money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έκτακτη ΓΣ της ΠΟΞ την Παρασκευή | Σκέψεις για καταγγελία της ΕΚΣΣΕ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε προκήρυξη έκτακτης γενικής συνέλευσης για τα εργασιακά και την εξέλιξη της σεζόν, προχώρησε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η έκτακτη γενική  συνέλευση θα γίνει την Παρασκευή διαδικτυακά και θα τεθεί σε συζήτηση, πέραν των εξελίξεων με την σεζόν και των μέτρων στήριξης των ξενοδοχείων που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, η -προ των πυλών- κήρυξη της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτικής. Ενδέχεται μάλιστα να τεθεί και θέμα καταγγελίας της ΕΚΣΣΕ.

poxΥπογραμμίζεται ότι στην συμφωνία ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ τον Ιανουάριο, που αποκάλυψε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, δεν υπήρξε όρος για κήρυξη της ΕΚΣΣΕ ως υποχρεωτικής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ακριβώς γιατί η ΠΟΞ ευθύς εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να τον αποδεχθεί και αυτό έγινε αποδεκτό και από την μεσολαβήτρια, λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις υπήρχε συγκεκριμένο άρθρο που προέβλεπε ρητά την επέκταση της σύμβασης.

Η εξέλιξη με την επέκταση της σύμβασης δημιουργεί προβληματισμό και δίνει “πόντους” σε όσους δεν ήθελαν να προχωρήσει η ξενοδοχία λόγω συγκυρίας, στην υπογραφή σύμβασης.

Το τελευταίο διάστημα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα σκληρό bras de fer για την επέκταση της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Τουρισμό (ΕΚΣΣΕ), με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και το υπουργείο Εργασίας να πιέζουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να συναινέσει και να αποστείλει και τις σχετικές λίστες των επιχειρήσεων, κάτι που δεν έχει γίνει. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες με αποκορύφωμα την δήλωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατηνάκη, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, είπε “ότι η Κοινωνία θα κρίνει τους ξενοδόχους” και ότι “η επέκταση της σύμβασης δεν θα προξενήσει ζημιά στα ξενοδοχεία”.

ksd PRIMAGEL
adv

Η ΠΟΕΕΤ έχει ανεβάσει τους τόνους στο θέμα αυτό, με συχνές ανακοινώσεις και πίεση προς το υπουργείο Εργασίας, το οποίο μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “η Ολομέλεια του ΑΣΕ δρομολόγησε επίσης  όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε σε νέα συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 να γνωμοδοτήσει και για την επέκταση και κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής  και της από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας»”. Στην συνέντευξη Τύπου μάλιστα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ανακοινώθηκε η έγκριση της επέκτασης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά πλειοψηφία.

Όπως σημειώνει ξενοδοχειακή πηγή, “…οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προώθησαν την σχετική διαδικασία, χωρίς καμία ενημέρωση της ΠΟΞ, ενώ ακολούθως ζητήθηκαν οι λίστες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τις οποίες το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αποφάσισε να μην αποστείλει. Το κλίμα δεν είναι καλό, καθώς η εισήγηση του ΑΣΕ έγινε χωρίς καμία συζήτηση και συνεννόηση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις”.

Μάλιστα στην συνεδρίαση του ΑΣΕ η ΠΟΞ δεν παρέστη, αλλά έστειλε υπόμνημα, το οποίο αποκλειστικά δημοσίευσε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Στο υπόμνημα ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Τσακαλάκης, εξηγούν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει επέκταση της ΕΚΣΣΕ, εξηγούν ότι στην διαδικασία της διαμεσολάβησης ήταν ξεκάθαρο ότι η ΠΟΞ δεν συναινεί και μάλιστα επικαλούνται την μαρτυρία της μεσολαβήτριας, ενώ άφησαν αιχμές για μη υπογραφή ΕΚΣΣΕ μελλοντικά, καθώς η παρούσα λήγει το 2022.

Και βέβαια με το άνοιγμα του Τουρισμού την προηγούμενη Παρασκευή, το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου με τα εργασιακά, είναι το τελευταίο που χρειάζεται, δεδομένου μάλιστα ότι όλοι σχεδόν οι μεγάλοι προορισμοί της χώρας, υπόκεινται στην ισχύ και εφαρμόζουν την ΕΚΣΣΕ.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Η σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, προβλέπει τα εξής:

  1. Είναι διετούς διάρκειας, έως 31/12/22
  2. Προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς
  3. Δίνει την δυνατότητα (σε περίπτωση πενθημέρου) χορήγησης των ρεπό μη συνεχόμενα.
  4. Προβλέπει χαμηλότερο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο και μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες προϋπηρεσία, εφόσον εντάσσονται σε κάποια από τις ειδικότητες της Δ κατηγορίας.
  5. Προβλέπει βασικούς μισθούς μειωμένους κατά 3%, από τους ισχύοντες βασικούς μισθούς, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 20 δωματίων που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο 600 μ. και άνω.

Μέχρι τελευταία στιγμή, η βασική διαφωνία ήταν στο θέμα των μισθών, όπου η ΠΟΞ είχε ξεκινήσει την διαπραγμάτευση ζητώντας μείωση 10% για ένα χρόνο και η ΠΟΕΕΤ επέμενε σε μη μεταβολή τους, με τελική κατάληξη την μη μεταβολή. Αντιθέτως στο θέμα των 3 θεσμικών αιτημάτων, που είναι σημαντικά για την ξενοδοχία, η ΠΟΕΕΤ αποδέχθηκε την θέση της ΠΟΞ. Στην κατεύθυνση αυτή “έσπρωξε” και η μεσολαβήτρια που ορίστηκε από τον ΟΜΕΔ και η οποία είχε μεσολαβήσει ξανά, γνωρίζοντας άριστα τον κλάδο και τα δρώμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, να κηρύξει υποχρεωτική την Κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει δημοσιεύσει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, οι συναντήσεις μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας της ΣΣΕ, από τον Αύγουστο, ήταν δύο και δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, καθώς η ΠΟΞ πρότεινε μειώσεις μισθών, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει η ΠΟΕΕΤ κατά την διαπραγμάτευση, επιλέγοντας να ζητήσει διαμεσολάβηση.

Η μετενέργεια της ΣΣΕ έληξε στις 30 Νοεμβρίου και αναμένεται ακόμη να οριστεί από τον ΟΜΕΔ ο διαμεσολαβητής.

Η απόφαση του διαμεσολαβητή θα δεσμεύσει τις δύο πλευρές και η όποια αμφισβήτηση, μπορεί να είναι μόνο στα δικαστήρια, ενώ η παραπομπή σε διαιτησία, προϋποθέτει την συμφωνία και την δύο πλευρών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η προηγούμενη ΣΣΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 είχε υπογραφεί η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε και ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

KSD ΠΟΞ
adv

Η συμφωνία ήταν διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Ήταν η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατήρησε το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.

Όπως είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η συνάντηση έγινε μετά το προβλεπόμενο εξώδικο που απέστειλε στην ΠΟΞ η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και ήταν αναγνωριστική, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα θέματα αυξήσεως μισθών, θεσμικά, κ.λπ., τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οριστεί άμεσα.

Η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έληξε στις 31.12.2019 και σύμφωνα με το νόμο, η ισχύς της παρατάθηκε για ένα 3μηνο (μετενέργεια), και τον Φεβρουάριο, μεσούσης της μετενέργειας, συμφωνήθηκε η παράταση για έξι μήνες, μετά από πρόταση της ΠΟΕΕΤ, μέχρι 31 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΞ είχε προτείνει η παράταση να ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *