρωπαϊκές πόλεις, σχετικά με τον υπερ-τουρισμό και λόγω της συμβολής της στη ρύπανση, με τις εκπομπές CO2. Τον Ιανουάριο τέθηκε σε ισχύ ένας νέος φόρος, ύψους  8 Ευρώ, στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων στο Άμστερνταμ, με αποτέλεσμα δύο γραμμές κρουαζιέρας, η MSC Cruises, και η Cruise and Maritime Voyages, να ακυρώσουν τις προσεγγίσεις τους. Η Βενετία εφαρμόζει επίσης φόρο έως και 10 ευρώ.

Η Ethical Corporation, επισημαίνει επίσης τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρισμού για τη βιομηχανία ξενοδοχείων η οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων και αυτό συνεπάγεται τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ανά δωμάτιο, ετησίως κατά 66% από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030 και κατά 90% μέχρι το 2050.

Η εταιρεία εξετάζει πληθώρα πρωτοβουλιών, όπως η πρόσφατα εγκαινιασμένη συμμαχία για την τελική απόρριψη πλαστικών αποβλήτων, νέους κανόνες για τη μείωση των εκπομπών από τη ναυτιλία, την πλατφόρμα δράσης του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη των ωκεανών και την προτεινόμενη επέκταση του πρωτοκόλλου φυσικού κεφαλαίου.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *