spain

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτά είναι τα 13 μέτρα, ύψους 300 εκατ. € που ανακοίνωσε η Ισπανία, για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σχέδιο άμβλυνσης των επιπτώσεων από την χρεωκοπία της Thomas Cook, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, στην πρώτη κιόλας κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων υπουργών, με τους φορείς του Τουρισμού. 

Σύμφωνα με την υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Reyes Maroto το σχέδιο αποτελείται από 13 ξεχωριστά μέτρα, περιλαμβάνει πίστωση για τις επηρεαζόμενες εταιρείες, και θα τεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας, που θα συνεδριάσει στις 11 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο κατανέμεται σε τέσσερις γενικούς τομείς δράσης και επικεντρώνεται και στα Κανάρια Νησιά και στις Βαλεαρίδες,που πλήττονται βαριά.

Η σύσκεψη

Μετά τη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής τουρισμού -στην οποία που εκπροσωπήθηκαν όλοι οι φορείς του Τουρισμού- η υπουργός τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου την «έντονη δουλειά» που έκανε η κυβέρνηση μετά την χρεωκοπία του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού και το Σχέδιο, “παρέχει μια ολοκληρωμένη απάντηση σε μια μόνο εβδομάδα σε ένα πλήθος προβλημάτων που προκάλεσε αυτή η κρίση”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι Κανάριες Νήσοι αναμένεται να χάσουν 400.000 τουρίστες αυτό το χειμώνα, ενώ τα Βαλεαρίδες Νήσοι, θα δουν 300.000 λιγότερους επισκέπτες.

“Υπάρχουν 500 ξενοδοχεία που πρόκειται να κλείσουν αμέσως λόγω της πτώχευσης του Thomas Cook και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα δράση”, υπενθυμίζεται πως είχε δηλώσει ο Juan Molas, πρόεδρος της ισπανικής συνομοσπονδίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων (Cehat), σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα της Μαδρίτης Cinco Días.

Όπως είχε αποκαλύψει το money-tourism.gr, οι συνολικές οφειλές της Thomas Cook, στα ξενοδοχεία της Μεσογείου, που έχουν τιμολογηθεί, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί και οι οποίες αφορούν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019, ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 553,81 εκατομμυρίων ευρώ. Την μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία της Ισπανίας, με τα ξενοδοχεία της να έχουν απαιτήσεις 248,2 εκατ. € από τον χρεωκοπημένο όμιλο και ακολουθούν πολύ κοντά μεταξύ τους, με τα μισά ποσά σχεδόν Τουρκία και Ελλάδα, με 126,2 και 121,925 εκατ. €, αντιστοίχως.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Τυνησία με 24,1 εκατ. € και ακολουθούν η Αίγυπτος με 16, η Πορτογαλία με 12 και το Μαρόκο με 5,2 εκατ. €.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία με άμεσες οφειλές στα ξενοδοχεία της μόλις 12 εκατ. €, προχώρησε στην ανακοίνωση ενός προγράμματος πιστοδότησης του Τουρισμού, με ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. €.

Thomas Cook
money tourism copyright

Οι συνολικές οφειλές παγκοσμίως, της Thomas Cook, ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύρια €, ποσό από το οποίο πρέπει να αφαιρεθούν τα early bookings που έχουν ήδη καταβληθεί και το υπόλοιπο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 900 εκατ. €.

Τα μέτρα

Το σχέδιο περιλαμβάνει δεκατρία μέτρα που χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα: αερομεταφορές και εξασφάλιση αεροπορικών θέσεων, ρευστότητα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, διατήρηση της απασχόλησης και ανάκαμψη της ζήτησης στον τουρισμό.

spainΑυτά τα μέτρα θα διαρθρωθούν μέσω ενός βασιλικού νομοθετικού διατάγματος που θα κατατεθεί για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου.

Τα δεκατρία μέτρα του σχεδίου είναι:

1. Απαλλαγή 100% του τέλους προσγείωσης στους ναύλους επιβατών σε πρόσθετες θέσεις στις διεθνείς πτήσεις που εκτελούνται τη χειμερινή περίοδο (27 Οκτωβρίου 2019 έως 28 Μαρτίου 2020), σε σχέση με τις προγραμματισμένες στις 31 Αυγούστου 2019. Αυτό θα  ισχύσει για τις Καναρίους Νήσους και τις Βαλεαρίδες Νήσους και αντιπροσωπεύει μείωση κατά 38% όσον αφορά το συνολικό κόστος προσγείωσης και απογείωσης.

2. Μείωση αεροναυτιαλικών τελών σε ποσοστό 12% για τη χρήση του ισπανικού εναέριου χώρου σε νέα δρομολόγια, από την 1η Ιανουαρίου 2020, η οποία θα συμβάλει στην προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών.

3. Ενίσχυση των δαπανών προβολής των προορισμών για την προσέλκυση και διατήρηση αεροπορικών εταιρειών.

4. Άνοιγμα γραμμής πίστωσης (δάνεια) μέχρι 200 ​​εκατ. Ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Επέκταση των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης σε εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό, μέχρι τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2019.

6. Δημιουργία από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης Οικονομικών τοπικών γραφείων ενημέρωσης και διαχείρισης, στα οποία θα απευθύνονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις διαδικασίες που υπάρχουν για αναβολή, αναστολή και άλλες τέτοιες διαδικασίες αναφορικά με εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και εύρεσης εργασίας για όσους έχασαν τις δουλειές τους.

7. Δημιουργία από το Υπουργείο Οικονομικών, ειδικών γραφείων στις Εφορίες στα οποία θα απευθύνονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις διαδικασίες που υπάρχουν για αναβολή, αναστολή και άλλες τέτοιες διαδικασίες αναφορικά με πληρωμές φόρων.

8. Συντονισμός μέτρων υποστήριξης και πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διαδικασία χρεωκοπίας, σε συντονισμό με τις 17 τοπικές κυβερνήσεις.

9. Ανάλυση των υφιστάμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για τον επαναπροσανατολισμό τους, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των ατόμων που πλήττονται και να εξασφαλίσουν απασχόληση.spain

10. Πρόγραμμα προώθησης της Ισπανίας ως τουριστικός προορισμός, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της ζήτησης εναλλακτικών αγορών προς τον βρετανικό τουρισμό, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πτώχευση του βρετανικού επιχειρηματικού ομίλου.

11. Θέσπιση ειδικών μέτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού 2019-2020, στους πιο πληγέντες προορισμούς (Κανάριοι και Βαλεαρίδες Νήσοι).

12. Ενίσχυση του Δικτύου Ευφυών Τουριστικών Προορισμών, που προωθείται από το Υπουργείο Τουρισμού, μέσω του SEGITTUR, για τη βελτίωση της τουριστικής στρατηγικής των προορισμών.

spain13. Σχεδιασμός μιας νομικής στρατηγικής για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κράτους, των θιγόμενων επιχειρήσεψν και ελευθέρων επαγγελματιών και των καταναλωτών.

Αεροπορικές θέσεις

Υπογραμμίζεται ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ισπανικής κυβέρνησης και των επαγγελματιών, είναι η διασφάλιση της αεροπορικής σύνδεσης των Καναρίων Νήσων, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χάθηκαν 1,3 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις , κυρίως σε Τενερίφη και Λανθαρότε. Μάλιστα ο κ.  Molas παρότρυνε την ισπανική κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, ώστε να αλλάξει την απόφαση της να κλείσει τις βάσεις της σε τέσσερα ισπανικά αεροδρόμια τον Ιανουάριο, τρεις από τις οποίες στις Καναρίους Νήσους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *