theoharis
Η ηγεσία της ΕΞΗ

Αντιδρά η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου στην πολιτική ακυρώσεων που πρότεινε ο ΣΕΤΕ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την διαφωνία της στην επιστολή του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου, με την οποία προτείνει ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα,  για τον περιορισμό των επιπτώσεων στον ελληνικό τουρισμό από την εξάπλωση του κορωνοϊού, εκφράζει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, με επιστολή που υπογράφουν, ο πρόεδρος Νίκος Χαλκιαδάκης και ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Μάλιστα στην επιστολή, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι “…τα εποχικής λειτουργίας καταλύματα έχουν σημαντικές διαφορές στη λειτουργία τους και στους χρόνους που γίνονται οι κρατήσεις σε σχέση με τα αστικά.  Ως εκ τούτου η μεταφορά του δικαιολογημένου άγχους των Ξενοδοχείων πόλεων στα νησιά μας και την υπόλοιπη παραθεριστική Ελλάδα, είναι πρόωρη”.

heraklionΥπογραμμίζεται δε με νόημα ότι μια τέτοια πρόταση “…μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και πίεσης. Άλλωστε στα παραθεριστικά ξενοδοχεία της Κρήτης, οι ως σήμερα επιπτώσεις ακόμη σταθμίζονται”. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από ξενοδοχειακές πηγές της Κρήτης, οι επιπτώσεις στις προκρατήσεις αυτή τη στιγμή στο νησί, από την επιδημία του κορωνοϊού, είναι αμελητέες.

Η ηγεσία της ΕΞΗ, υπενθυμίζει ακόμη ότι “…Στην περίπτωση του Thomas Cook, άλλωστε, οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου επέδειξαν, παρά το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν, μια αξιοθαύμαστη στάση και λειτούργησαν όπως αρμόζει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η Κρήτη έδειξε γιατί κατέχει τη θέση της στις καρδιές των επισκεπτών της”.

Και καταλήγει, αφού σημειώνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, υπογραμμίζοντας ότι “Θα δράσουμε όταν κρίνουμε ότι συντρέχει λόγος”.

wtm
money tourism copyright photo

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην επιστολή του για τον περιορισμό των επιπτώσεων, πρότεινε”…Ως πρώτο βήμα, μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Συγκεκριμένα, για κρατήσεις που αφορούν διαμονές έως 31 Μαΐου 2020, προτείνεται η τροποποίηση της πολιτικής ακυρώσεων τόσο των μεμονωμένων, όσο και των ομαδικών κρατήσεων, ως εξής:
sete– Εποχικά τουριστικά καταλύματα / resort: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 7 ημέρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε αστικά κέντρα: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 24 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
– Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 48 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
Η εν λόγω πολιτική ακυρώσεων προτείνεται να εφαρμοστεί και σε κρατήσεις που έχουν ήδη
πραγματοποιηθεί και για τις οποίες εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης”.

Η επιστολή

Η επιστολή της ΕΞΗ, έχει ως εξής:

“Προς τον Πρόεδρο του
Σ.Ε.Τ.Ε.
κ. Ιωάννη Ρέτσο

Αγαπητέ πρόεδρε ,

Είναι πράγματι μια στιγμή ιδιαίτερη που απασχολεί το σύνολο του τουριστικού κόσμου. Είμαστε βέβαιοι ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσαρμόζουν την πολιτική τους κατά τα ηθικώς πρέποντα και κατά το συμφέρον τους, που άλλωστε είναι και το μόνο που διαφυλάσσει την ομαλή μετάβαση από αυτήν τη δύσκολη στιγμή σε μια καλύτερη επόμενη.  Αντιλαμβάνεστε ότι τα εποχικής λειτουργίας καταλύματα έχουν σημαντικές διαφορές στη λειτουργία τους και στους χρόνους που γίνονται οι κρατήσεις σε σχέση με τα αστικά.  Ως εκ τούτου η μεταφορά του δικαιολογημένου άγχους των Ξενοδοχείων πόλεων στα νησιά μας και την υπόλοιπη παραθεριστική Ελλάδα, είναι πρόωρη και μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και πίεσης. Άλλωστε στα παραθεριστικά ξενοδοχεία της Κρήτης, οι ως σήμερα επιπτώσεις ακόμη σταθμίζονται.

HERAKLION-AIRPORT-JUN2018-MONEY-TOURISM-PHOTO-IMG_6583-640x480
Το αεροδρόμιο Ηρακλείου|money tourism copyright photo

Στην περίπτωση του Thomas Cook, άλλωστε, οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου επέδειξαν, παρά το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν, μια αξιοθαύμαστη στάση και λειτούργησαν όπως αρμόζει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η Κρήτη έδειξε γιατί κατέχει τη θέση της στις καρδιές των επισκεπτών της.

Στο μεταξύ παρακολουθούμε, όπως κι εσείς, τις εξελίξεις και συμβουλεύουμε τα μέλη μας αναλόγως, ενώ είμαστε και σε διαρκή επικοινωνία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Θα δράσουμε όταν κρίνουμε ότι συντρέχει λόγος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Νικόλας Χαλκιαδάκης            Αλέξανδρος Αγγελόπουλος”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *