Ως παραπλανητική κρίθηκε και απαγορεύτηκε τηλεοπτική διαφήμιση της Booking.com, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές είχαν δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης κράτησης «τις περισσότερες φορές».
Οι υπεύθυνοι διαφήμισης στηρίχθηκαν σε καταγγελία ενάντια σε διαφήμιση της εταιρίας, η οποία προβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο προωθώντας διάφορα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας της Booking.com.
Ο καταγγέλλων θεωρώντας ότι το τέλος ακύρωσης συμπεριλαμβανόταν στην τιμή του πακέτου αμφισβήτησε τη δήλωση της εταιρίας «… εάν πρέπει να ακυρώσετε, ακυρώστε. Τις περισσότερες φορές είναι δωρεάν» ως παραπλανητική και ανίκανη να επιβεβαιωθεί.
Η Booking.com από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι η διαφήμιση ενημέρωσε τους πελάτες ότι στην πλειοψηφία των ακινήτων, αλλά όχι σε όλα, υπήρχε δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης.
Ωστόσο, η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων υποστήριξε τον καταγγέλλοντα και αποφάσισε την απαγόρευση μετάδοσης της συγκεκριμένης διαφήμισης.
«Συμβουλεύσαμε τη Booking.com να μην αναφέρει την επιλογή ακύρωσης των ακινήτων ως «δωρεάν», απ’ τη στιγμή που καταβάλλεται αντίτιμο για αυτήν. Σταθήκαμε στο γεγονός ότι πελάτες που πραγματοποίησαν κράτηση επιλέγοντας τη δωρεάν ακύρωση, αλλά εν τέλει δεν ακύρωσαν την κράτησή τους, θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα για το ίδιο δωμάτιο με αυτούς που δεν έκαναν αυτή την επιλογή. Παρόλο που αναγνωρίζουμε το προνόμιο των πελατών που δεν θα χρεωθούν σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησής τους εντός του χρονικού περιθωρίου, εφόσον έχουν κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή, θεωρήσαμε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «δωρεάν», καθώς η τιμή της κράτησης είναι ακριβότερη. Επειδή τη στιγμή της καταγγελίας η διαφήμιση δήλωνε ότι το δικαίωμα ακύρωσης ήταν δωρεάν, στοιχείο που δεν ίσχυε, γιατί η κράτηση με την επιλογή ακύρωσης ήταν πιο ακριβή από μία χωρίς αυτήν, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση ήταν παραπλανητική».