Aνοίγει ο δρόμος για την μεγάλη επένδυση στην Kρητηνία της Ρόδου

Aνοίγει ο δρόμος για την μεγάλη επένδυση στην Kρητηνία της Ρόδου

invest

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στην περιοχή «Αμαρτος» της Κρητηνίας καθώς όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες της «δ», ήρθησαν τα εμπόδια και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών.

Όπως δήλωσε στη «δ», ο αρχιτέκτων μηχανικός της «ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.» κ. Παύλος Χατζηκωνσταντίνου, εκπροσωπώντας την εταιρεία «ΑΡΧΙΤΕΧΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε.» «η αξιοποίηση της ιστορίας του τόπου στην Άμαρτο, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες, πέρα από τις θεραπείες ευεξίας και την απόλαυση της παρθένας φύσης της νοτιοδυτικής Ρόδου. Στο νησί μας υπάρχουν ήδη δείγματα ότι η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να συμβαδίζει με την αξιοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων και μάλιστα να λαμβάνει επιπρόσθετη αξία και δυναμική. Εμείς προσδοκούμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η νέα μας μελέτη για τη μονάδα και ότι η επένδυση στην Αμαρτο θα αποκτήσει ένα ακόμα λόγο για να ξεχωρίζει, δηλαδή την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας».

Σύμφωνα με τον κ. Π. Χατζηκωνσταντίνου, στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο. Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Οπως ανέφερε, ο σχεδιασμός του έργου, έχει φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόβλεψη για «πράσινες στέγες», εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση-ανακύκλωση και αφαλάτωση, αλλά, μεταξύ άλλων, και για πρωτότυπη επεξεργασία λυμάτων, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα της «δ».

kritΕπιπλέον ο κ. Π. Χατζηκωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι, έχει διεξαχθεί πολύμηνη αρχαιολογική έρευνα στα οικόπεδα, όπου χωροθετείται η επένδυση. «Όπως μας πληροφόρησε η ΕΦ.Α.ΔΩΔ. εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή. Η συνεργασία του αρχιτεκτονικού μας γραφείου με την ΕΦ.Α.ΔΩΔ. είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική. Με την καθοδήγηση των αρμοδίων υπαλλήλων, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση εξολοκλήρου νέας αρχιτεκτονικής μελέτης, ώστε τα ευρήματα αυτά να αναδειχθούν και να ενταχθούν αρμονικά στη μονάδα»

Όπως προκύπτει από τις προοπτικές απεικονίσεις της αρχικής προμελέτης του έργου, που δημοσιεύει σήμερα η «δ», η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έγινε με βασικό γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό σε αυτό και στις αρχές της οικολογίας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως διαβεβαιώνει ο αρχιτέκτονας, θα πορευτούν μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές έλαβαν την διαβεβαίωση δια στόματος της τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κιονόρδου με την οποία συναντήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στη Ρόδο στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχαν αρθεί όλα τα εμπόδια και πολύ σύντομα επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εργασίες.

rodos
Η περιοχή που θα γίνει η επένδυση

Εξάλλου, η υπουργός Πολιτισμού, κατά την ομιλία της στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είχε κάνει αναφορά στην μεγάλη αυτή επένδυση, που θα δώσει «πνοή» στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, μία από τις ομολογουμένως λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ρόδου.
Μάλιστα, το σχήμα των Ισραηλινών επενδυτών, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο αλλά και με τους επιτελείς της Αρχαιολογίας στη Ρόδο, κατά την οποία «τέθηκαν επί τάπητος» όλες οι λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής επένδυσης, που με ανυπομονησία περιμένουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλο το νησί, καθώς τα οφέλη θα είναι τεράστια.

Όπως έχει γράψει η «δ», που ανέδειξε το όλο θέμα της μονάδας για ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών παθήσεων, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνεται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπος και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ωστόσο όλα αυτά, θα επανασχεδιαστούν, στο πλαίσιο της νέας μελέτης που ήδη εκπονείται και αναμένεται να είναι έτοιμη άμεσα, προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο επόμενο στάδιο, αυτό της έναρξης των εργασιών.

Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε ταξίδι αναψυχής με ιστιοπλοϊκό σκάφος που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή ο γιατρός. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.