tui
Φωτό: TUI Group

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ετεροχρονισμό πληρωμών για την Άνοιξη ζητά η TUI | ΕΓΓΡΑΦΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ετεροχρονισμό των πληρωμών του 75% των οφειλομένων, ζητά η TUI σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, από τα ελληνικά ξενοδοχεία, επικαλούμενη το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του ρυθμού εξάπλωσής του σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η TUI, συνολικά από όλες τις αγορές, ζητά προφορικά ή γραπτά από τα ελληνικά ξενοδοχεία σε όλους τους προορισμούς ανεξαιρέτως, το συνολικό οφειλόμενο ποσό που υπάρχει αυτή τη στιγμή να εξοφληθεί ως ακολούθως, και όχι μετά από 60 ημέρες, όπως είναι οι ισχύοντες όροι συνεργασίας:

  • 25% άμεσα
  • 37,5% τον Μάρτιο 2021
  • 37,5% τον Απρίλιο 2021

Η εξέλιξη αυτή, ενόσω ξενοδοχειακοί φορείς και ξενοδόχοι έχουν ζητήσει από τον Μάρτιο σμίκρυνση του χρόνου εξόφλησής τους από τους tour operators, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο και ήδη υπάρχουν έντονες ζυμώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του κλάδου ετοιμάζονται να αντιδράσουν, ενώ ενημέρωση υπήρξε και στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, χωρίς προς το παρόν να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχειακό στρατόπεδο, υπάρχουν 3 τάσεις:

  • Δυναμική αντίδραση και άρνηση με άμεση διεκδίκηση των οφειλομένων
  • Αποδοχή της πρότασης της TUI στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας
  • Απαίτηση για εξόφληση του 50% των οφειλομένων και έντοκη εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γνωστός ξενοδόχος και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης, δήλωσε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες, να δανειζόμαστε από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο, να μην μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας λόγω έλλειψης ρευστότητας και την ίδια στιγμή να δανείζουμε άτοκα τους tour operators…”.

Σε κάποιους ξενοδόχους έχουν ήδη αποσταλεί από την TUI συμφωνητικά που τροποποιούν τις υφιστάμενες συμφωνίες, τα οποία είναι στην διάθεση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Σε πρωτότυπο συμφωνητικό, η αποπληρωμή προτείνεται ως εξής:

“Always subject to set-off, TUI agrees to pay the due Open Amounts to the Hotelier as
follows:
– 25% within 15 working days after signing this Amendment Agreement,
– 37,5% within March
– 37,5% within April”

ksd
adv

Άλλες πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, αναφέρουν ότι οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ θα αποπληρωθούν και δεν θα μπουν στο καθεστώς ετεροχρονισμού.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, τα κορυφαία στελέχη του ομίλου Thomas Ellerbeck και Sebastan Ebel, σε συνέντευξή τους σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική αγορά της TUI. Ερωτηθείς ο Sebastian Ebel από το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αν θα αλλάξουν οι τρόποι πληρωμής των ξενοδοχείων, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους ξενοδόχους και την ΠΟΞ, για την εξόφληση σε διάστημα 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου, υπογράμμισε ότι δεν θα αλλάξει και ότι έχουν δοθεί από τον όμιλο προκαταβολές 250 εκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Μάλιστα δεν επιβεβαίωσε την ερώτηση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ότι για το 2021 έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια που προβλέπουν εξόφληση εντός 30 ημερών.

Η ΠΟΞ

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Απριλίου είχε γράψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Στην προπληρωμή 14 ή 10 ημέρες πριν από την άφιξη, από τους tour operators, φαίνεται να καταλήγουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, ως προς τον επιθυμητό τρόπο εξόφλησής τους, από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Χ&Τ”.

Μετά από την αποκάλυψη αυτή, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος απέστειλε για το θέμα αυτό, επιστολή με “την ανυποχώρητη θέση της ελληνικής ξενοδοχίας για προπληρωμή από τους tour operators και σε καμία περίπτωση την αποδοχή όρων, για πληρωμή 60 ημέρες μετά την αναχώρηση και κατάργηση προκαταβολών”, στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα.

tasios
money tourism copyright photo

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση – πρόκληση στον υπουργό Τουρισμού, ο οποίος κατά δήλωσή του “μιλάει με τους tour operators”,  “…να τους μεταφέρετε και εσείς την απόφασή μας αυτή και ως Υπουργός μας να προστατεύσετε την Ελληνική Ξενοδοχεία και να διασφαλίσετε την επόμενη ημέρα του Ελληνικού Τουρισμού, βάζοντας τέλος σε καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος”. “Εκτός ασφαλώς αν το Ελληνικό Κράτος αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου tour operator”, κατέληγε ο κ. Τάσιος.

Στην Ισπανία

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η TUI προχώρησε σε παρόμοια κίνηση και στην Ισπανία για τα οφειλόμενα της χειμερινής περιόδου 2019-2020.

Συγκεριμένα στις 30 Απριλίου σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Χ&Τ, αναφέρονταν τα εξής: “Μια πολύ σοβαρή κόντρα της TUI με τους Ισπανούς ξενοδόχους, αποκαλύπτει το money-tourism.gr, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να βρίσκουν σημεία επαφής σε ένα σημαντικό θέμα που αφορά καταβολή οφειλομένων χρημάτων.

Πιο αναλυτικά, ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός, δεν έχει αποπληρώσει τους Ισπανούς ξενοδόχους, κυρίως των Καναρίων Νήσων και δευτερευόντως των Βαλεαρίδων, για το εφετινό χειμερινό πρόγραμμα 2019-2020, που έχει ολοκληρωθεί  και εδώ και δύο μήνες δεν απαντούσε στις κρούσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το πως και πότε θα γίνει η εξόφληση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του money-tourism.gr, η TUI υπέβαλλε στους Ισπανούς ξενοδόχους, πρόταση η οποία προβλέπει την καταβολή των οφειλομένων, σε 4 δόσεις, ως εξής:

  • 1η δόση: 25% του συνόλου του ποσού σε εκκρεμότητα, 10 ημέρες μετά την αποδοχή της πρότασης
  • 2η δόση: 25% ένα μήνα μετά την ανακοίνωση ότι επιτρέπονται τα ταξίδια στην Ισπανία
  • 3η δόση: 25% 10 ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της TUI στην χώρα και διενέργειας ταξιδιών και
  • 4η δόση: 25% 3 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του προορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η TUI έχει παγώσει επίσης τις προκαταβολές και τα early bookings για την καλοκαιρινή περίοδο του 2020, με αρκετούς ξενοδόχους να αντιμετωπίζουν διπλό πρόβλημα.

Οι ξενοδόχοι και οι οργανώσεις τους δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση με το σχέδιο αποπληρωμής που πρότεινε η TUI και προτίθενται να αναθέσουν στην Ισπανική Συνομοσπονδία Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Cehat), τον νομικό χειρισμό της υπόθεσης. Παράγοντες που γνωρίζουν την υπόθεση τονίζουν ότι τα ποσά αυτά αφορούν σε μια υπηρεσία που έχει παρασχεθεί εδώ και μήνες και η TUI έχει ήδη εισπράξει τα χρήματα αυτά από τους πελάτες της”.

Μάλιστα σαν αποτέλεσμα της υπόθεσης αυτής, η ισπανική ασφαλιστική εταιρία Crédito y Caución (CC) ανακοίνωσε τον Μάϊο, ότι δεν ασφαλίζει τις οφειλές της TUI Ηνωμένου Βασιλείου, στους Ισπανούς ξανοδόχους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού μέσου Tourinews.

Η εταιρία έχει μειώσει το ποσό που καλύπτεται σε 0 ευρώ και αφορούσε μόνο στο βρετανικό τμήμα του TUI Group.

 tui
Φωτό: TUI Group

Αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει τους ξενοδόχους να απαιτήσουν προπληρωμή για τη διασφάλιση χρεώσεων, καθώς ο ταξιδιωτικός πράκτορας δεν καλύπτεται πλέον.

Αντιμέτωποι με τις ανάγκες του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος αντιμετώπιζε το πρόβλημα των αθετήσεων υποχρεώσεων για δεκαετίες, η Crédito y Caución ξεκίνησε την συγκεκριμένη ασφάλιση πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Και στην Καραϊβική

Παράλληλα και τον Ιούνιο, υπήρξαν καταγγελίες από τον Σύλλογο Τουρισμού και Ξενοδοχείων της Καραϊβικής  (CHTA) που ζητούσε επίμονα από την TUI να καταβάλλει τα χρωστούμενα προς τα ξενοδοχεία για τις υπηρεσίες τους.

Ο Σύλλογος είχε αποκαλύψει ότι έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπεύθυνο της TUI Βρετανίας και Ιρλανδίας, Andrew Flintham, μέσω της οποίας ζητάει το διακανονισμό των χρεών των ξενοδοχείων που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Ο σύλλογος είχε προχωρήσει σε μία ακόμα έκκληση κατά τον Απρίλιο προς τους tour operators, οι οποίοι είχαν αποτύχει να πληρώσουν τα ξενοδοχεία για τις διαμονές του πρώτου τριμήνου. Ο CHTA αναφέρει ότι από τότε μερικοί tour operators στη Βρετανία είχαν επεκτείνει το χρονικό όριο πληρωμής έως και 120 ημέρες ύστερα από το check-out προκαλώντας στα ξενοδοχεία σοβαρά “προβλήματα επιβίωσης”.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ετεροχρονισμό πληρωμών για την Άνοιξη ζητά η TUI | ΕΓΓΡΑΦΟ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *