© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανταλλακτικά αεροσκαφών αξίας πολλών δισ. δολαρίων στη Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις | Η παράνομη διαδρομή

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, εντούτοις ανταλλακτικά αεροσκαφών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρονται στη Ρωσία, ακολουθώντας κάθε άλλο παρά μια συνηθισμένη διαδρομή, συνήθως μέσω τρίτων χωρών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες εξέδωσαν μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στον θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου, Alexei Navalny. Στην ΕΕ, επρόκειτο για το 13ο πακέτο κυρώσεων από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρόλα αυτά, τα δυτικά προϊόντα συνεχίζουν να φτάνουν στη Ρωσία. Πολλά αποστέλλονται μέσω τρίτων χωρών, όπως η Κίνα ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Γκαμπόν να αποτελεί μία ακόμη αφρικανική χώρα που προστέθηκε σε αυτή τη λίστα. Το 2023, ανταλλακτικά αεροσκαφών αξίας σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων λέγεται ότι μεταφέρθηκαν από την Γκαμπόν στη Ρωσία.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη περιστατικό, στο οποίο εμπλέκονται δύο Ρώσοι υπήκοοι που ζουν στις ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ένοχοι για την παράνομη αποστολή αεροπορικών τεχνολογικών συστημάτων αξίας 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία. Από τον Μάιο του 2022 έως περίπου τον Μάιο του 2023, φέρεται να πούλησαν διάφορα ανταλλακτικά και εξαρτήματα αεροσκαφών στη χώρα. Οι πελάτες τους ήταν ρωσικές αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι δύο άνδρες χρησιμοποίησαν ψεύτικες ταυτότητες για να αγοράσουν, μεταξύ άλλων, διάφορα συστήματα δισκόφρενων από άνθρακα για αεροσκάφη Boeing 737 από αμερικανικές εταιρίες, διαβεβαιώνοντας τους προμηθευτές ότι τα εξαρτήματα προορίζονταν για την Τουρκία, καθώς όλα τα έγγραφα προέρχονταν από μια τουρκική εταιρία-βιτρίνα.

Οι δράστες έλαβαν τα χρήματα για τις αγορές από ρωσική αεροπορική εταιρία, η οποία αρχικά μετέφερε τα χρήματα σε τουρκικό τραπεζικό λογαριασμό. Στη συνέχεια αυτά μεταφέρθηκαν στον αμερικανικό τραπεζικό λογαριασμό των δύο κατηγορουμένων.

Και οι δύο δήλωσαν ένοχοι ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων και αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 17 Ιουνίου.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *