Απεβίωσε ο Αριστοτέλης Παυλίδης | Συλλυπητήρια μηνύματα

ΦΟΡΕΙΣ

Απεβίωσε μετά από μακρά ασθένεια ο Αριστοτέλης Παυλίδης (31 Οκτωβρίου 1943 – 25 Οκτωβρίου 2022), πρώην βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στις 31  Οκτωβρίου του 1943, στο Πυλί της Κω και σπούδασε στη φυσικομαθηματική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο εκεί Πολυτεχνείο.

ΉτανΕίναι γιος του εκ Μικράς Ασίας καταγομένου Αντωνίου Παυλίδη και της Αικατερίνης Αν. Αναστασίου το γένος Χατζηγιακουμή από το Πυλί της Κω.

Ο πάππος του Αριστοτέλης Παυλίδης καταγόταν από τη Μάκρη της Μικράς Ασίας και η γιαγιά του Αγγελικώ Χατζηδημητρίου από τα Μύλασσα της Μικράς Ασίας επίσης.

Το 1977 εξελέγη για πρώτη βουλευτής Δωδεκανήσων με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Από τότε εκλέγεται συνεχώς με εξαίρεση τις εκλογές του 1996, οπότε και απέτυχε να εκλεγεί.

Ο Τέλης Παυλίδης με τον Αντώνη Καμπουράκη

Το 1977 και 1979 εξελέγη γραμματέας της βουλής, ενώ το 1982 κοσμήτοράς της.

Στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Μητσοτάκη διετέλεσε υφυπουργός Oικονομικών και την περίοδο 1990-1992 υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή διορίστηκε υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον σχηματισμό της δεύτερης κυβέρνησης που προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Ήταν παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Συλλυπητήρια

Στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε:  «Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα τον θάνατο του Αριστοτέλη Παυλίδη, του πολιτικού που ταυτίστηκε με τα Δωδεκάνησα και τη νεότερη ιστορία τους όσο κανείς άλλος.

Υπηρέτησε την κοινοβουλευτική Δημοκρατία επί δεκαετίες, τιμώντας την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του κατά τις αλλεπάλληλες θητείες του στη Βουλή των Ελλήνων.

Έδωσε τις μάχες του για τη Νέα Δημοκρατία, τον «φυσικό του χώρο», όπως ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει, σε κυβερνήσεις της οποίας διετέλεσε Υπουργός. Και εκεί «δεμένος» με το Αιγαίο και τη νησιωτικότητα.

Πάνω από όλα όμως, ο Τέλης Παυλίδης εργάστηκε με πάθος για την προώθηση των συμφερόντων των Δωδεκανησίων. Δεν υπάρχει ίσως Δωδεκανήσιος που να μην γνωρίζει ή να μην τον είχε συναντήσει. Η επαφή του με τους πολίτες αυτού του τόπου υπήρξε πηγαία και αστείρευτη. Σαν μια αέναη ανάγκη, σαν το οξυγόνο του, με την εικόνα του πολιτικού άνδρα περιτριγυρισμένου από τους συμπατριώτες του να κυριαρχεί στη συλλογική μας μνήμη.

Κι όμως, όση εξωστρέφεια είχε στη ζωή του τόσο μακριά από τον κόσμο, σε μια μοναχική διαδρομή, πέρασε την προσωπική του περιπέτεια υγείας.

Ξεκίνησε από την Κω, όπου γεννήθηκε και αφήνει στο νησί του το τελευταίο ίχνος της πλούσιας δημόσιας και πολιτικής του πορείας, ως Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς για τον Τέλη Παυλίδη.

Ως Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε: “Αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό τον πρώην Υπουργό Τέλη Παυλίδη, ο οποίος σφράγισε με την πολύχρονη κοινοβουλευτική παρουσία του, τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας. Κρατάμε στη μνήμη μας τα χαρίσματά του, τις ικανότητές του και τη μεγάλη δύναμη της ψυχής του. Στην οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, για την μεγάλη απώλεια που βιώνουν. Ο καλός μας Θεός να αναπαύσει την ψυχή του”.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του πρώην υπουργού κ.Αριστοτέλη Παυλίδη: “Ο Τέλης, για τους φίλους του αλλά και για όλους μας, συνομιλεί πλέον με την ιστορία. Όπως συνομιλούσε για 45 χρόνια, σχεδόν μισόν αιώνα, με τους πολίτες της Δωδεκανήσου που τον τίμησαν σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους.Είχε πολύπλευρη προσφορά, πολλά από τα έργα που έγιναν στα νησιά μας έχουν τη δική του σφραγίδα. Είχε όμως και μια άμεση και αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες. Τους ένιωθε και τον ένιωθαν οικογένεια. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη νησιωτικής πολιτικής, υπερασπιζόταν με πάθος τις θέσεις του, τις ιδέες του αλλά κρατούσε πάντα την πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδα ευπρέπειας. Σήμερα υπάρχουν πολλοί στα Δωδεκάνησα που αισθάνονται το βάρος αυτής της απώλειας, που νιώθουν ότι έχασαν ένα δικό τους άνθρωπο.             Στην οικογένεια του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.”

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Δωδεκανήσου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ, ο οποίος σφράγισε με την πολύχρονη κοινοβουλευτική παρουσία του τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το πλούσιο κοινοβουλευτικό του έργο, και ότι εργάστηκε με ζήλο και ανιδιοτέλεια, προασπίζοντας πάντοτε δυναμικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα του Νομού και των Ροδιτών, 

Ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

  • Να εκφραστούν τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και ολόκληρου του Ροδιακού Λαού στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
  • Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να παραστεί αντιπροσωπεία  του Δημοτικού Συμβουλίου στην Εξόδιο Ακολουθία.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *