petsas

Δεν αποκλείει lokcdown με μοντέλο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Πέτσας

ΦΟΡΕΙΣ

Δεν αποκλείει lokcdown με μοντέλο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, “Πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το καλύτερο και το χειρότερο. Προετοιμαζόμαστε, επομένως, και για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αλλά για να ξεδιπλωθεί η στρατηγική που υπάρχει για τους επόμενους μήνες, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είδαμε μια επιθετική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό πήραμε τα πρώτα μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι επιθετική ευτυχώς ακόμη. Και ελπίζουμε να μπορέσουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μια επίπεδη κατάσταση και σιγά-σιγά σε πτωτική πορεία. Αν γίνει αυτό, τότε θα λήξουν τα μέτρα,  πιο γρήγορα”.

Και συνέχισε: “Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στους Έλληνες, την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίτερα απ’ ό,τι τα πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες -είμαστε αρκετές εβδομάδες πιο μπροστά- προκειμένου να ρίξουμε την επιδημιολογική καμπύλη τώρα και να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Αν τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι τα μέτρα, τότε θα μπορέσουμε πραγματικά να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τον Δεκέμβριο. Αν δεν τα τηρήσουμε θα πηγαίνουμε σε μία πορεία σκλήρυνσης και όχι χαλάρωσης.

Ενδεχόμενο lockdown με μοντέλο Θεσσαλονίκης

Για το ενδεχόμενο lockdown με μοντέλο Θεσσαλονίκης σε όλη τη χώρα, είπε:Δεν αποκλείεται κι αυτό, με βάση την εξέλιξη που έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση. Είχαμε την εισήγηση των ειδικών τις προηγούμενες ημέρες και πράξαμε  ανάλογα. Αυτό κάνουμε από τον Μάρτιο και μετά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μακάρι, επαναλαμβάνω, να μην φτάσουμε εκεί. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται σε γεωγραφικές ενότητες με χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου -δηλαδή εκεί που δεν έχουν τόσα πολλά κρούσματα- να προσέξουν ιδιαίτερα, ώστε οι περιοχές τους  να μην μεταταχθούν σε επίπεδα υψηλότερου κινδύνου.

Σημασία έχει η πειθώ. Να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην έχουμε χειρότερα. Και όπως είπε πολύ δραματικά η Καγκελάριος Μέρκελ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δυστυχώς φαίνεται ότι ο φόβος είναι αυτός, που κινητοποιεί τις κοινωνίες. Αλλά ο κόσμος φοβάται όταν βλέπει γεμάτες τις εντατικές και τότε είναι αργά. Προσπαθούμε συνεχώς να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, αλλά δυστυχώς υπάρχουν παραφωνίες, που ακόμη κι αν είναι λίγες, είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό.

ksd
adv

Κάθε μέρα, στις ενημερώσεις που έχει ο Πρωθυπουργός, υπάρχει μια χαρακτηριστική διαφάνεια, την οποία κοιτάζει με πολλή προσοχή. Είναι αυτή που δείχνει ποια είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Υπάρχουν πολλά μέτρα, που μπορεί κανείς να προτείνει, αλλά λίγα είναι αυτά που έχουν καθοριστική σημασία για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Όπως είναι ένα lockdown, όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Δηλαδή μέτρα που περιορίζουν την κινητικότητα. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται πάρα πολύ από τη σωστή εφαρμογή τους, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας. Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα, είναι πιο αποτελεσματικό. Ευχόμαστε οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα και για να μην πάμε σε πιο δραστικές λύσεις”.

Ακόμη για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τόνισε: “Αυτά είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει πολλές φορές τους ειδικούς. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εισήγηση για γενική απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αν υπάρξει η Κυβέρνηση, φυσικά, θα την ακούσει. Το θέμα είναι πώς βγαίνει κανείς από μία περιοχή που είναι στο «κόκκινο» σε μία άλλη που είναι στο «κόκκινο» ή είναι χαμηλού κινδύνου. Είναι κάτι το οποίο θα εξετάζουμε με πολλή προσοχή.

Είναι πολύ δυναμική κατάσταση και υπάρχει προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό χτυπάμε την καμπάνα του κινδύνου – Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός- με τις συνεχείς αναφορές και με μηνύματα που στέλνουμε στους πολίτες. Το ίδιο κάνουν βεβαίως και οι ειδικοί.

Θα ήταν επιπόλαιο να αποκλείσει κανείς ένα χειρότερο σενάριο, όταν βλέπει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό λαμβάνουμε τα μέτρα νωρίς, για να το αποφύγουμε. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, φυσικά, τίποτα σε μια εξέλιξη, όπως αυτή που βλέπουμε. Το γεγονός που δίνει μία αισιοδοξία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, είναι η πρόοδος στο ιατρικό πεδίο. Το θέμα των εμβολίων φαίνεται να προχωράει κανονικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα, από περισσότερες εταιρείες και το ζήτημα της φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται να πηγαίνει καλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *