Photo by Francesca Tirico on Unsplash
Photo by Francesca Tirico on Unsplash

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εκατοντάδες Ινδοί τουρίστες περιμένουν μήνες για να πάρουν Visa για ταξίδια στην Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και εδώ και μερικές ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, και με τον ελληνικό Τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις να περιμένουν το 2022 την πολυπόθητη ανάκαμψη, η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ινδία, καθυστερεί μήνες, εκατοντάδες Ινδούς τουρίστες, υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που είχαν την …ατυχή έμπνευση να επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Νέο Δελχί από τον Δεκέμβριο εκκρεμούν θεωρήσεις visa που κατατέθηκαν από Ινδούς τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονται και σε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς “ομηρίας”, καθώς τα διαβατήριά τους βρίσκονται “κλειδωμένα” στην ελληνική πρεσβεία.

Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί για έκδοση visa:

  • 154 διαβατήρια τον Δεκέμβριο 2021
  • 40 διαβατήρια τον Ιανουάριο 2022 και
  • 283 διαβατήρια έως 22 Φεβρουαρίου 2022

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κωλυσιεργία και αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό Τουρισμό, για την οποία ο πρέσβης και η πρόξενος της Ελλάδας στην Ινδία, εκ του αποτελέσματος, δεν κάνουν τίποτα. Σημειώνεται ότι με βάση τις διαδικασίες οι θεωρήσεις Visa από την Ινδία μπορούν να δίδονται ακόμη και αυθημερόν, καθώς η χώρα δεν είναι στην λίστα των χωρών που απαιτούνται ειδικές διαδικασίες.

dendiasΌπως αναφέρει τουριστικός παράγοντας που γνωρίζει το θέμα, “Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από αιτούντες που παραπονιούνται για την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση θεωρήσεων visa.
Ορισμένοι αιτούντες έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες, καθώς τα επαγγελματικά ή τουριστικά τους ταξίδια έχουν παρέλθει και τα διαβατήρια παραμένουν στην πρεσβεία. Εν αναμονή της  ερχόμενης τουριστικής  σεζόν όπου περιμένουμε ότι ο αριθμός των τουριστών από Ινδία θα αυξηθεί, θα είναι δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης, σε μια ελπιδοφόρα αγορά που και ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού, στηρίζει την ανάπτυξή της με σειρά ενεργειών”.

Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η κατάσταση, όπως και οι διαμαρτυρίες των εμπλεκομένων είναι σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Νίκου Δένδια. Μάλιστα έχει υπάρξει και σχετικό “καμπανάκι” στην διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στην Ινδία, για την ταλαιπωρία και τις διαμαρτυρίες από Ινδούς τουρίστες, πλην όμως δεν έχει υπάρξει καμία κινητικότητα ή επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Αντίστοιχη ενημέρωση έχει υπάρξει και στο υπουργείο Τουρισμού.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2020 πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού ο τότε υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε επισκεφθεί επίσημα την Ινδία και είχε δηλώσει μιλώντας στην ινδική τηλεόραση: « Ήρθαμε στην Ινδία για να συνεργαστούμε συστηματικά στοχεύοντας σε μια αγορά, η οποία έχει υψηλής ποιότητας τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο έξοδο του Ινδού τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας είναι περίπου 1.000 ευρώ, την ώρα που ο γενικός μέσος όρος μας είναι περίπου στα 560 ευρώ. Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως ο Ινδός τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα είναι ένας ποιοτικός τουρίστας».

Μάλιστα τότε, το βραβείο του δημοφιλέστερου προορισμού απέσπασε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς τουριστικής έκθεσης της Ινδίας Outbound Travel Market (OTM) 2020, που πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2020. Η διεθνής διάκριση της χώρας μας σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά της Ασίας,  επιβεβαίωνε τις ευοίωνες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού από την Ινδία, μετά την άνοδο κατά 30% στις αφίξεις Ινδών τουριστών το 2019. Ο ΕΟΤ το 2020, συμμετείχε με περίπτερο, για 5η φορά, στην έκθεση ΟΤΜ στη Βομβάη, θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές αγορές και ενδεικτικό της εξέλιξης είναι ότι  οι αφίξεις από την Ινδία, διπλασιάστηκαν στο διάστημα 2017-2019. τουρίστες

Tagged

4 σχόλια στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εκατοντάδες Ινδοί τουρίστες περιμένουν μήνες για να πάρουν Visa για ταξίδια στην Ελλάδα

  1. 8 Μαρτίου γράφηκε αυτό το άρθρο..και το πρόβλημα που αναδείξατε τότε όχι μόνο δεν έχει λυθεί αλλά έχει κορυφωθεί εν μέσω της υψηλής τουρ. περιόδου για τους Ινδούς (που είναι ο Μάιος)…οι ακυρώσεις έρχονται βροχή (σε πακέτα χιλιάδων ευρω κατά κεφαλή) και όλες οι κρατήσεις που είναι ήδη σε ακυρωτικά είναι στον αέρα για τον αν θα εκδοθεί η βίζα ή όχι…Ήδη οι τοπικοί Ινδοί πράκτορες έχουν εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκειά τους και στρέφουν τους πελάτες τους σε εναλλακτικούς προορισμούς.. Αν δεν λυθεί ΑΜΕΣΑ η κατάσταση θα χαθεί όλη η τουριστική σεζόν από τους Ινδούς (και σε μια χρονιά όπου η Ινδία είναι πολυ σημαντική και με τη Ρωσία απούσα τουριστικά)…

    1. Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Έχετε απόλυτο δίκιο, γνωρίζουμε την κατάσταση. Δυστυχώς εμείς ότι μπορούσαμε το κάναμε, αναδεικνύοντας το μείζον αυτό θέμα. Ωστόσο δεν υπήρξαν αντιδράσεις ούτε από τους φορείς, ούτε από το καθ΄ύλιν αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από το υπουργείο Τουρισμού. Φωνάξτε μήπως κάποιοι ακούσουν, δεν ξέρω τι άλλο σας πω πραγματικά. Μήνες τα διαβατήρια στα συρτάρια της ελληνικής πρεσβείας… Ελληνικό κράτος.
      Κων/νος Στ. Δεριζιώτης

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *