gkialas

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Ι. Γκιάλας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών Κωνσταντίνος Γκιάλας, πολύπειρο στέλεχος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και επί σειρά ετών επικεφαλής των ξενοδοχείων Χανδρής.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα της Χίου  http://www.politischios.gr, “Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετώνο σεβαστός συμπολίτης μας και αγαπητό μέλος της Αδελφότητος «Κοραής» Κωνσταντίνος Ι. Γκιάλας, από την Ελάτα της Χίου. Ήταν αδελφός του μεγάλου και αγαπημένου Χιώτη ποιητή Γ. Βερίτη (Αλέξανδρου Γκιάλα).
Ο Κωνσταντίνος Γκιάλας γεννήθηκε στο χωριό Έλατα της Χίου το 1921, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως δάσκαλος και ιεροδιάκονος. Το 1923, ο Μητροπολίτης Χίου, χειροτόνησε τον πατέρα του πρεσβύτερο και τον μετέθεσε σε ενορία της πόλης Χίου, τον διόρισε δάσκαλο σε σχολείο της πόλης και βοηθό του στα γραφεία της Μητρόπολης.
Μετά την αποφοίτησή του από το ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων, παρακολούθησε μαθήματα λογιστικής και γαλλίκης γλώσσας. Τον Δεκέμβριο του 1939 διορίστηκε στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.), όπου εργάστηκε μέχρι και τον Φεβρουάριοτου 1965, φθάνοντας στον βαθμό του Διευθυντή αυτής. Ακολούθως, αποδέχτηκε την πρόταση του Μίμη Χανδρή να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διευθυντικό στέλεχος στις επιχειρήσεις του ομίλου Χανδρή στην Ελλάδα. Έτσι εργάστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, διαχειριζόμενος κυρίως τα οικονομικά. Σημαντική ήταν η συμβολή του στη απόφαση του Μίμη Χανδρή να επεκτείνει τη δραστηριότητά του πέραν του θαλάσσιου τουρισμού και στον εσωτερικό τουρισμό, με την κατασκευή αλυσίδας ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά από 37 συνεχή χρόνια εργασίας για τον όμιλο Χανδρή, αποχώρησε το 2002. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ξενοδοχείων Χανδρή του απένεμε “τιμής ένεκεν” τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της εταιρείας.
Πέραν της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας αξιόλογη ήταν η πατριωτική και η κοινωνική προσφορά την περίοδο της διαμονής του στη Χίο.
Για την πατριωτική του δράση αναφέρονται ενδεικτικά:
1) Η κυκλοφορία, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, δελτίου με ειδήσεις, που άκουγε από τις ελληνικές εκπομπές του Λονδίνου και του Καΐρου στο ραδιόφωνο, που κρυφά λειτουργούσε σε κατάλληλη κρυψώνα.
2) Η συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις των Γερμανών και η μετάδοση στη συμμαχική βάση της Αγριελιάς που λειτουργούσε στην απέναντι Μικρασιατική ακτή.
3) Η παραλαβή, φιλοξενία και διευκόλυνση διαφυγής στη Μ. Ανατολή αξιωματικών, από την στερεά Ελλάδα, που επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στις ένοπλες ελληνικές δυνάμεις.
Για την κοινωνική του δραστηριότητα, αναφέρεται κυρίως:
1) Στην επανίδρυση το 1953 της Φιλοδασικής Ένωσης Χίου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 1965, που πραγματοποίησε σπουδαίο έργο στην προστασία των δασών και την ανάπτυξη της δενδροκαλλιέργειας του νησιού.
2) Την εκλογή του σαν μέλος της Ανωτέρας Ενοριακής Αντιπροσωπίας του δήμου Χίου που ασκούσε την διοίκηση των φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Χίου.
3) Στη τοποθέτηση του το 1963 στην διοικούσα επιτροπή της Γεωργικής Σχολής Χίου σαν εκπρόσωπος του Παγχιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης “Ο ΚΟΡΑΗΣ”.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Παγκρατίου την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 3 μ.μ.”.

Σημειώνεται ότι ο γιος του Μανώλης Γκιάλας, είναι ανώτατο στέλεχος των ξενοδοχείων Χανδρή, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Ο εγγονός του…

Ο εγγονός του Κωνσταντίνος, με ένα συγκινητικό μήνυμα, αποχαιρέτισε τον παππού του, ως ακολούθως:

“ΑΝΤΙΟ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ!!
Δεν έχω δύναμη να πω μόνο ένα «Αντίο» για τον άνθρωπο που έμαθε τι θα πει να ξεκινάς από χαμηλά, από ένα χωριό, και να ανεβαίνεις ψηλά πολύ ψηλά, φτάνοντας στην Αθήνα.

Από το χωριό της Ελάτας στη Μυροβόλο Χίο το 1921, είδες το φως του Ηλίου και σήμερα στην Αθήνα κλείνεις τα μάτια σου.

Κέρδισες τον θάνατο πολλές φορές όμως ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς γιατί πέρασες πολλά παρά πολλά! Έκλεισες τα μάτια σου, ησυχάσεις από τους πόνους μιας ολόκληρης ζωής!

Είδες πολλά 97 ολόκληρα χρόνια… Βρήκες το άλλο σου μισό, την γιαγιά μας Αλεξάνδρα με την οποία απέκτησες τα τρία παιδιά σου, βλεποντας να γίνονται σπουδαίοι… πολύ σπουδαίοι στον επαγγελματικό τους τομέα αλλά πάνω από όλα τα είδες να κάνουν τις δικές τους όμορφες οικογένειες! Είδες τα εγγόνια σου (Αλεξάνδρα, Δήμητρα, εμένα, Αλέξανδρο, Αλεξάνδρα) να μεγαλώνουμε, να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε, να κερδίζουμε και/ή να χάνουμε στη ζωή!

Πάντα δίπλα σε όλους, πάντα με το χαμόγελο σου, πάντα αυστηρός αλλά από αγάπη για όλη την οικογένεια σου!

Πάντα θα σε θυμάμαι σπουδαίε παππού μου!
Πάντα θα είσαι μέσα στην καρδιά μου παππού μου!
Πάντα θα είσαι στο μυαλό μου παππού μου!
Πάντα θα ακολουθώ αυτό που έλεγες εσύ παππού μου: «Κουράγιο! Κουράγιο αδέλφια για το τάμα που έχουμε κάνει στον Χριστό μας!».
Θα κάνω τα πάντα για να τιμώ το όνομα σου, για να τιμώ το επίθετο σου!

Καλό ταξίδι παππού μου!
Να μας προσέχεις από εκεί ψηλά!”.

Από εμάς, που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με τον εκλιπόντα, τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένειά του.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *