ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ταγμένοι όλοι στο νέο μοντέλο Τουρισμού για την Οικονομία και την Κοινωνία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Να είμαστε υπερήφανοι στο μέλλον, ότι ο Τουρισμός δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Βασ. Καμπουράκης, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας με την TUI για το Rhodes Co-Lab, για το παγκόσμιο στοίχημα για την βιωσιμότητα και την αειφορία, που φέρνει το σμαραγδένιο νησί στο προσκήνιο του παγκόσμιου Τουρισμού.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιδιαίτερα χαρούμενος και ευτυχής ο κ. Καμπουράκης όχι μόνο για την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά και για την πορεία της τουριστικής περιόδου εφέτος, δηλώνει με νόημα μετά από σειρά επαφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η περίοδος που βιώνουμε μπορεί να περιγραφεί με την φράση: “Κακές συγκυρίες, μεγάλες ευκαιρίες”, ενώ υπογραμμίζει ότι “…{Είμαστε}Ταγμένοι όλοι στο νέο μοντέλο Τουρισμού για την Οικονομία και την Κοινωνία”.
Σημειώνει δε ότι κοιτάζουμε το σήμερα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε το αύριο, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας, αυτό που τους αξίζει”.

Και υπογραμμίζει: “Στη Ρόδο ξεκινάει μια νέα εποχή. Με διακριτή ταυτότητα που σέβεται τα εκατομμύρια των φίλων της σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι της εξασφάλισαν την πρώτη θέση στις συνολικές τουριστικές επιδόσεις των τελευταίων 60 χρόνων στην Ελλάδα. Πρωτοπορούμε και πάλι για να βρεθούμε στην παγκόσμια κορυφή του βιώσιμου τουρισμού και ο Δήμος Ρόδου είναι απόλυτα δεσμευμένος σε αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και σήμερα εδώ, στην καρδιά της Ευρώπης, δεν επισφραγίζουμε απλά μια σημαντική συνεργασία με ένα παγκόσμιο τουριστικό ηγέτη. Μεταφέρουμε τη φωνή των ίδιων των Ροδιτών και την αποφασιστικότητα της ροδίτικης κοινωνίας να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, να αναδείξουμε τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο μας, να δώσουμε υψηλότερη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου, εξασφαλίζοντας οφέλη ευημερίας για όλους”.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράλληλα δεν παραλείπει να αναφερθεί στον Γιώργο Χατζημάρκο, υπογραμμίζοντας ότι “..Με την ευτυχή συγκυρία να έχουμε τον Γιώργο Χατζημάρκο στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχουμε τη βεβαιότητα πως η Ρόδος μας θα καταφέρει και πάλι να αναδειχθεί σε τουριστικό πρότυπο, με σύγχρονους όρους ποιότητας, καινοτομίας και βιωσιμότητας”. Και βέβαια δεν παραλείπει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Και καταλήγει ο δήμαρχος Ρόδου: “Τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αγκαλιαστεί από τους ίδιους τους πολίτες. Κι εμείς ως Δήμος Ρόδου αυτό ακριβώς βεβαιώνουμε με την παρουσία μας. Την αξία του να γίνουμε όλοι ένα, για μια Ρόδο λαμπερή και περήφανη, όπως της αξίζει”.

Τέλος ο δήμαρχος Ρόδου κάνει εκτενή αναφορά στα ενεργειακά δρώμενα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το video που ετοίμασε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, περιλαμβάνει την συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου Αντλωνη Καμπουράκη, ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του στους εργαζόμενους του ομίλου, στους οποίους  παρουσιάστηκε το project Rhodes C0-Lab -γεγονός που καταδεικνύει την σημασία του- και τις παρεμβάσεις του στην εκτενή συνομιλία που είχε ο Fritz Joussen με τους 2 δημοσιογράφους, τον Βέλγο K. Delbeke της De Standaard και τον Κων. Στ. Δεριζιώτη.

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, και στο κανάλι του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στο youtube

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Όπως αναφέρει το Σύμφωνο Συνεργασίας:

«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Μεσόγειο για πολλές δεκαετίες. Η μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, η εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως η απαράμιλλη φιλοξενία των ανθρώπων της ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την επιτυχία του τουριστικού τομέα. Ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ισχυρή οικονομική και κοινωνική κινητήρια δύναμη για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ειδικότερα στη Ρόδο, παρά την πανδημία, η μακροπρόθεσμη τουριστική τάση παραμένει ανέπαφη: Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος θα μπορέσει να επιστρέψει στην επιτυχημένη διαδρομή των τελευταίων ετών.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε τον τουρισμό του μέλλοντος. Στη Ρόδο ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα – με μεγαλύτερη συμμετοχή των ντόπιων, με ισχυρότερο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και λιγότερη χρήση των φυσικών πόρων. Αυτό είναι το θέμα του Destination Co-Lab,  για το οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Όμιλος TUI ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους.Το Destination Co-Lab συγκεντρώνει μια ποικιλία ενδιαφερόμενων μερών, όπου μαζί θα συνδιαμορφώσουν ένα ολιστικό βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για τον τουρισμό, που θα επιτρέψει τον θεμελιώδη εκ νέου σχεδιασμό του προορισμού και θα είναι επεκτάσιμος για προορισμούς σε όλο τον κόσμο, με βάση το πρότυπο του Δήμου Ρόδου ως θεμέλιο λίθο. Έτσι, το Destination Co-Lab θα αναπτύξει τη Ρόδο σε παγκόσμιο πρότυπο για βιώσιμη καινοτομία και ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα. Είναι μια ανοιχτή, περιεκτική και εξελισσόμενη πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι καθορίζουν από κοινού τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τουρισμό στο νησί.Η ανταλλαγή δεξιοτήτων, γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών, ιδεών και αποτελεσμάτων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων εταίρων είναι απαραίτητη. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα επιτρέψει σε όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς να συνεργαστούν  για την ενίσχυση του κλάδου και των θετικών του επιπτώσεων στους ανθρώπους και το περιβάλλον του νησιού.Τα (συμβαλλόμενα)μέρη καλούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας και μαζί χτίζουμε το μοντέλο βιώσιμου τουρισμού  του μέλλοντος. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και το πρόγραμμα Build back Better καθώς και οι Βιώσιμοι Στόχοι του ΟΗΕ αποτελούν μέρος των κατευθυντήριων αρχών για τις διαφορετικές ροές εργασίας. Όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του βιώσιμου μέλλοντος της Ρόδου καλούνται να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία. Μαζί οι εταίροι θα (ανα)διαμορφώσουν, θα (επανα)σχεδιάσουν και θα συνδημιουργήσουν λύσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου επόμενης γενιάς για τον τουρισμό στη Ρόδο.  Η Ρόδος θα λειτουργήσει ως παγκόσμιο πρότυπο για τον κλάδο, οι λύσεις που θα αναπτυχθούν θα είναι σχεδιασμένες με επεκτάσιμο τρόπο, επιτρέποντας σε άλλους τουριστικούς προορισμούς να επωφεληθούν από τις εμπειρίες που έγιναν στο Co-Lab».

To “The Rhodes Co-Lab”  Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθένας   υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:

  1. Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία
  2. Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος
  3. Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης  και οφέλους για την τοπική οικονομία
  4. Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος

Οι στόχοι που τίθενται είναι:

ü Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα

ü Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών

ü Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα

ü Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων

ü Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων

ü Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων

ü Αναδάσωση και ανάπλαση της γης

ü Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης

ü Θαλάσσια και παράκτια προστασία

ü Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του  τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων

ü Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης

ü Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *