Αντιμέτωπος με νέες ευκαιρίες και προκλήσεις ο κυπριακός τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ως προϋπόθεση επιτυχίας των όποιων προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής, τουριστικής βιομηχανίας, έθεσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ, κ. Χάρης Λοϊζίδης, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την οικονομία και τη χώρα πιο ανταγωνιστική και το περιβάλλον λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο φιλικό και εξυπηρετικό, προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές.

2 (1)Από το βήμα του 38ου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ, με θέμα «Στιγμές αλήθειας – Ευθυγράμμιση της ευκαιρίας με συλλογική δράση», ο κ. Λοϊζίδης υπογράμμισε ότι το ευρύτερο περιβάλλον είναι θετικό αλλά και με πολλές προκλήσεις. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, την τρομοκρατία και, κυρίως, το πώς θα λειτουργήσουμε ως κράτος και ως κοινωνία χωρίς την επίβλεψη της Τρόικα. «Τα όσα πετύχαμε ως χώρα και ως οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια, μας δείχνουν το δρόμο. Προϋπόθεση είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πορεία που έχουμε χαράξει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε στα παλιά ή να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας».

Απευθυνόμενος δε προς τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, έκανε έκκληση όπως «στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να επιδείξουν την απαιτούμενη σύνεση και αυτοσυγκράτηση που απαιτούν οι καιροί».

3Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια: Ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού, τουριστικού προϊόντος, με παροχή κινήτρων και διεύρυνση επιλογών χρηματοδότησης, πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, επιμήκυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου, απαλλαγή της βιομηχανίας από φορολογίες, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις που ανεβάζουν σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα την τιμή του τουριστικού πακέτου.

Ο κ. Λοϊζίδης κατέταξε το 2015 στις θετικές χρονιές για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, λέγοντας: «Ναι, είχαμε μια αύξηση 9% στις αφίξεις, αλλά πρέπει να μας προβληματίσει η κατά πολύ μικρότερη αύξηση στα έσοδα της τάξης του 3%. Αυτό καταδεικνύει ότι ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται το προϊόν μας. Χαμηλώνουμε απλά τις τιμές για να βοηθήσουμε, αλλά ταυτόχρονα η επικερδότητα εξανεμίζεται».

Αναφερόμενος στο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές και άλλοι και στην Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι αποτελούν πλέον σημαντικό θεσμό, γι’ αυτό σταθερός και διαχρονικός στόχος του Συνδέσμου είναι η συνεχής αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ευχαρίστησε συνέδρους, ομιλητές και εκθέτες, για τη διαχρονική σχέση συνεργασίας με τον Σύνδεσμο, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια δημιουργικής και ωφέλιμης παρουσίας στην οικονομική ζωή του τόπου. «Είμαστε περήφανοι για την ιστορία και την προσφορά του Συνδέσμου μας. Θεωρούμε ότι για οκτώ δεκαετίες ο ΠΑΣΥΞΕ αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας και ευρύτερα για την κυπριακή οικονομία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με όραμα, σοβαρότητα και την υπευθυνότητα και συλλογικότητα που πάντα μας χαρακτήριζε», ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *