Αντώνης Καμπουράκης, δήμαρχος Ρόδου: «Δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα στη μέση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα στη μέση» ξεκαθαρίζει, σε μια συνέντευξή του «εφ΄ όλης της ύλης» στην «δημοκρατική», ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης καθιστώντας σαφές ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος για να ολοκληρωθούν με συνέπεια όλα τα έργα, που έχει δρομολογήσει.

Ο κ. Καμπουράκης επισημαίνει ότι έχει μάθει και ο ίδιος από λάθη, από αστοχίες ή παραλείψεις που έγιναν, ειδικά στην αρχή μιας περιπετειώδους οικονομικά, υγειονομικά, κοινωνικά, ακόμα και ψυχολογικά, θητείας και διαβεβαιώνει πως «κάθε χρόνος, από εδώ και μπρος θα είναι καλύτερος».

Η παράταξη της πλειοψηφίας είναι ενεργή και παραμένει και ενωμένη, τονίζει ο δήμαρχος Ρόδου προσθέτοντας ότι πέτυχαν κάτι πρωτόγνωρο, στα αυτοδιοικητικά ήθη: Δύο διαφορετικές παρατάξεις, με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ενώθηκαν και συνεργάστηκαν άψογα και με απόλυτο σεβασμό, στους κοινούς στόχους τους.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο κ. Καμπουράκης τονίζει πως η πρόταση που θα καταθέσει, θα συσπειρώσει ικανούς, ορεξάτους και δημιουργικούς ανθρώπους, από όλη τη Ρόδο και θα κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των Ροδιτών.

Στην συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, που θα συζητηθεί, γίνεται ειδική και αναλυτική αναφορά:
-Στην πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου.
-Στην τουριστική ανάπτυξη και στις υποδομές στο νησί.
-Στα προβλήματα στην υδροδότηση στη Νότια Ρόδο και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την επίλυσή τους.
-Στην καθαριότητα και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.
-Στον πολιτισμό και στο έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου.
-Στους στόχους της δημοτικής αρχής και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη:

• Κύριε δήμαρχε η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο φαίνεται πως θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Πώς φτάσαμε σε αυτή την επιτυχία;
Πράγματι, η Ρόδος μας παίρνει ένα θεματικό «ριμπάουντ», μετά από δύο συνεχόμενες δύσκολες χρονιές εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό όμως που κερδίσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, ήταν η υγειονομική αξιοπιστία της Ρόδου το 2020 και το 2021, μέσα και από την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ όλων των μερών.
Είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις πως σέβεσαι τον επισκέπτη, που σε τιμά με την επιλογή του, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, όπως ήταν πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια. Έτσι σήμερα, που ο κόσμος απελευθερώνεται από τους περιορισμούς και επιθυμεί διακαώς να ταξιδέψει και να χαρεί την ελευθερία του, η Ρόδος κατακτά νέες κορυφές.
Ο Δήμος Ρόδου με τις δράσεις προβολής, με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, με παγκόσμιους στρατηγικούς συνεργάτες που φέρνουν κόσμο στο νησί μας, στηρίζει αυτή τη δυναμική.
Ήταν σημαντική η συμβολή μας, στην φετινή επιτυχία. Ο τουρισμός είναι η οικονομία μας.
Είναι το δέντρο που δίνει καρπούς ευημερίας στο νησί μας, ευκαιρίες απασχόλησης και καριέρας, τζίρους για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ροδίτικης οικονομίας. Γι’ αυτό πρέπει να ποτίζουμε, όλοι μαζί το δέντρο και να μην το ροκανίζουμε.

• Η τουριστική ανάπτυξη όμως απαιτεί και οι υποδομές. Οι υποδομές της Ρόδου αντέχουν;
Όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, στην κορύφωση της σεζόν, αντιμετωπίζουν ζητήματα υποδομών και είναι αυτονόητο, αφού έχουμε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού. Η λύση δεν είναι βεβαίως να μειώσουμε τον τουρισμό, αλλά να αναβαθμίσουμε τις υποδομές. Είναι στρατηγική προτεραιότητά μας. Είμαστε μια δημοτική αρχή, που δεν περιορίζεται στη διαχείριση των προβλημάτων, που ταλανίζουν για χρόνια το νησί μας, αλλά δίνουμε λύσεις.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, όπως και με τα αρμόδια υπουργεία, ξεδιπλώνουμε ένα σχέδιο που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Από τα δεκάδες χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων και νέων δρόμων, μέχρι τις Γέφυρες του Μάκαρη και προχθές της Κρεμαστής, που δόθηκαν στην κυκλοφορία σε χρόνους ανήκουστους για τα ελληνικά, αλλά και για διεθνή δεδομένα, χρόνων, ποιότητας και αισθητικής.
Αυτά για χρόνια αποτελούσαν άπιαστο όνειρο. Εμείς τους δώσαμε σάρκα και οστά. Και δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, στα οποία εστιάζουμε την προσοχή μας, αλλά και τα μικρότερα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του νησιού μας.
Από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, μέχρι και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, πάνω από εκατό εβδομήντα ένα (171) τεχνικά έργα και παρεμβάσεις αναβάθμισης. Οι υποδομές είναι στοίχημα, που κερδίζεται μέρα με τη μέρα.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Παρ΄ όλα αυτά, στη Νότια Ρόδο έχουμε παράπονα των κατοίκων, για προβλήματα στην υδροδότηση. Τι κάνετε γι’ αυτό;
Είναι κι αυτό, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Ένα πρόβλημα παλιό, που μας έχει ταλανίσει δεκαετίες. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ένα εξοπλισμό απαρχαιωμένο, με συνεχείς βλάβες, που ειδικά σήμερα δεν μπορούν εύκολα να επιδιορθωθούν, λόγω των καθυστερήσεων στην προμήθεια ανταλλακτικών, από τη διεθνή αγορά.
Όπως εξάλλου συμβαίνει με το σύνολο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Αλλά και γι’ αυτό το ζήτημα δώσαμε τη λύση. Το έργο της Β’ φάσης, σύνδεσης του φράγματος Γαδουρά, θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης, στο σύνολο του νησιού, με πρώτες τις περιοχές της Νότιας Ρόδου, τον Μάιο του 2023.
Μακάρι να υπήρχε ένα μαγικό ραβδί, και ό,τι δεν έγινε για δεκαετίες, να μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα βράδυ. Αλλά δεν υπάρχει.
Υπάρχει μόνο ο σχεδιασμός, η εξασφάλιση των πόρων, και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Αυτό που κάνουμε, δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά, δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Ομαλοποιούμε την κατάσταση, στην περιοχή της Μαλώνας, ξεκινούν την λειτουργία τους, δύο νέα αντλιοστάσια και τρεις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της Λίνδου, μπαίνουν άμεσα μπροστά τα έργα στον Αρχάγγελο.
Επιπλέον, η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. έχει προχωρήσει σε μίσθωση ιδιωτικών υδροφόρων, ώστε να αντιμετωπίζονται, στο μέτρο του δυνατού, τα προβλήματα, όπου εντοπίζονται. Έχουμε να διανύσουμε το «τελευταίο μίλι», μέχρι την οριστική λύση, και ζητάμε την κατανόηση όλων των δημοτών μας. Τους παρακαλούμε, για την όσο το δυνατόν πιο προσεκτική κατανάλωση, μέχρι να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο, της ύδρευσης και της άρδευσης, στο νησί μας.

• Και τα σκουπίδια είναι επίσης ένα ζήτημα, που έχει δεχτεί κριτική ο Δήμος. Πώς προχωράει το θέμα;
Επιλέξαμε να κάνουμε το σωστό, όχι το εύκολο. Βρήκαμε ένα σύστημα χαώδες, ακριβό και αναποτελεσματικό. Θα ήταν βολικό, απλά να το διαχειριστούμε. Εμείς όμως αλλάξαμε τελείως φιλοσοφία, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και βάλαμε στόχο, για ένα σύστημα πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Πράγματι, υποτιμήσαμε τα,… ας τα πούμε… «διαδικαστικά», προβλήματα. Όμως τα ξεπερνάμε, και φτάνουμε σύντομα στην δικαίωση, αυτής της επιλογής.
Αναγκαστικά, αυτό το μεσοδιάστημα υπήρξαν προβλήματα. Ειδικά το περσινό καλοκαίρι, η Ρόδος ταλαιπωρήθηκε και το αναγνωρίζουμε.
Φέτος η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Σαφώς και υπάρχει μεγάλη πίεση, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία σχέση με πέρυσι. Αντιμετωπίζεται, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, κάθε πρόβλημα καθαριότητας, όπου κι αν εκτοπίζεται.
Διδαχθήκαμε από λάθη, που έγιναν στο παρελθόν και τα διορθώσαμε.
Σύντομα πλέον περνάμε, σε μια νέα εποχή για την καθαριότητα, πάμε σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, που είναι πραγματικά πρότυπο, για όλη την Ελλάδα, και συμπεριλαμβάνει την καθαριότητα, το πράσινο, την φροντίδα όλων των κοινοχρήστων χώρων, την ανακύκλωση, την ενεργειακή αξιοποίηση, τα πάντα.
Ο δημότης θα βιώσει τη διαφορά. Δεν μιλάμε απλά για καθαριότητα, μιλάμε για πραγματική αναβάθμιση, της καθημερινότητάς του.

• Η καθημερινότητα του δημότη είναι αυτή πάντως, που κρίνει το έργο μιας δημοτικής αρχής, έτσι δεν είναι;
Συμφωνώ απολύτως και γι’ αυτό η προσπάθειά μας δεν σταματάει ποτέ, μέρα-νύχτα. Να δώσουμε απαντήσεις. Διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό της συντήρησης του πρασίνου. Οι σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας, βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που βρέθηκαν ποτέ, εξαιτίας των καθημερινών μας παρεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών. Επιπλέον, είμαστε δίπλα στους δημότες μας, με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κοινωνικής πολιτικής. Από τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, μέχρι τη συμβουλευτική υποστήριξη, για όλα σχεδόν τα σύγχρονα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ενήλικες, έφηβοι και παιδιά.
Ταυτόχρονα όμως η καθημερινότητα απαιτεί και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωράμε μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην υλοποίηση του «Rhodes Co-Lab», σε συνεργασία με την TUI, για να γίνει η Ρόδος ο πρώτος μεγάλης κλίμακας, βιώσιμος τουριστικός προορισμός, παγκοσμίως.
Βιώσιμος, πρωτίστως για τους μονίμους κατοίκους, αφού μόνον έτσι μπορεί, να είναι και για τους επισκέπτες μας. Το οφείλουμε στον τόπο μας, το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται, μετά από εμάς, το οφείλουμε στα εκατομμύρια των φίλων, της Ρόδου σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι της εξασφάλισαν την πρώτη θέση, στις συνολικές τουριστικές επιδόσεις, των τελευταίων 60 χρόνων, στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πρωτοπορούμε, θέλοντας η Ρόδος να είναι πάντα μπροστά, πάντα οδηγός.

• Ο πολιτισμός έχει θέση στην ατζέντα σας; Η υπόθεση του Εθνικού Θεάτρου πώς εξελίσσεται;
Ο Πολιτισμός μας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική μας. Η Ρόδος, πέραν από την ευλογία, της φυσικής ομορφιάς της, προικίστηκε και με το δημιουργικό πνεύμα των ανθρώπων της, που την αναδεικνύει διαχρονικά, σε σταυροδρόμι και φωτεινό φάρο πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι οι ρίζες μας. Το αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας, αλλά ταυτόχρονα και το όχημά μας, προς το μέλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη και ο βιώσιμος τουρισμός, έχουν σαφέστατα και μια πολιτιστική διάσταση.
Από τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μέχρι τη σύγχρονη ροδίτικη καλλιτεχνική δημιουργία. Κι από την ανάδειξη των πολιτισμικών μνημείων μας, με εμβληματικότερη όλων, τη Μεσαιωνική μας πόλη, μέχρι την επένδυση στην αναβάθμιση και την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών, του τόπου μας.
Είμαι πραγματικά περήφανος, γιατί καταφέραμε να δώσουμε λύση, σε ένα ακόμη μείζον ζήτημα για την πόλη μας, την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου. Και πάλι μαζί με την Περιφέρεια, κάναμε ένα αγώνα δρόμου. Στο Δήμο, τρέξαμε σε χρόνους ρεκόρ, όλη την προεργασία μελετών, που ήταν απαραίτητες, μέχρι να φτάσουμε στην επίσημη εξαγγελία από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πόροι πλέον είναι εξασφαλισμένοι, μέσα στο 2023 αρχίζουν οι εργασίες, και πολύ σύντομα θα έχουμε, όλοι οι Ροδίτες, τη μεγάλη χαρά, να δούμε ξανά αναμμένα τα φώτα της ράμπας του Εθνικού Θεάτρου μας, που σύμφωνα με τις μελέτες μας, θα είναι ένα πραγματικό στολίδι για τη Ρόδο μας.

• Ποιοι είναι οι στόχοι σας, μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων στο τιμόνι του Δήμου;
Ξέραμε εξ αρχής πως οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, κι έγιναν ακόμα μεγαλύτερες με την περιπέτεια της πανδημίας, για την αντιμετώπιση της οποίας, απαιτήθηκε και πολύς χρόνος και πολύς κόπος και πολλοί πόροι. Όμως ο στόχος είναι ένας, μοναδικός και σταθερός. Η Ρόδος μας να Λάμψει. Και το προσπαθούμε, με ένα συνεχή αγώνα, σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, για να δίνουμε τη σωστή λύση, σε κάθε πρόβλημα, την υπεύθυνη απάντηση, σε κάθε μεγάλη πρόκληση. Από την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, μέχρι την προστασία και την ανάδειξη της κληρονομιάς μας, όπως οι δράσεις που υλοποιούμε για τη Μεσαιωνική Πόλη, αλλά και η αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου, της Ρόδου, στην οποία αναφερθήκαμε.
Και θα συνεχίσουμε, με έργα μεγάλης κλίμακας, και θα έχουμε να πούμε περισσότερα σύντομα, για τη μεγάλη ανάπλαση που σχεδιάζουμε, σε τμήμα του παραθαλάσσιου μετώπου της πόλης.
Επίσης συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, του αγώνα, για την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας που έγινε, με την κατάργηση των ειδικών νησιωτικών συντελεστών ΦΠΑ, στα νησιά μας.
Κάθε δράση μας, κάθε πρωτοβουλία μας, είναι μέρος του συνολικού οράματός μας. Ψηφίδα στο παζλ της μεγάλης εικόνας. Μιας Ρόδου λαμπερής, έξυπνης και πράσινης, για τους κατοίκους της, και πάντα φιλόξενης για τους επισκέπτες της.

• Σε αυτό το όραμα πάντως δεν βρήκατε μέχρι σήμερα στήριξη, από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί κατά τη γνώμη σας;
Ο καθένας πολιτεύεται όπως νομίζει, και λογοδοτεί στον κυρίαρχο Ροδιακό λαό. Προσωπικά, θα επιθυμούσα από την αντιπολίτευση, λιγότερη μικροψυχία και λιγότερη τοξικότητα. Κι εγώ εξάλλου ως άνθρωπος, μάλλον χαμηλών τόνων είμαι, οι Ροδίτες με γνωρίζουν. Δεν είμαι άνθρωπος των συγκρούσεων, αλλά των συνθέσεων.
Αλλά οι συνθέσεις θέλουν δύο. Δεν αρκεί μόνον, η πρόθεση του ενός.

• Θα διεκδικήσετε δεύτερη θητεία κύριε Καμπουράκη;
Δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα στη μέση. Θα είμαι και βέβαια λοιπόν ξανά υποψήφιος δήμαρχος, για να ολοκληρωθούν με συνέπεια όλα τα έργα, που έχουμε δρομολογήσει, για να κάνουν καλύτερη τη Ρόδο μας, και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Κι επειδή, μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη τριετία, έχω μάθει κι εγώ από λάθη, από αστοχίες ή παραλείψεις που έγιναν, ειδικά στην αρχή μιας περιπετειώδους οικονομικά, υγειονομικά, κοινωνικά, ακόμα και ψυχολογικά, θητείας μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, πως κάθε χρόνος, από εδώ και μπρος θα είναι καλύτερος.

• Η παράταξη της πλειοψηφίας παραμένει ενεργή και ενωμένη;
Εμείς πετύχαμε κάτι πρωτόγνωρο, στα αυτοδιοικητικά ήθη. Δύο διαφορετικές παρατάξεις, με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, καταφέραμε να ενωθούμε, να συνεργαστούμε άψογα και με απόλυτο σεβασμό, στους κοινούς στόχους μας. Και θα συνεχίσουμε έτσι, κάνοντας το σωστό και το ωφέλιμο, για τη Ρόδο, μακριά από παλαιοκομματικές συμπεριφορές, και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος, πως η πρόταση που θα καταθέσουμε, θα συσπειρώσει ικανούς, ορεξάτους και δημιουργικούς ανθρώπους, από όλη τη Ρόδο, και θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

ΠΗΓΗ: www.dimokratiki.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *