Photo by Louis Velazquez on Unsplash

Ανοίγει τα σύνορα της η Αμερική για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αίρεται η απαγόρευση των ταξιδιών στις ΗΠΑ για όλους τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους, από τον Νοέμβριο, δίνοντας έτσι ένα τέλος στο “Stop” το οποίο είχε επιβάλλει η αμερικανική πλευρά στα διατλαντικά ταξίδια. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο συντονιστής αντιμετώπισης του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου, Jeff Zients.

Οι αφιχθέντες στη χώρα που είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις ή με τη μία στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ Covid εντός τριών ημερών από την αναχώρησή τους, ενώ δεν θα υπόκεινται καραντίνα κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Ο Zients είπε ότι τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) θα καθορίσουν ποια εμβόλια θα γίνουν αποδεκτά από τις ΗΠΑ, με τους νέους κανόνες να αφορούν 33 χώρες των οποίων οι υπήκοοι απαγορεύεται, προς το παρόν, να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα νέα έρχονται καθώς η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να διορθώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, μετά την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας για την αγορά υποβρυχίων, που εξόργισε τη Γαλλία, την περασμένη εβδομάδα, και την ώθησε να ανακαλέσει τον πρέσβη της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Dailymail.

Ερωτηθείς αν η κίνηση είχε πολιτικά κίνητρα λόγω των τρεχουσών εντάσεων με τη Γαλλία, ο Zients είπε ότι βασίζεται στη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε δε, ότι η προσέγγιση που γίνεται βασίζεται στα άτομα και όχι βάσει χώρας.

Unsplash
Photo by Florian Hahn on Unsplash

Η είδηση συμπίπτει με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσουν τόσο ο Πρόεδρος Biden, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος αναμενόταν να πιέσει τον Biden να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και επαίνεσε την άρση των περιορισμών σε ένα tweet.

“Είμαι ενθουσιασμένος που από τον Νοέμβριο, το @POTUS επαναφέρει τα υπερατλαντικά ταξίδια, ώστε οι εμβολιασμένοι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου να μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Είναι μια εξαιρετική ώθηση για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο και είναι υπέροχο ότι η οικογένεια και οι φίλοι, και στις δύο πλευρές, θα μπορούν να επανενωθούν για άλλη μια φορά”, έγραψε.

Η αμερικανική ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία επικρίθηκε ως “παράλογη” από τους πολέμιούς της, “στέρησε”, επίσης, τον “πολιορκημένο”, αεροπορικό τομέα από μια από τις πιο σημαντικές και προσοδοφόρες αγορές του.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Boris Johnson είπε ότι η χαλάρωση των αμερικανικών, ταξιδιωτικών περιορισμών έγινε πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικογένειες θα μπορούν να επανενωθούν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 25 Νοεμβρίου. “Ευχαριστώ όλους στην κοινή ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον πρόεδρο Biden για την πρόοδο που έχουμε καταφέρει”, είπε.

Αυστηρότεροι έλεγχοι για τους μη εμβολιασμένους

Σύμφωνα με την τρέχουσα ταξιδιωτική πολιτική, μόνο οι Αμερικανοί πολίτες, οι άμεσες οικογένειές τους, οι κάτοχοι πράσινης κάρτας και όσοι έχουν απαλλαγή από εθνικά συμφέροντα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, αν και άλλα έθνη έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι, το 64% των Αμερικανών, όλων των ηλικιών, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid και περίπου το 54% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι νέες ταξιδιωτικές πολιτικές του Λευκού Οίκου θα περιλαμβάνουν αυστηρότερες απαιτήσεις εξετάσεων για Covid για τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς, που επιθυμούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ μεταξύ Καναδά και Μεξικού θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα, έως τις 21 Οκτωβρίου.

Παρόλο που οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί παρέμεναν, οι Αμερικανοί εξακολουθούσαν να κάνουν τις διακοπές τους. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών πραγματοποίησε περίπου 7 εκατομμύρια ελέγχους ασφαλείας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τoν εορτασμό της Ημέρας Εργασίας στις ΗΠΑ, από περίπου 3,2 εκατομμύρια το αντίστοιχο περυσινό Σαββατοκύριακο.

Το CDC θα εκδώσει επίσης μια εντολή εντοπισμού επαφών που θα απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρίες να λαμβάνουν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν αριθμό τηλεφώνου από ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ για να τους ειδοποιήσουν σχετικά με την έκθεσή τους στον Covid-19. Μάλιστα, ο Jeff Zients είπε ότι, το σύστημα ανίχνευσης θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον για την προστασία από τυχόν μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον Covid-19 εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο πρώην πρόεδρος Trump προχώρησε στην αναστολή των ταξιδιών από την Κίνα και δύο μήνες αργότερα, στην απαγόρευση των ταξιδιών από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Biden συνέχισε την τακτική Trump εδώ και μήνες, διατηρώντας κλειστά τα σύνορα για τους ξένους ταξιδιώτες, προκαλώντας απογοήτευση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού στην Ε.Ε. μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων Covid και, παράλληλα, στις περισσότερες χώρες τα επίπεδα εμβολιασμού αυξήθηκαν σημαντικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη, να επανεξετάσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά έκανε ελάχιστα μέσα στους μήνες που προηγήθηκαν, μέχρι και εχθές, οπότε και ανακοίνωσε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τα σύνορά της για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στα τέλη Ιουλίου, ενώ στην πορεία υπήρξε σύσταση να επανέλθουν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους πολίτες από την Αμερική, την οποία ακολούθησαν μια σειρά από χώρες στην Ένωση, κίνηση, η οποία λέγεται ότι τροφοδοτήθηκε, εν μέρει, από την οργή για την έλλειψη ανταπόδοσης από την Ουάσινγκτον.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *