tsipras

Αντιδράσεις ΣΕΤΕ και ΠΟΞ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για μείωση του ΦΠΑ σε Εστίαση και Ενέργεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος τονίζει σε δήλωσή του ότι “Η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, αλλά και η εξαγγελία για μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% από 1/1/2020, είναι μέτρα που δικαιούμαστε απολύτως ως κλάδος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βάζουμε πλάτη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση”.

Ωστόσο ο ΣΕΤΕ, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι “…Πεποίθησή μας είναι ότι μένουν να γίνουν πολλά”, σημειώνοντας ότι “…Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών, παροχής ελαφρύνσεων και κινήτρων οφείλει να υπηρετεί έναν συνολικό σχεδιασμό με μόνιμο χαρακτήρα. Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας”.

Η ανακοίνωση

seteΗ πλήρης ανακοίνωση του ΣΕΤΕ έχει ως εξής:

“Η εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν.

Ο ΣΕΤΕ εδώ και χρόνια τονίζει και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η υπερφορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, την απασχόληση, τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Πεποίθησή μας είναι ότι μένουν να γίνουν πολλά.

Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών, παροχής ελαφρύνσεων και κινήτρων οφείλει να υπηρετεί έναν συνολικό σχεδιασμό με μόνιμο χαρακτήρα. Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας”.

Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

POXΑπαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε: «Καλώς τα κι ας άργησαν! Η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, αλλά και η εξαγγελία για μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% από 1/1/2020, είναι μέτρα που δικαιούμαστε απολύτως ως κλάδος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βάζουμε πλάτη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα πιέζουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου (μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση φόρου διαμονής, χωροταξικό, ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.α.) ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά του, για να εξακολουθήσει να έχει ο κλάδος πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ανακοινώσεις από ΕΒΕΑ και ΒΕΑ

Σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας αναφέρει:
“Αναμένοντας ….. μέτρα ελάφρυνσης και των επιχειρήσεων
Το πακέτο των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναμφισβήτητα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αγορά και θα ανακουφίσει εκατομμύρια πολίτες, τονώνοντας το εισόδημά τους. Όμως, για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι δεν θα υλοποιηθούν άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας τάξης, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και την υπερφορολόγηση.
Σταθερή πεποίθηση του επιχειρηματικού κόσμου, είναι ότι η ανάπτυξη και η τόνωση της απασχόλησης δεν διασφαλίζονται με αποσπασματικά μέτρα, απαιτείται  η χάραξη μια μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής, με αναπτυξιακά μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα στηρίζονται κυρίως στη μείωση της φορολογίας, προκειμένου να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Μόνο εάν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις θα έχουμε αύξηση της απασχόλησης και αύξηση του ΑΕΠ.
Η καταβολή 13ης σύνταξης, έστω και μέρους της για την πλειοψηφία, η μείωση του ΦΠΑ  σε όλα τα τρόφιμα στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά του ΦΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στο 6%, θα οδηγήσουν σε τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος πολιτών και επιχειρηματιών, το οποίο σταδιακά θα μεταφερθεί στην αγορά και την κατανάλωση.
Τα υπόλοιπα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφορούν το 2020 και θα νομοθετηθούν μετά τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο, οπότε είναι αμφίβολο εάν θα προχωρήσουν. Οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%, αλλά και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80% και έως 29 ετών στο 25%. Πρόκειται για μέτρα που συμβάλουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες περιμένουν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει και να υλοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ της μεσαίας τάξης, ενώ για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε κανένα μέτρο ανακούφισης, όσων είναι συνεπείς απέναντι στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις”.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πακέτο μέτρων που  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,  δήλωσε:

«Τα μέτρα αυτά, τα οποία μάλιστα, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν άμεσα νόμος του κράτους, δίνουν μεγάλη ανάσα στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα και εστίαση, δηλαδή σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, θα διασώσει μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών, που οι επιχειρήσεις ευελπιστούν ότι θα «πέσει»  στην αγορά δίνοντας, έτσι, ώθηση στην αγοραστική κίνηση και στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Βεβαίως και η κατανομή 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους πρέπει να επικροτηθεί γιατί έρχεται να αναπληρώσει,  έστω και ένα μέρος, του χαμένου εισοδήματος των συνταξιούχων, ενώ και για το μέτρο αυτό ισχύει για την αγορά ότι και για τα προαναφερθέντα μέτρα της μείωσης των έμμεσων φόρων.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο, μείζονος σημασίας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020, καθώς προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%, ένα μέτρο αναπτυξιακό, αλλά και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80% και έως 29 ετών στο 25%, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ευεργετικά μέτρα είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, η έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών και η μείωση του φόρου  των συνεταιρισμών στο 10%, καθώς και η μείωση ή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση από την εποχή της βίαιης ένταξης της χώρας  στο ΔΝΤ και την εφαρμογή των μνημονίων λιτότητας, είναι η πρώτη φορά που στο σύνολό τους μέτρα που εξαγγέλλονται  είναι στο σύνολο τους υποβοηθητικά για την οικονομία και την αγορά.

Ο δρόμος πάντως είναι ακόμη μακρύς, καθώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, ώστε η χώρα να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα και να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τώρα είναι μια ακόμη  μεγάλη ευκαιρία για συναίνεση και συνεργασία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα  και θα διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον στη χώρα για ανάπτυξη και ευημερία».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *