Marriott-640x256
Marriott Hotels

Ανοικτές οι “κάνουλες” χρηματοδότησης αποκλειστικά και μόνο σε βιώσιμα ξενοδοχεία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οι πτυχές της βιωσιμότητας ενός ξενοδοχείου θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στο εγγύς μέλλον, κυρίως λόγω των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τις επιδοτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Prodinger Tourismusberatung.

Όσον αφορά τα νεόδμητα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία το θέμα της βιωσιμότητα διαδραματίζει, ήδη, σημαντικό ρόλο.

Στο μέλλον, οι φορείς χρηματοδότησης και οι τράπεζες θα απαιτούν τις λεγόμενες εκθέσεις ESG (Environment, Social και Governance) για την αξιολόγηση των εταιριών. Οι εκθέσεις αυτές θα περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προστατεύει (ή επιβαρύνει) τη φύση, τι προσφέρει η εταιρία στους εργαζομένους της και πώς είναι εδραιωμένη στην περιοχή. Έτσι, για να διασφαλίζουν τα ξενοδοχεία μακροπρόθεσμη επιτυχία απαιτείται να αναπτύξουν μια στρατηγική βιωσιμότητας που να λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές ESG.

Κάθε ξενοδοχείο οφείλει να εξετάσει τις δυνατότητες εξοικονόμησης, ιδίως σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πριν από την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση και το οικολογικό του αποτύπωμα. Τέτοια μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους προορισμούς. Ωστόσο, σε επίπεδο εταιρικής διοίκησης δεν έχει ακόμη καθιερωθεί η πιστοποίηση της βιωσιμότητας με την αξιοποίηση βασικών στοιχείων.

Κατά κανόνα, οι επιχειρηματίες γνωρίζουν βασικά στοιχεία μόνο από την οικονομική πλευρά και από τα λογιστικά πρότυπα. Αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, καθώς θα απαιτούνται δεδομένα και στοιχεία, όπως:

-Προκειμένου να διασφαλιστεί η αξία του ξενοδοχείου και του ξενοδοχειακού ακινήτου, η συμμόρφωση με τα πρότυπα ESG θα είναι υποχρεωτική.

-Στο μέλλον, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα ESG κατά τη χορήγηση δανείων.

– Κατά την αγορά ή την πώληση ξενοδοχείων ή κατά τη χρηματοδότηση, ο έλεγχος ESG αποτελεί ήδη πρότυπο για πολλούς επενδυτές και τράπεζες ως μέρος της αξιολόγησης κινδύνου.

-Για τους επενδυτές, οι οικολογικοί παράγοντες είναι πλέον εξίσου σημαντικοί με τους οικονομικούς, λόγω της κοινοτικής ταξινόμησης και της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης.

-Στο μέλλον, οι φορείς χρηματοδότησης θα ελέγχουν αν το ξενοδοχείο ή τα μέτρα μετατροπής πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας ESG. Σε περίπτωση αμφιβολίας, το ξενοδοχείο δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται τόσο εύκολα. Στο μέλλον, η βιωσιμότητα μιας εταιρίας θα καθορίσει και πάλι αν θα λάβει δάνειο.

-Όσον αφορά τους δείκτες ESG που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον, δεν διακρίνεται ακόμη ομοιομορφία στην αγορά. Οι δείκτες (π.χ. αποτύπωμα άνθρακα ανά επισκέπτη / κόστος ενέργειας ανά διανυκτέρευση / κατανάλωση νερού ανά κλίνη, κ.λπ.) που θα επικρατήσουν στο μέλλον ή θα ζητηθούν από τις τράπεζες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με ακρίβεια.

Γι’ αυτό, τις προσεχείς εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί μια διαδικασία υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Οικονομίας και της Αυστριακής Τράπεζας Ελέγχου. Ένα είναι βέβαιο, ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ενιαίοι δείκτες ESG, οι οποίοι θα καθοριστούν επακριβώς στο πρότυπο STAHR (πρότυπο λογιστικής για ξενοδοχεία και εστιατόρια).

– Οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών ακινήτων, οι φορείς εκμετάλλευσης, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα και φορείς, όπως η Τράπεζα Τουρισμού, πρέπει να ενεργούν αλληλέγγυα και να επικοινωνούν με διαφάνεια μεταξύ τους.

-Οι εταιρείες πρέπει να επιδιώκουν να γίνονται πιο βιώσιμες σε συνεχή βάση, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις των επισκεπτών.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ανοικτές οι “κάνουλες” χρηματοδότησης αποκλειστικά και μόνο σε βιώσιμα ξενοδοχεία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *