Αναιτιολόγητο stop στις ιατρικές visa και μόλις πάμε να πούμε δόξα τω Θεώ, γυρίζουμε στο βόηθα Παναγιά!!!
– Κύριε Βενιζέλε, κύριε Κικίλια, κύριε Βορίδη, κυρία Κεφαλογιάννη το γνωρίζετε;
– Παρέμβαση – και σε αυτό (!!!) – του πρωθυπουργού
– Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όλα μπορούν να συμβούν!!!
Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας ένα ισχυρό ρεύμα τουριστικής ανάπτυξης που αφορά το χώρο των Ιατρικών Υπηρεσιών, γνωστό και ως Medical Tourism.
Και οι πρωτοετείς φοιτητές τουριστικών, οικονομικών, ιατρικών και άλλων σχολών, γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι αυτός ο κλάδος, κυρίως λόγω της δαπάνης των τουριστών αυτών, η οποία ξεπερνά κατά δεκάδες φορές, ακόμη και τις δαπάνες του συνεδριακού τουρίστα.
Καθόλου τυχαίο άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν αναδείξει τον ιατρικό τουρισμό, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που ακολουθούν στην τουριστική ανάπτυξη και όχι μόνο.
Από το ρεύμα αυτό στηρίχθηκαν πολλοί κλάδοι Ελληνικών Επιχειρήσεων, Νοσοκομεία, Ξενοδοχειακές Μονάδες, Χώροι Εστίασης και Αναψυχής, με αποτέλεσμα την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα. Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και η χώρα μας μπήκε στον Χάρτη της Παγκόσμιας Αγοράς Ιατρικών Υπηρεσιών.
Το πρώτο δε μαζικό δείγμα γραφής του Τουρισμού αυτού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο και Κρήτη με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε Λίβυους, ήταν -τουλάχιστον- εξαιρετικό, ξεπερνώντας και την πιο αισιόδοξη προσδοκία.
Η κατάσταση στη Λιβύη και η Αραβική άνοιξη ήταν ο αρχικός μοχλός εκκίνησης αυτών των δραστηριοτήτων, δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι ασθενείς μαζί με τις οικογένειες τους επισκέφθηκαν την χώρα μας, νοσηλεύτηκαν στα Νοσοκομεία μας, έμειναν στα Ξενοδοχεία μας και γνώρισαν την χώρα μας.
Τα οφέλη είναι προφανή (σ.σ. προφανή όχι όμως για όλους!!!).
Το βασικό στοιχείο που έκανε την χώρα μας ανταγωνιστική, πέραν των εξαιρετικών νοσοκομείων και ξενοδοχείων, ήταν η καθιέρωση της Ιατρικής Visa, στο πλαίσιο της συνθήκης Schengen. Η ιατρική Visa ως εξαίρεση του Sengen ελαμβάνετο από τον ασθενή και την οικογένειά του, στα σημεία εισόδου της χώρας μας, που πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής που θέλει να αγοράσει ιατρικές υπηρεσίες από την Ελλάδα δεν υποβάλλεται στην γραφειοκρατική ταλαιπωρία που απαιτεί η έκδοση Visa Schengen. Η δε θεώρηση visa αυτού του είδους προϋπέθετε την αποστολή όλων των εγγράφων του ασθενή και της οικογένειάς του, στις ελληνικές αρχές ασφαλείας, πριν το ταξίδι, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Γιατί είναι γνωστό ότι οι ανταγωνίστριες χώρες όπως Τουρκία, Ιορδανία και Τυνησία δεν απαιτούν χορήγηση Visa, ενώ όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, κ.λπ ., έχουν επιλέξει αντίστοιχα ευέλικτα και μη γραφειοκρατικά συστήματα έκδοσης ιατρικής Visa.
Και παράλληλα, πρέπει κάποιος να αναλογιστεί, πως είναι δυνατόν ένας ασθενής να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα, σε δύσκολες συνθήκες, ώστε να παρουσιαστεί στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία για να πάρει Visa!!! Αν δε κάποιος αναλογιστεί τις συνθήκες που επικρατούν π.χ. στη Λιβύη, μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο, μπορεί να εκληφθεί κάτι τέτοιο!!!
Όλος αυτό ο δυναμικός κλάδος της οικονομίας απαιτούσε την αρμονική συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείο Εξωτερικών και των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων.
Μέχρι πριν και από 6 μήνες η συνεργασία αυτή προχωρούσε ικανοποιητικά και η χώρα μπήκε με πολύ ανταγωνιστικούς όρους και σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως αυτές των Βαλκανίων, των Δημοκρατιών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Κρατών της Μέσης Ανατολής.
Ελληνικά νοσοκομεία πιστοποιήθηκαν από Παγκόσμιους Οργανισμούς Πιστοποίησης Ποιότητας με την ανώτερη Πιστοποίηση, δηλαδή το Excellence στο Medical Tourism και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας, αργά αλλά σταθερά, άρχισε να δημιουργεί Brand Name και διεκδικεί μεγάλα μερίδια σε αυτήν την αγορά.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι προσπάθεις της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, που μόλις προχθές συναντήθηκαν για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στη χώρα.
Και ξαφνικά και μετά τις τελευταίες κρίσεις και τις ανακατατάξεις στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, όλο αυτό το ελπιδοφόρο πρόγραμμα μπλοκαρίστηκε για λόγους που ακόμα και τώρα δεν έχουν εξηγηθεί σε κανέναν, καταργώντας το Σύστημα Έκδοσης Ιατρικής Visa.
Με απλά λόγια σταματήσαμε χωρίς καμία αιτιολογία να δίνουμε ιατρική VISA!!!
Από την άλλη μεριά τα αιτήματα και οι ανάγκες αγοράς Υπηρεσιών Υγείας από την χώρας μας λόγω των συνεχιζόμενων εμφυλίων πολέμων στις χώρες τις Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι πάρα πολλά.
Χρήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, χάνονται και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα χαθούν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας από όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αλυσίδα του Medical Tourism ενώ όλες οι άλλες χώρες και ιδιαίτερα αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκμεταλλεύονται ήδη την χρυσοφόρα ευκαιρία.
Το θέμα όμως είναι μείζον και ξεπερνά τα όρια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το λόγο πια έχουν το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Τουρισμού και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Η χώρα δεν μπορεί να κρατά κλειστά τα σύνορα και να βγαίνει εκτός ανταγωνισμού εξαιτίας αυτών των πρακτικών, οι οποίες είναι απολύτως ανεξήγητες.
Και ανεξήγητες πρακτικές στη λογική του “ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ” σε μια πολιτισμένη χώρα του δυτικού κόσμου δεν μπορεί να υπάρχουν!!!
Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να θεσμοθετήσει ένα σταθερό και μόνιμο πλαίσιο έκδοσης Ιατρικής Visa, που θα δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του Πολίτη ασθενή που θα ήθελε να επισκεφτεί τη χώρα μας και να αγοράσει Ιατρικές Υπηρεσίες.
Χωρίς αυτό το σταθερό πλαίσιο και με συνεχείς αλλαγές στον τομέα έκδοση Ιατρικής Visas η χώρα θα τεθεί σίγουρα εκτός ανταγωνισμού με όλες τις προφανείς συνέπειες.
Ιδού η Ρόδος κύριοι υπουργοί, περιμένουμε τις ενέργειές σας.
Χθές όμως!!!
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.