ksd photo
© money tourism copyright photo

Ανοίγουν τα σύνορα|Έντονες διπλωματικές πιέσεις από την Γαλλία|Το παρασκήνιο…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ανοίγουν τα σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά, με τις σχετικές ανακοινώσεις, να αναμένονται εντός της εβδομάδας, από την κυβέρνηση.

Το θέμα, που ήταν σε διερεύνηση από το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αποκάλυψε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πέραν των μεγάλων πιέσεων που υπήρξαν σε όλόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν μεγάλες διπλωματικές πιέσεις σε ανώτατο επίπεδο, από την Γαλλία προς την Ελλάδα, λόγω της μη συμπερίληψης της Γαλλίας στην λίστα των χωρών που θα μπορούσαν να έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς καραντίνα. Μάλιστα το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των Γάλλων στην ελληνική απόφαση, αλλά και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Γάλλων πρακτόρων που διαμαρτύρονταν για την απόφαση αυτή.

Γράψαμε χαρακτηριστικά: “Το «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» έχει λάβει πλήθος μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτόρων που απευθύνονται για διευκρινίσεις σε Έλληνες συναδέλφους τους. Μεγάλος και σημαντικός Γάλλος τουριστικός πράκτορας, γράφει: «it is very damaging and unfair this decision not to accept french in Greece. They say here in France that the decision can be revised in one month. But then it will be very late, too late probably for most of the bookings. Do you have any information that it can change sooner? I am recording a very popular TV set on June 11th and I wanted to show Greek products. But if it stays like this we’ll not sell anything. The pandemic is almost over. Yesterday in my region (south east) 5.000.000 inhabitants: only 3 new cases of Covid. No death. No entrance in hospital and 29 out of hospital»”. Και η Ιταλία, όπως έγραφε η DW,  ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα θεωρώντας ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και για τους Ιταλούς τουρίστες, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Στις 9 Ιουνίου, ο ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο στην Αθήνα.

Αλλάζει το κλίμα

Το κλίμα φάνηκε να αλλάζει στις 3 Ιουνίου, και το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έκανε ρεπορτάζ, όταν η Ευρωπαϊκή Αρχής Ασφάλειας της Αερομεταφορών (EASA), δημοσίευσε όπως αναμενόταν τη  νέα λίστα με τα “πράσινα” και “κόκκινα” αεροδρόμια. Μόνο που η νέα λίστα, όπως έγραψε το Χ&Τ, δεν ήταν η συνέχεια της προηγούμενης, αλλά μια λίστα που ανέφερε τα αεροδρόμια που πρέπει να εφαρμόσουν αυξημένα μέτρα προστασίας και απολύμανσης, για τον Κορωνοϊό, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η λίστα αυτή,  δεν συνιστά προτροπή ή αποτροπή για ταξίδια σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το λινκ που παρέθετε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε με τίτλο «η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», παραπέμπει στη νέα λίστα και όχι στην προηγούμενη που ανέφερε ξεκάθαρα “πράσινα” αεροδρόμια.

ksd
adv

Σημειώνεται ότι η EASA συμπεριλαμβάνει στις λίστες της αεροδρόμια τόσο από την Ευρώπη  όσο και από άλλες χώρες σε όλη την υφήλιο. Η λίστα αυτή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα μέλη κράτη της EASA και βασίστηκε σε πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), καθώς και άλλες αναγνωρισμένες αρχές υγείας. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξημένα μέτρα προστασίας στα αεροδρόμιά τους οφείλουν να εφαρμόσουν οι εξής χώρες:  Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία. Τα αεροδρόμια της χώρας μας δεν συγκαταλέγονται στη λίστα, ενώ αφαιρέθηκαν και τα αεροδρόμια της Γερμανίας.

Την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η HATTA, οι λοιμωξιολόγοι, Τσιόδρας και Χατζημανώλης, για πρώτη φορά φάνηκαν πολύ πιο ελαστικοί στις απαιτήσεις και γενικά φάνηκαν πολύ πιο “ανοιχτοί” στο άνοιγμα των συνόρων, ρωτώντας μάλιστα εάν οι φορείς θα συμφωνούσαν στο άνοιγμα των συνόρων με την προϋπόθεση κάποιων ελέγχων.

Η στάση αυτή κρατήθηκε και το Σάββατο σε άλλη σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μαας και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι από 15 Ιουνίου, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα εντός Σένγκεν για τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ για όσες χώρες δεν θα είναι έτοιμες, να τεθεί το απώτατο όριο της 1ης Ιουλίου. Η κα. Γιόχανσον είπε χαρακτηριστικά, ότι “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει πλήρως τα εσωτερικά σύνορά της έως τα τέλη Ιουνίου και θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στα ταξίδια προς και από άλλες χώρες τον Ιούλιο.

ksd
adv

Ακόμη και ο Άγγλος, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κάνουν  διακοπές στην χώρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούν την δημιουργία «εναέριων γεφυρών» για να εξαιρέσουν χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τους κανόνες καραντίνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές να αποφασισθεί », πρόσθεσε. Ήταν η πρώτη φορά που ο Βρετανός πρωθυπουργός αφήνει «ένα παράθυρο ανοιχτό», για αλλαγή πολιτικής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους, χωρίς καραντίνα. Αντιστοίχως την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα με Ηγουμενίτσα και Πάτρα να “υποδέχονται” πλοία από την Ιταλία, επίσης με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς καραντίνα για τους επιβάτες, από τις εξής χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία. Την ίδια ημερομηνία θα μπορούν να ανοίξουν και τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή των ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή ασθενών με κοροναϊό κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, αφού η κυβέρνηση έφερε την σχετική τροπολογία στην Βουλή, όπως αποκάλυψε χθες το Χ&Τ..

Σύμφωνα με το σχέδιο «Restart Tourism» που παρουσίασε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, θα εξασφαλιστούν 600 κλίνες Covid-19 στα νησιά και θα εγκατασταθούν 20 νέοι αναλυτές για τεστ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε σήμερα και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή “Ακραία Φαινόμενα” του ΣΚΑΙ.

Για τις πτήσεις είπε ότι δεν θα απαγορεύουνται από καμία χώρα, αλλά θα γίνονται διαφορετικοί έλεγχοι, ανάλογα το αεροδρόμιο αναχώρησης, είπε ο υπουργός.
Βεβαίως το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο χαρακτηρισμός των αεροδρομίων θα γίνει με την νέα λίστα της EASΑ, όπως αναλύσαμε παραπάνω…

Μεγάλος Έλληνας τουριστικός πράκτορας ωστόσο, επικοινώνησε με το Χ&Τ, τονίζοντας  ότι συνεχίζεται η σύγχυση γύρω από το θέμα, με τις πολλές και κάποιες φορές αντικρουόμενες δηλώσεις, οι οποίες μπερδεύουν όχι μόνο τους επαγγελματίες του Τουρισμού, αλλά κυρίως τους τουρίστες. Δήλωσε χαρακτηριστικά, υπό τον όρο της ανωνυμίας: “Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος σαφώς τι ισχύει. Με όσα γνωρίζουμε σήμετα, από 1η Ιουλίου ανοίγουν τα λιμάνια. Ιταλός απο το Μιλάνο, Ολλανδός απο το Άμστερνταμ, Βέλγος από τις Βρυξέλλες, θα μπορεί να έρθει στην Πάτρα με πλοίο απο Ανκόνα και θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Την ίδια ώρα ομοεθνείς τους που θα ταξιδεύουν με αεροπλάνο και θα φτάνουν στα Ελληνικά αεροδρόμια, θα πρέπει να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχείο Covid και να τους γίνεται υποχρεωτικός έλεγχος. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Και θέλουμε Τουρισμό!”.

KSD
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “Ανοίγουν τα σύνορα|Έντονες διπλωματικές πιέσεις από την Γαλλία|Το παρασκήνιο…

  1. Όποια χώρα με έντονο επιδημιολογικό φορτίο θέλει να στέλνει Τουρίστες στην Έλλάδα, θα πρέπει να δωρίσει με κάποιο τρόπο τέστ. Πρέπει όλοι (μα όλοι) όσοι εισέρχονται να ελέγχονται. Ο κίνδυνος είναι να ξαναγεμίσουμε Ιό και μετά…. πάμε στους χιλιάδες νεκρούς και απλά πέφτει η κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *