Αντ. Καμπουράκης: Το ναυάγιο του ΠΡΟΤΟΥΡ…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

…μπορεί να μας παρασύρει όλους

Συνέντευξη στον Δαμιανό Αθανασίου

Την έντονη ανησυχία αλλά και αγωνία του, για την απ’ εδώ κι εμπρός πορεία του ροδιακού τουρισμού, λόγω της χρηματοδοτικής κατάρρευσης του ΠΡΟΤΟΥΡ, εκφράζει, με συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης. (Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί θα συνέλθει εκτάκτως σε συνεδρίαση το δ.σ. της ΕΞΡ και αμέσως μετά θα δοθεί συνέντευξη τύπου).
Ο κ. Αντ. Καμπουράκης σπεύδει, όμως, ταυτόχρονα να καθησυχάσει επαγγελματίες και εργαζόμενους, λέγοντας ότι «εμείς, ως Ενωση Ξενοδόχων, δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε το μοιραίο».
Ο κ. Καμπουράκης, με την εμπειρία που διαθέτει και την σύνεση που τον διακρίνει, τονίζει πιο πέρα ότι «ο τρόπος που θα κινηθούμε για να απαντήσουμε στις προκλήσεις θα προσδιορίσει τελικά και το αν θα διαμορφώσουμε μια ευκαιρία νίκης ή αν θα εγκλωβιστούμε μέσα σε έναν θανάσιμο κίνδυνο».
Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον ΠΡΟΤΟΥΡ και αιτιολογώντας την αγωνία του, ο κ. Αντ. Καμπουράκης εξηγεί ότι «δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη οι πόροι για την προβολή του τουρισμού μας και ο χρόνος που κυλάει είναι σε βάρος μας, σε βάρος της Ρόδου. Είναι μια βόμβα στον τουρισμό μας, στην οικονομία, στο εισόδημα και στην εργασία της Ρόδου ολόκληρης» και προειδοποιεί εγκαίρως τονίζοντας και μάλιστα με την επιβαλλόμενη εκ των πραγμάτων έμφαση ότι «αν δεν βρεθεί χθες χρηματοδότηση για την τουριστική προβολή της Ρόδου, κινδυνεύουμε να μας παρασύρει το ναυάγιο του ΠΡΟΤΟΥΡ».
Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη προς την «δημοκρατική»:

• Κύριε Καμπουράκη μπήκαμε σε μια καινούργια χρονιά και θέλουμε να μας πείτε πώς βλέπετε να πηγαίνει η σεζόν που έρχεται.
Κοιτάξτε… σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα. Έχουμε για πρώτη φορά τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ. Το 4% έγινε 13% στη διαμονή. Ποιος να το βαστάξει αυτό; Έχουμε μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Κι έχουμε επίσης το μεταναστευτικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο. Είναι τα τρία βασικά κομμάτια ενός παζλ που απεικονίζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα από την οποία απορρέουν κίνδυνοι, αλλά και ευκαιρίες. Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου αυτό που έχει καθοριστική σημασία είναι ο τρόπος που θα διαχειριστούμε αυτή τη νέα κατάσταση, που όπως έχω ξαναπεί μοιάζει με «κινούμενη άμμο». Ο τρόπος που θα κινηθούμε για να απαντήσουμε στις προκλήσεις θα προσδιορίσει τελικά και το αν θα διαμορφώσουμε μια ευκαιρία νίκης ή αν θα εγκλωβιστούμε μέσα σε έναν θανάσιμο κίνδυνο…

• Με βάση αυτή την προσέγγιση, ποιος είναι ο τρόπος που πρέπει να κινηθούν τα πράγματα για να μην βγει ζημιωμένη η Ρόδος;
Θα σας το δώσω πολύ παραστατικά μ’ ένα παράδειγμα. Είναι Γενάρης και θα έπρεπε αυτή την ώρα να βρισκόμαστε σε όλες τις πρωτεύουσες των μεγάλων τουριστικών αγορών μας, να προβάλλουμε το τουριστικό προϊόν μας και να διεκδικούμε δυναμικά τους επισκέπτες μας, για τη σεζόν που έρχεται. Αυτό κάνουν αυτή τη στιγμή και όλοι οι ανταγωνιστές μας. Έπρεπε να είμαστε στη Ρωσία για να επιχειρήσουμε να επωφεληθούμε από τα νέα δεδομένα σε σχέση με την Τουρκία. Έπρεπε να είμαστε σε ετοιμότητα να δώσουμε κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες και tour operators, ώστε να ενισχυθεί ο ροδιακός τουρισμός με πτήσεις και προγράμματα. Αντί γι’ αυτό όμως είμαστε βυθισμένοι στην εσωστρέφεια και κολλημένοι στη γραφειοκρατία. Στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τον τουρισμό μας, αντί να βγούμε επιθετικά και δυναμικά προς τα έξω, βυθιζόμαστε στην αγωνία που προκαλεί το χρηματοδοτικό κενό του ΠΡΟΤΟΥΡ. Δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη οι πόροι για την προβολή του τουρισμού μας και ο χρόνος που κυλάει είναι σε βάρος μας, σε βάρος της Ρόδου. Είναι μια βόμβα στον τουρισμό μας, στην οικονομία, στο εισόδημα και στην εργασία της Ρόδου ολόκληρης. Καθόμαστε πάνω σε ένα αδύναμο κλαράκι και χάνουμε όχι μόνο το δέντρο, αλλά και το δάσος. Αν δεν βρεθεί χθες χρηματοδότηση για την τουριστική προβολή της Ρόδου, κινδυνεύουμε να μας παρασύρει το “ναυάγιο του ΠΡΟΤΟΥΡ”. Όπως καταλαβαίνετε εμείς, ως Ένωση Ξενοδόχων, δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε το μοιραίο.

• Θέλετε να μας πείτε πιο αναλυτικά τι προτίθεστε να κάνετε;
Εμείς συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη μας και θα αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα κάνουμε συναντήσεις, θα κάνουμε επαφές, θα καταθέσουμε σκέψεις και προτάσεις, θα χτυπήσουμε πόρτες, θα χτυπήσουμε και το χέρι στο τραπέζι αν χρειαστεί, όμως αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως τελικά θα πετύχουμε να εξασφαλιστούν οι πόροι για την προβολή του ροδιακού τουρισμού και θα εγγυηθούμε με τις δράσεις μας τη συνέχεια της προβολής του τόπου μας, αποφεύγοντας τα χειρότερα που μας περιμένουν σε διαφορετική περίπτωση.

• Επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο πάνω σε αυτό. Με αυτό που μας λέτε εννοείτε πως θα κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο για να διαφημίσετε τα ξενοδοχεία σας;
Ξέρετε πως η Ένωσή μας ό,τι κάνει, το κάνει πάντα με μια ευρεία αντίληψη για τη Ρόδο μας και το μέλλον της. Εμείς έχουμε μια τριπλή ευθύνη και σε αυτή θα ανταποκριθούμε με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας. Πρώτον έχουμε ευθύνη απέναντι σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, πέραν των ξενοδόχων. Οι επαγγελματίες αυτοί που ζουν από τον τουρισμό αγωνιούν κι αυτοί μαζί μας. Το κάρο λοιπόν θα το τραβήξουμε μπροστά για όλους. Δεύτερον, έχουμε ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενούς μας. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Έχουμε χρόνια σχέση μαζί τους, μιλάμε με τα μικρά μας ονόματα. Δεν θα παίξουμε με την τύχη τους και τις τύχες των οικογενειών τους. Έχουμε παλέψει μέχρι σήμερα για να εξασφαλίσουμε τη δουλειά τους και τις αποδοχές τους μέσα και από τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε πάντα πως ο κοινός στόχος στην εργασία, είναι οξυγόνο για τον τουρισμό. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα. Τρίτον, αντιλαμβανόμαστε τη συνολικότερη ευθύνη μας απέναντι στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Αν καταρρεύσει ο τουρισμός θα καταρρεύσει μαζί του συνολικά η τοπική οικονομία. Από πού θα προκύπτουν εισοδήματα και μισθοί, από πού θα στηριχθεί η συνοχή της τοπικής κοινωνίας; Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της τριπλής ευθύνης θα αναλάβουμε δράσεις, καθώς έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως το πατριωτικό επιχειρείν είναι στο DNA μας, κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτα και για κανέναν.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *