Αντιμέτωπος με τις νέες προκλήσεις της εποχής ο Τουρισμός στην Ελλάδα

ΓΝΩΜΗ

Αντιμέτωπη με τις νέες προκλήσεις της εποχής, η παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα καλείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα που προκάλεσε η πανδημία και μάλιστα μετά από μια δεκαετή οικονομική ύφεση.

Τα δύο αυτά δεινά, ο περιορισμός δηλαδή στις μετακινήσεις και η συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, ανέδειξαν την ανάγκη της ποιοτικής στροφής του τουρισμού. Και αυτό, φυσικά, δεν γίνεται με την αλλαγή μιας στρόφιγγας. Απαιτεί νέες στρατηγικές προσέλκυσης των τουριστών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών  αλλά και την εξειδίκευση της προσφοράς με έμφαση στα θεματικά πεδία των ενδιαφερόντων του διακινούμενου πληθυσμού. Και όλα αυτά, ενισχυόμενα από την τάση ανεξαρτοποίησης του τουρίστα από τον μαζικό χαρακτήρα, χάρη στις επιλογές που παρέχει πλέον η ηλεκτρονική τεχνολογία.

Είναι , συνεπώς, σαφές ότι αυτές οι ραγδαίες μεταβολές επιβάλλουν μια πιο επαγγελματική προσέγγιση, μακριά από πρακτικές του παρελθόντος που περιορίζονταν σε μια συμμετοχή σε τουριστική έκθεση, διανομή φυλλαδίων σε κάθε περαστικό και παραγωγή video μαζί με αναμνηστικά δώρα.

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα οικονομικά οφέλη από την τουριστική κίνηση αποτελούν θεμέλιο λίθο των εθνικών οικονομιών. Όχι μόνο για όσα μπορεί μια χώρα να προσποριστεί από τους ξένους τουρίστες αλλά και όσες απώλειες  εσόδων μπορεί να αποτρέψει από τους εγχώριους αν επιλέξουν να κάνουν διακοπές στον τόπο τους.  Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία μιας εθνικής ή και περιφερειακής πολιτικής στον τουρισμό οφείλουμε να επινοήσουμε μεθόδους αύξησης των αφίξεων ταυτόχρονα με την επιμήκυνση του μέσου όρου παραμονής, παράγοντες που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των τουριστικών εσόδων.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ανάμειξη των εξειδικευμένων επαγγελματιών στην όλη προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού. Είναι καιρός, όσοι μέχρι σήμερα είχαν μάθει να προχωρούν στα τυφλά επειδή έτσι έμαθαν ή έτσι τους είπαν ή και έτσι νόμιζαν, να παραμερίσουν. Και αυτό δεν αποτελεί απλή σύσταση. Είναι πλέον ανάγκη.

Καιρός λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τον Τουρισμό με σοβαρότητα, με προσήλωση στα ζητούμενα της εποχής και με αποφυγή σπασμωδικών κινήσεων που δεν έχουν στόχευση ούτε αρχή, μέση και τέλος. Μόνο έτσι θα κεφαλαιοποιήσουμε οφέλη, επισκέπτες και αγορές. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το μερίδιο εκείνο της αγοράς που αξίζει στη μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η αλήθεια είναι ότι μαζί με τις ανάγκες, μεγάλωσε και η προσφορά υπηρεσιών από επαγγελματίες παράπλευρων τομέων που, ξαφνικά, πίστεψαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο πολυσύνθετο χαρακτήρα του τουριστικού μάρκετινγκ και της προβολής. Και είναι επίσης αλήθεια ότι κάποιοι προβάλλονται ως ειδικοί χωρίς να έχουν την εμπειρία και τα εφόδια στο πρακτικό σκέλος και όχι στη θεωρία που απέχει από την πραγματικότητα και μάλιστα σε ένα τομέα που εξελίσσεται με ταχύτητα.

Συμπερασματικά, η  ποιοτική διάσταση του Τουρισμού αποτελεί τη μόνη απάντηση στο ερώτημα του χρονικού ορίζοντα για την ανάκαμψη του Τουρισμού τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.  Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη ανάληψης σειράς πρωτοβουλιών που θα διασφαλίσουν, πέρα από την αύξηση των αφίξεων, την ενίσχυση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης που, μαζί με την αύξηση των διανυκτερεύσεων και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, είναι ικανοί πυλώνες στήριξης του ΑΕΠ της χώρας. Και όλα αυτά, στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που θα εκσυγχρονίσουν την προσφορά προκειμένου να διεκδικήσει με αξιοπιστία τη ζήτηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικής Ανάπτυξης

Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Τουριστικού Επιμελητηρίου

Αντιπρόεδρος MTC GROUP Consulting

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *