delta

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 9 οι πτήσεις από ΗΠΑ για Αθήνα και το 2022 και όχι 14

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εννέα πτήσεις ημερησίως για την τουριστική περίοδο του 2022 θα λειτουργήσουν για την σύνδεση των ΗΠΑ με την Αθήνα, όσες ακριβώς και το 2021, παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια για 14 ή 11 πτήσεις εφέτος και “μεγάλη αύξηση των πτήσεων φέτος από ΗΠΑ”. Μάλιστα η μοναδική αλλαγή στο πρόγραμμα, αφορά στην κατάργηση μίας πτήσης από Νέα Υόρκη και αντικατάστασή της από πτήση από Βοστώνη, την οποία είχε συμφωνήσει πέρυσι το Καλοκαίρι, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Πιο αναλυτικά, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ δημοσιοποιεί τους πίνακες με όλες τις πτήσεις για τα έτη 2019, 2021 και 2022, από τους οποίους προκύπτει ότι η σύνδεση ΗΠΑ – Αθηνών:

– το 2019 είχε 6,6 πτήσεις ημερησίως και 46 εβδομαδιαίως, από 4 αεροδρόμια, 3 πόλεις και 4 αεροπορικές εταιρίες
– το 2021 είχε 9 πτήσεις ημερησίως και 63 εβδομαδιαίως, από 6 αεροδρόμια, 5 πόλεις και 4 αεροπορικές εταιρίες
– το 2022 θα έχει 9 πτήσεις ημερησίως και 63 εβδομαδιαίως, από 7 αεροδρόμια, 6 πόλεις και 4 αεροπορικές εταιρίες.

Η αποκάλυψη αυτή του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ γεννά προβληματισμό, καθώς ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έχει κάνει πάρα πολλές δηλώσεις για 14 πτήσεις ημερησίως, στις οποίες στηρίζει την μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από ΗΠΑ, αλλά και για 11.

Στα θετικά της εφετινής χρονιάς αναφορικά με την αεροπορική σύνδεση, είναι η πρόσθεση της Βοστώνης στις πόλεις που θα συνδεθούν με την Αθήνα.

Συγκεκριμένα -και τελείως ενδεικτικά- στις 14 Φεβρουαρίου σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Τουρισμού, αναφέρονται τα εξής:

“«Η έναρξη των πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας από μία πολύ σημαντική αγορά που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό Τουρισμό», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου περισσότερες από 14 απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, συνδέοντας την Αθήνα με 8 μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η θετική επίπτωση που θα έχει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, η άρση της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό Πρέσβη για τις αυξημένες, σε σχέση με το 2019, κρατήσεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, αλλά και για τις στοχευμένες ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ”.

Στις 23 Φεβρουαρίου μιλώντας στο AXIA Virtual Roundtable 2022, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είπε: «Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ξεκινούν φέτος τις απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ. Με 14 απευθείας πτήσεις από 8 προορισμούς κατά την περίοδο αιχμής. Στις 2 Απριλίου ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά, ενώ, όπως με ενημέρωσε ο Αυστραλός Πρέσβης, το 2022 θα είναι η κορυφαία χρονιά κατά την οποία θα ταξιδέψουν στη χώρα μας οι Αυστραλοί, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα τους».

ΗΠΑΑκόμη, στις 17 Φεβρουαρίου στον ANT1 στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, δήλωσε: “Έχουμε 22% αύξηση από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις κρατήσεις του Ιανουαρίου και διαφαίνεται αύξηση 28% σε σχέση με το 2019, για το καλοκαίρι του 2022 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανοίγουμε 1η Μαρτίου με άνοδο της αγοράς των ταξιδιωτών από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία, με 14 απευθείας πτήσεις την ημέρα από την Αμερική, ξεκινώντας από τις 7 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσα μαζί με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στις 2 Απριλίου έχουμε την πρώτη απευθείας πτήση Καναδάς-Αθήνα”. Επίσης στις 10 Φεβρουαρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, είπε τα εξής, σύμφωνα με δελτίου Τύπου του υπουργείου Τουρισμού: “Σε ό,τι αφορά το 2022, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου, καθώς και τα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών για θέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια (slots) ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι η κρουαζιέρα θα έχει αύξηση 250% στην Βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι λιμάνια εκκίνησης για κρουαζιέρες. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η TUI φέτος προγραμματίζει να φέρει 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι από τον Απρίλιο δρομολογούνται για την Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ.”.

Στις 8 Μαρτίου δε στην άφιξη της πρώτης πτήσης της Delta στο “Ελ. Βενιζέλος”, είπε ότι “Θα έχουμε αριθμό ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος”, ενώ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε στις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε: “Με επισκέφθηκε εχθές, και τον ευχαριστώ, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κύριος Τζέφρυ Πάιατ για να ανακοινώσουμε μαζί ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε 14 απευθείας πτήσεις αμερικανικών εταιρειών από την Αμερική προς την Ελλάδα και η πρώτη ξεκινάει 7 Μαρτίου”.

Τέλος, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ έκανε λόγο για 11 πτήσεις ημερησίως…

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αεροπορικής αγοράς τονίζουν ότι ο αριθμός των πτήσεων από τις ΗΠΑ είναι γνωστός εδώ και αρκετούς μήνες και ότι η τελευταία αλλαγή ήταν η πτήση Βοστώνης – Αθήνας, που είχε συμφωνηθεί πέρυσι το Καλοκαίρι, στο ταξίδι του πρώην υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ

Tagged

2 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 9 οι πτήσεις από ΗΠΑ για Αθήνα και το 2022 και όχι 14

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *