diagoras
Το αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ForwardKeys: Απογοήτευση, καθώς τα καλοκαιρινά αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη, δεν φτάνουν το 40% του 2019 | Πρώτη η Ελλάδα, έφθασε στο 86% !!! | ΠΙΝΑΚΕΣ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα έρευνα από την ForwardKeys, που διαθέτει τα πιο “φρέσκα” και περιεκτικά στοιχεία κρατήσεων πτήσεων, αποκαλύπτει ότι οι διεθνείς πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτασαν το 39,9% των επιπέδων πριν από την πανδημία.Η Ελλάδα ήταν μακράν η πρώτη χώρα, καθώς πέτυχε ποσοστό “αναπλήρωσης” 86%.

Το ποσοστό του 39,9% είναι σημαντικά καλύτερο από πέρυσι (που ήταν 26,6%), όταν η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε εκτεταμένα lockdown και τα εμβόλια δεν είχαν ακόμη εγκριθεί.

Ωστόσο, η εικόνα ήταν μικτή, με ορισμένους προορισμούς να επιτυγχάνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλους. Επίσης, οι προοπτικές δεν βελτιώνονται, καθώς οι κρατήσεις επιβραδύνθηκαν προς το τέλος της θερινής περιόδου.

Όσον αφορά στις επιδόσεις ανά χώρα, η Ελλάδα ήταν η μεγάλη νικήτρια: Πέτυχε το 86% των αφίξεων Ιουλίου και Αυγούστου του 2019, στο φετινό δίμηνο.

Ακολούθησε η Κύπρος, η οποία πέτυχε 64,5%, η Τουρκία, 62,0% και η Ισλανδία, 61,8%.

Η Ελλάδα και η Ισλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που έκαναν ευρέως δημοσιευμένους ισχυρισμούς ότι θα δέχονταν επισκέπτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή/και θα μπορούσαν να επιδείξουν αρνητικό τεστ PCR και/ή θα μπορούσαν να δείξουν απόδειξη ανάρρωσης από τον COVID-19. Οι χώρες που πήγαν χειρότερα ήταν εκείνες που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό μακρινών αποστάσεων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία και εκείνες που επέβαλαν τους πιο επαχθείς και ασταθείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παρέμεινε στο κάτω μέρος της λίστας, επιτυγχάνοντας μόλις το 14,3% Επίπεδα του 2019.

Εξαιρουμένων των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις αποτελούσαν το 71,4% των αφίξεων, έναντι 57,1% το 2019.

Η σχετική “εξαφάνιση” των επισκεπτών μακρινών αποστάσεων, που συνήθως μένουν περισσότερο, ξοδεύουν περισσότερα και εστιάζουν την προσοχή τους στις πόλεις και τα αξιοθέατα. υπογραμμίζεται στην κατάταξη των τοπικών προορισμών με τις καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις.

Τα ταξίδια στο Λονδίνο ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά: ήταν στο τέλος της λίστας με τις πιο πολυσύχναστες ευρωπαϊκές πόλεις, επιτυγχάνοντας μόλις το 14,2% των αφίξεων του 2019. Επικεφαλής αυτής της λίστας ήταν η Πάλμα Μαγιόρκα, επίσης ένας σημαντικός προορισμός για παραθαλάσσιες διακοπές, φτάνοντας το 71,5% των επιπέδων του 2019 και η Αθήνα, μια πύλη σε πολλά νησιά με 70,2% του 2019.

Οι επόμενες μεγάλες πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Κωνσταντινούπολη, 56,5%, η Λισαβόνα, 43,5%, η Μαδρίτη, 42,4%, το Παρίσι, 31,2%, η Βαρκελώνη, 31,1%, το Άμστερνταμ, 30,7% και η Ρώμη, 24,2%.

Συγκριτικά, οι προορισμοί αναψυχής αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί. Στην κατάταξη όλων των σημαντικών τοπικών προορισμών (δηλαδή: εκείνοι με μερίδιο αγοράς άνω του 1%) κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά παραθαλάσσια σημεία διακοπών ή η πύλη προς αυτούς. Οι ηγέτες ήταν το Ηράκλειο και η Αττάλεια, που ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την πανδημία κατά 5,8% και 0,5% αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη, 98,3%. Iμπιζα, 91,8%, Λάρνακα, 73,7% και Πάλμα Μαγιόρκα, 72,5%.

Εκτός από τις γενικές τάσεις, ορισμένοι προορισμοί πήγαν καλύτερα ή χειρότερα για κάποιους συγκεκριμένους “τοπικούς” λόγους. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, η οποία είναι ο αγαπημένος προορισμός των παραθεριστών του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέφερε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξε τον χαρακτηρισμό του από πράσινο σε πορτοκαλί τον Ιούνιο και η Ισπανία υπέφερε στα τέλη Ιουλίου όταν η Γερμανία προειδοποίησε για όλα τα απαραίτητα ταξίδια.

Ο Olivier Ponti, VP Insights, ForwardKeys σχολίασε: «Όταν κάποιος σκεφτεί πόσο τρομακτικά ήταν τα πράγματα για τον τουρισμό στην Ευρώπη πέρυσι, αυτό το καλοκαίρι είδαμε μια πολύ μέτρια ανάκαμψη. Συγκριτικά με τους κανονικές χρονιές, η συνεχιζόμενη χαμηλή ένταση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών, μικρότερη από το 40% των κανονικών, ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την αεροπορική βιομηχανία. Η συνεχής απουσία ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων, ιδιαίτερα από την Άπω Ανατολή (έφτασε μόλις το 2,5% των όγκων πριν από την πανδημία αυτό το καλοκαίρι) θα αποδειχθεί ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία των επισκεπτών αρκετών ευρωπαϊκών χωρών».

Και κατέληξε: «Εάν υπάρχει ένα στοιχείο παρηγοριάς, είναι οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές στη χώρα τους. Ενώ η εγχώρια αεροπορική κίνηση έχει ένα μειοψηφικό μερίδιο της αγοράς στην Ευρώπη σε κανονικούς χρόνους, έχει σταθεί πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή δεν έχει υποβληθεί σε τόσο απαιτητικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες καλωσόρισαν περισσότερους Ισπανούς επισκέπτες από ό, τι σε μια κανονική περίοδο».

Το ForwardKeys

Το ForwardKeys ιδρύθηκε το 2010 και πρωτοστάτησε ώστε οι τουριστικοί οργανισμοί, τα ξενοδοχεία και οι λιανοπωλητές, να καταλάβουν ποιος ταξιδεύει πού, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα.

Η εταιρία κατάφερε να μοιραστεί τέτοιες πληροφορίες έχοντας τα πιο ολοκληρωμένα δεδομένα έκδοσης εισιτηρίων που καλύπτουν τον κόσμο από τις online κρατήσεις, έως τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρείες.

Από τα δεδομένα έκδοσης εισιτηρίων έως τη χωρητικότητα καθισμάτων και την συνολική αεροπορική αγορά (TAM), η ποικιλία των συνόλων δεδομένων σημαίνει ότι υπάρχει μια πλήρης άποψη για το πραγματικό οικοσύστημα ταξιδιού.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *