Αντώνης Καμπουράκης: «Ημέρα σταθμός» η επίσκεψη στη Ρόδο της υπουργού Πολιτισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η μέρα της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Ρόδο αποτελεί μία «μέρα σταθμό». Οι ανακοινώσεις δια στόματος της υπουργού για την ανάδειξη του πολύτιμου μνημειακού αποθέματος του νησιού σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και εγγυώνται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες της υπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο στίβος της πολιτικής είναι σκληρός και απαιτητικός. Οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές κρίσεις έχουν μετατρέψει τον χώρο της πολιτικής σε μία αρένα που προσφέρει πολλές στενοχώριες και που απαιτεί πολλές θυσίες και μεγάλες προσπάθειες. Όμως η μέρα της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη Ρόδο, ήταν μία ωραία μέρα, από εκείνες που γεμίζουν με αισιοδοξία τη καρδιά ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε τον επαγγελματικό του στίβο για να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με μοναδικό κριτήριό του την αγάπη του για τον τόπο και την θέλησή του να προσφέρει. Αυτή τη μέρα, αισθάνθηκα δικαιωμένος για την απόφαση που πήρα να διεκδικήσω το δήμο της Ρόδου. Όσες θυσίες και αν έχει κάνει ένας πολιτικός, προσωπικές ή οικογενειακές, όσο και αν έχει στερηθεί τα αγαπημένα του πρόσωπα, υπάρχουν στιγμές, όπως αυτή, που σε κάνουν να νιώθεις εξαιρετικά υπερήφανος που πιάνουν τόπο οι προσπάθειές και οι κόποι σου».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Καμπουράκης απέναντι σε όσους προσπαθούν απεγνωσμένα να μειώσουν και να απαξιώσουν κάθε επιτυχία της δημοτικής αρχής. «Ένα, ένα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα και σημαντικά έργα που θα αποζημιώσουν το Ροδίτη για όλα όσα στερήθηκε εδώ και δεκαετίες. Δεν θα ασχοληθώ με την πίκρα και στενοχώρια ή την αρνητική ενέργεια που βγάζει η λεγόμενη αντιπολίτευση, μία αντιπολίτευση που ως δικηγόρος του διαβόλου ψάχνει πάντα να βρει τα κακά σε κάθε λύση.
Αντίθετα, οφείλει να επιβραβεύει τις καλές προσπάθειες και να αναγνωρίζει ό,τι γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και να συνεισφέρει για το καλό αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών. Οφείλει να αναγνωρίζει ποιο είναι το καλό του πολίτη, να μη δηλητηριάζει το δημόσιο διάλογο, να μην ψεύδεται, να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Εάν δεν μπορούν να πράξουν αλλιώς, ας ασχοληθούν με τα του οίκου τους και εγώ με τα του οίκου μου, δηλαδή τη διοίκηση του Δήμου Ρόδου», είπε ο κ. Καμπουράκης, δηλώνοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για κάθε μέλος της δημοτικής αρχής, της δικής του παράταξης και της παράταξης του Στράτου Καρίκη, καθώς όλοι τους προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό για να έρθουν τέτοια καλά αποτελέσματα.

Η υπουργός, κυρία Λίνα Μενδώνη, δεν ανακοίνωσε απλά την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, όπως αναμενόταν και την εξασφάλιση χρηματοδότησης άνω των 17 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανακοίνωσε μία σειρά από έργα που αφορούν στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 30 εκατ. ευρώ με πόρους που έχουν επίσης εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και η πηγή χρηματοδότησής τους, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, κ. Καμπουράκης αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την υλοποίησή τους, αφού το πρόγραμμα θέτει συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους (31 Δεκεμβρίου 2025).

«Είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που βλέπεις τη μεγάλη εικόνα, αυτά που ονειρευόσουν και θεωρούσες αυτονόητα να πλησιάζουν και μάλιστα με την εγγύηση του πρωθυπουργού, της υπουργού Πολιτισμού και ταυτόχρονα με την εγγύηση χρονικού περιορισμού που προβλέπεται για τα έργα εκείνα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο κ. Καμπουράκης τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για προεκλογικές εξαγγελίες, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαν μπει ποτέ στο τραπέζι της συζήτησης.

Το Εθνικό Θέατρο θα παραδοθεί στο Ροδιακό λαό μέχρι το 2025, δήλωσε ο κ. Καμπουράκης και θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του Πολιτισμού της Ρόδου. «Το Εθνικό Θέατρο απασχόλησε την επικαιρότητα πολλούς μήνες με έντονη αμφισβήτηση. Αυτό που έχω να πω είναι ότι το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2025! Είναι ένα εμβληματικό έργο. Θα επιτρέψει στους ανθρώπους που αδικήθηκαν να βρουν στέγη και να εναποθέσουν ελπίδες σε ένα χώρο με σπουδαίο μέλλον για τον πολιτισμό και την καθημερινότητά μας», είπε ο δήμαρχος Α. Καμπουράκης και συμπλήρωσε ότι: «Η υπουργός ανακοίνωσε και άλλα πολλά έργα στο νησί μας… Είχαμε τη χαρά να την ακολουθήσουμε σε μία διαδρομή την Περιβόλα που ξεκινάει από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στην είσοδο της Μ. Πόλης στην Πλατεία Σύμης και καταλήγει μέχρι το Παλάτι των Ιπποτών. Αμέτρητα αρχαιολογικά κειμήλια βρίσκονται εκεί σε ένα χώρο 20 στρεμμάτων περίπου. Είναι μία διαδρομή εξαιρετική που σαν επισκέψιμο εργοτάξιο θα δώσει χαρά σε όλους εμάς αλλά και στους επισκέπτες μας. Τα τελευταία 20 χρόνια αυτό τον χώρο τον αντιλαμβανόμουν σαν απαγορευμένη περιοχή που δεν μου επιτρεπόταν καν να το ονειρεύομαι. Περπάτησα αυτή τη διαδρομή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πολιτισμού, τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο, τον αντιδήμαρχο Στέφανο Δράκο τον αντιδήμαρχο, Αλέξανδρο Κολιάδη και τα στελέχη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Απολαύσαμε τη διαδρομή μία δεύτερη φορά- γιατί την είχαμε διανύσει και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Σακελαροπούλου κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο».

Τέλος, ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των μουσουλμανικών μνημείων του Χασάν Μπεη, Μουράτ Ρέις και Ρετζέπ Πασά, υπογραμμίζοντας ότι η ανάδειξή τους θα δικαιώσει τη φήμη της Ρόδου ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμού και θρησκειών. Εξίσου σημαντικά χαρακτήρισε ο δήμαρχος τα έργα της διαμόρφωσης του υπαίθριου Μουσείου στον μόλο των Μύλων στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και του φάρου του Αγίου Νικολάου που ανακοίνωσε η υπουργός.
Η μέρα της επίσκεψης της υπουργού Λίνας Μενδώνη, ήταν μία από τις σημαντικότερες στην πορεία των 75 ετών από την απελευθέρωση της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.

«Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Εθνικού μας Θεάτρου θα έστελνα ως ήρωα της προσπάθειας αυτής τον απλό Ροδίτη, που στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια το εμβληματικό αυτό τοπόσημο», είπε ο κ. Καμπουράκης, σημειώνοντας με νόημα «πως όταν μιλούν τα έργα είναι προτιμότερο να σωπαίνουν τα στόματα»!

Σημειώνεται ότι η υπουργός κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι ένα ακόμη από τα μεγάλα έργα που προωθεί η δημοτική αρχή είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Tagged

1 σχόλιο στο “Αντώνης Καμπουράκης: «Ημέρα σταθμός» η επίσκεψη στη Ρόδο της υπουργού Πολιτισμού

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *