ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΕΠΙΧΕΙΡΩ»: Αυξάνονται σε 300 από 100 οι κλίνες | Μεγαλύτερο υψόμετρο – μεγαλύτερη επιδότηση | Διευκρινίσεις για ΑΦΜ και ΕΜΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την πράσινη κάρτα για αλλαγές επί τα βελτίω στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΕΠΙΧΕΙΡΩ», δίνει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που εκφράστηκαν και με υπόμνημα.

tasiosΣυγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εξέφρασε στον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο την θετική του στάση απέναντι σε σειρά παρατηρήσεων της  Ομοσπονδίας για το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, που στην σημερινή συγκυρία με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση του κλάδου. Πιο αναλυτικά, φέρεται να γίνονται αποδεκτές οι δύο μείζονος σημασίας παρατηρήσεις της ΠΟΞ, ήτοι:

– αύξηση του ορίου των κλινών για ένταξη στο πρόγραμμα στις 300, από 100 που αναγράφεται στο σχέδιο
– αύξηση της επιδότησης, όσο αυξάνεται το υψόμετρο της μονάδας

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και να καταργηθεί ο περιορισμός για μία μονάδα ανά ΑΦΜ, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που στο ίδιο ΑΦΜ έχουν περισσότερα ξενοδοχεία.

Ειδικά δε για μονάδες που για πολεοδομικούς και άλλους λόγους δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ, να υπάρξει πρόβλεψη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοντινά οικόπεδα.

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Όπως αναφέρει η ΠΟΞ στο υπόμνημα, “Η δημοσίευση της πρόσκλησης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» αναμενόταν εδώ και πολλούς μήνες από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας έτσι κατά ένα μέρος την τεράστια αύξηση που υφίστανται στις λειτουργικές τους δαπάνες από το κόστος ενέργειας που, παρά τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ληφθεί, είναι εκτός ελέγχου.

Κατά την άποψη μας δύο είναι τα πλέον κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο είναι η δυνατότητα ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων και το δεύτερο η μεγαλύτερη επιδότηση των μονάδων εκείνων που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, στις οποίες οι αυξημένες ανάγκες θέρμανσης εκτοξεύουν το κόστος ενέργειας κυριολεκτικά στα ύψη”.

Τα αιτήματα

Ειδικότερα τα αιτήματα τροποποιήσεων που ζητά η Ομοσπονδία έχουν ως εξής:

  • Σύμφωνα με τη προδημοσιευμένη πρόσκληση του προγράμματος, η δυναμικότητα των μονάδων που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι έως εκατό (100) κλίνες. Κατά την άποψή μας το σχετικό όριο θα πρέπει να αυξηθεί σε τριακόσιες (300) κλίνες, αναφερόμαστε δηλαδή σε ξενοδοχεία 150 δωματίων. Αν ελλείπουν οι σχετικοί πόροι, μπορεί η αύξηση των κλινών να συνδυαστεί με αναλογική μείωση της επιδότησης για τις μονάδες άνω των εκατό (100) κλινών.
  • Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ορεινές περιοχές η λειτουργία της θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, σε δε περιοχές όπως η Δράμα , η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κλπ την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σε μία μέση επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων 20 δωματίων, σε υψόμετρο + 600 μ., η μέση ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 20 – 30 τόνους πετρελαίου. Στις ως επί το πλείστον μικρές οικογενειακές αυτές επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος, ήδη πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, αποτελούσε το μεγαλύτερο έξοδό τους. Για το λόγο αυτό, στις μονάδες αυτές θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ποσοστό δημόσιας επιχορήγησης, ήτοι το όριο από 50% να αυξηθεί σε 70%. Ο προσδιορισμός των περιοχών που δικαιούνται τη συγκεκριμένη αυξημένη επιχορήγηση μπορεί να γίνει με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια που ισχύουν για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Στην προδημοσίευση της πρόσκλησης προβλέπονται ως προϋποθέσεις, προκειμένου μια επιχείρηση να είναι επιλέξιμη: «α. Να έχει συσταθεί έως επιχείρηση, με επιλέξιμο για τη Δράση ΚΑΔ μέχρι 31/12/2020 και β. Να έχει κλείσει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο (2) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.». Με αυτούς τους περιορισμούς εξαιρούνται από το πρόγραμμα ξενοδοχεία που άρχισαν τη λειτουργία τους προ του έτους 2020, αλλά, είτε άλλαξε το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ή μισθώθηκαν από νέα επιχείρηση. Κατά την άποψή μας, ο όποιος σχετικός περιορισμός θα πρέπει να συνδέεται με την έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου (που εύκολα προκύπτει με βάση το ΕΣΛ αυτού) και όχι της επιχείρησης που το εκμεταλλεύεται.

    Tzoumerka
    ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Στην προδημοσίευση της πρόσκλησης  προβλέπεται ως προϋπόθεση, προκειμένου μια επιχείρηση να είναι επιλέξιμη «Να υποβάλλει μία (1) και μοναδική επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ. στην παρούσα Δράση καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας πρόσκλησης (παρέχεται η δυνατότητα για αναβάθμιση σε περισσότερα από 1 κτίρια εντός της ίδιας Περιφέρειας στη ίδια αίτηση (ΑΦΜ), αρκεί να είναι διακριτά τα στοιχεία του κάθε κτιρίου στην πρόταση)». Αν ερμηνεύουμε σωστά την ανωτέρω πρόβλεψη, βάσει αυτής κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για ένα μόνο ξενοδοχείο που εκμεταλλεύεται (ή περισσότερα μόνο αν αυτά βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια). Ομοίως πρόκειται για έναν αδικαιολόγητο περιορισμό, που στερεί από πολλές μονάδες την δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους.
  • Στις μονάδες που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς οι κτιριοδομικές παρεμβάσεις είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες (λόγω ειδικών αρχιτεκτονικών – πολεοδομικών περιορισμών), πλην των άλλων δε είναι σαφές πως δεν μπορούν να εγκαταστήσουν επί του κτιρίου φωτοβολταικά – ηλιακά σώματα. Θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά – ηλιακά σώματα σε γειτονικό οικόπεδο που νόμιμα κατέχουν; Επίσης, όπου δεν επαρκεί το δίκτυο, δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν σύστημα «net metering». Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται αύξηση της επιδότησης για χρήση φωτοβολταικών με αποθήκευση ενέργειας.
  • Από τη διατύπωση της πρόσκλησης δεν προκύπτει υποχρέωση της επιχείρησης, προκειμένου να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, να διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό ΕΜΕ. Ισχύει ή όχι; Το ερώτημα προκύπτει, διότι σε σχέση με τον αριθμό ΕΜΕ, σύμφωνα με το άρθρο 5 της προδημοσιευμένης πρόσκλησης, προβλέπεται πως στον αριθμό απασχολούμενων περιλαμβάνονται, πλην των άλλων, «δ) οι εταίροι που ασκούν τακτική δραστηριότητα εντός της επιχείρησης και προσπορίζονται οικονομικά πλεονεκτήματα από την επιχείρηση». Παρακαλούμε σχετικά να διευκρινιστεί και αν στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται οι εταίροι (πχ εταίροι ΟΕ ή ΕΕ), οι οποίοι δεν λαμβάνουν μισθό, αλλά εργάζονται και αποκομίζουν κέρδη βάσει των εσόδων της εταιρείας”.

Και κλείνοντας το υπόμνημα ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζει: “Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ξανά πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις μας να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Για αυτό παρακαλούμε να εξετάσετε τις δυνατότητες που υπάρχουν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *