Marc de Montalembert

Ανοίγει το Ίδρυμα Marc de Montalembert

ΦΟΡΕΙΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ίδρυμα Marc de Montalembert θα ανοίξει τις «πόρτες» του με την Γιορτή του Αγίου Μάρκου.Το ίδρυμα έχει σαν στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Το ίδρυμα βρίσκεται στην Μεσαιωνική Πόλη στην οδό Μενάνδρου 25 στο Ρολόι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Την Πέμπτη 2 Μαΐου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Μάρκου στις 9 το πρωί. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα γίνει η απονομή της υποτροφίας Marc de Montalembert για τον πολιτισμό της Μεσογείου για το έτος 2019 και ο κήπος του ιδρύματος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το 1995 αυτός ο κήπος ενώθηκε με την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ενώ το οίκημα και ο μεσαιωνικός κήπος δωρήθηκαν στην πόλη της Ρόδου στην μνήμη του Marc de Montalembert για να διατηρηθούν για πάντα και να αφιερωθούν στον Πολιτισμό.

Η υποτροφία Marc de Montalembert απονέμεται για το 2019 στην κα Μiyuka Schipfer νεαρή Γαλλίδα καλλιτέχνη απόφοιτο της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Η υποτροφία είναι για το έργο της «Πορτρέτο της Μεσογείου, Πολιτισμοί και Αντιλήψεις». Το αποτέλεσμα θα δώσει υπόσταση σε ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο ή βιβλίο τέχνης και σε μια έκθεση. Με αυτή την υποτροφία το ίδρυμα έχει δώσει συνολικά 28 υποτροφίες από το 1995. Το ίδρυμα θεσμοθέτησε επίσης ένα ετήσιο βραβείο το “Prix Marc De Montalembert” που στηρίζει έναν ερευνητή που κατάγεται από μια χώρα της Μεσογείου και τον βοηθά να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιστορία της Τέχνης της περιοχής. Φέτος το ομώνυμο βραβείο απονεμήθηκε στην Γαλλίδα αρχαιολόγο κα Claire Camberlein για την έρευνα της «Χρήση του Παρελθόντος στην Ελληνική Αρχαιότητα, Μελέτη των Μνημονικών Φαινομένων στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα από το 15ο αιώνα έως τον 5ο αιώνα Προ Χριστού». Η έρευνα της κας Camberlein είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Ρόδο.

Το βραβείο απονεμήθηκε στο τέλος Μαρτίου στο Παρίσι. Με την χορήγηση του προαναφερόμενου, το ίδρυμα έχει δώσει 10 βραβεία “Prix Marc De Montalembert” από το 2010. Σημειώνεται ότι με αφορμή τα 30χρονα από την εγγραφή της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, o Δήμος Ρόδου εξέδωσε Ημερολόγιο για το 2019, ως ελάχιστο φόρο τιμής, έμπρακτης ευχαριστίας και αναγνώρισης της Ρόδου για το έργο του Ιδρύματος.

Ψηφιακή πλατφόρμα Πολιτισμού δημιουργεί ο Δήμος Ρόδου

Ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων και έξυπνη εφαρμογή οδηγού πολιτισμού για τη Ρόδο σε κινητές συσκευές (Cultural events digital platform and mobile cultural guide for Rhodes) δημιουργεί ο Δήμος Ρόδου. Η πλατφόρμα έχει στόχο να καλύψει ένα κενό πληροφόρησης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, σε σχέση με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ρόδο.

«Οι εν λόγω εφαρμογές που δημιουργούνται προσφέρουν ένα τέλειο τεχνολογικό εργαλείο στα χέρια των 3 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτεται ετησίως το νησί μας προκειμένου οι φιλοξενούμενοι μας να γνωρίσουν τον τόπο και το πολιτιστικό του κεφάλαιο που αποτελεί την «ταυτότητα» της Ρόδου. Ο Δήμος Ρόδου αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες -αντλώντας πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα- να εισέλθει στη νέα ψηφιακή εποχή» τονίζει ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος. 

Ενώ υπάρχουν πολλές εφαρμογές που προβάλλουν τον πολιτισμό σε κάποιο μέρος (μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος, κλπ), δεν υπάρχει κάποιο κανάλι ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν σε κάποιο μέρος. Ακόμα και στην περίπτωση κάποιων τουριστικών οδηγών ή portals που διαθέτουν πληροφορίες για εκδηλώσεις, καλύπτονται μόνο κάποιες γνωστές εκδηλώσεις.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για συσκευές iOS και Android, με σύνδεση σε όλα τα social media όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube, καθώς και τα Podcasts στο Soundcloud και στο iTunes με εκπομπές πολιτιστικών θεμάτων. Με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και λειτουργικότητα, θα διαθέτει συνεχώς ενημερωμένο περιεχόμενο, φρέσκα νέα, φωτογραφίες και βίντεο, 360ᵒ περιπλάνηση για κάθε πολιτιστική τοποθεσία ή δραστηριότητα, πληροφορίες επικοινωνίας, διαδραστικό χάρτη, «βιβλίο επίσκεψης» για άτομα, ομάδες και σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικές πληροφορίες για πολλαπλές τοποθεσίες.

Παρατηρείται επίσης ότι οι πολιτιστικοί φορείς και οι καλλιτέχνες που διαθέτουν μεγάλο πλούτο τεκμηρίων και υλικού δεν έχουν επαρκή εργαλεία να τον προβάλουν και να αποκτήσουν με εύκολο και αυτοματοποιημένο τρόπο πρόσβαση στους επισκέπτες/τουρίστες του Δήμου, ώστε να προσελκύσουν κοινό και αυξήσουν την επισκεψιμότητα στους φυσικούς τους χώρους. Η υλοποίηση και η αξιοποίηση μιας τέτοιας εφαρμογής προβολής των πολιτιστικών εκθεμάτων θα βοηθήσει σημαντικά και τον Τουριστικό κλάδο, καθώς θα αναδείξει τη Ρόδο ως τόπος ζωντανής παραγωγής πολιτισμού.

«Η πλατφόρμα για τον πολιτισμό θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Ρόδου, καθώς και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της πολιτιστικής βιομηχανίας( μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές κλπ). Σημειώνεται ότι τόσο η ψηφιακή πλατφόρμα, όσο και το application χρηματοδοτούνται με 100χιλ. ευρώ από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποτελούν προϊόν της τεράστιας παρακαταθήκης της διεκδίκησης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από το 2017» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Τέρης Χατζηιωάννου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *