money tourism copyright photo IMG_0923
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλ. Βασιλικός | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μειώσεις μεγαλύτερες του 45% στα καταβαλλόμενα ποσά για πνευματικά δικαιώματα | Πως θα γίνεται ο υπολογισμός | Ενιαίος τιμοκατάλογος και πλαφόν

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Εξαιρετικά σημαντική αποδεικνύεται η συμφωνία για τα Πνευματικά Δικαιώματα που υπέγραψε σήμερα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, αφού με τις λεπτομέρειες που ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δημοσιεύει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, προκύπτουν μειώσεις που ξεπερνούν το 45%, από τα ποσά που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, συμφωνήθηκαν μια σειρά πρωτοποριακών ρυθμίσεων που απαλλάσσουν τα ξενοδοχεία από τον βραχνά των αυθαιρεσιών, των υπερβολικών χρεώσεων, κ.λπ. αναφορικά με τα Πνευματικά και λοιπά Δικαιώματα, ενώ για το 2020, τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτούργησαν, είναι ιδιαιτέρως χαμηλά.

Πιο αναλυτικά, για πρώτη φορά θεσπίζονται τα εξής:

  • Απαλλάσσονται τα ξενοδοχεία πλήρως καταβολής οποιασδήποτε αμοιβής για εκπομπή μουσικών έργων από μια κεντρική πηγή ήχου σε βοηθητικούς κοινόχρηστους χώρους ήτοι στο lobby, στους διαδρόμους του ξενοδοχείου και στα ασανσέρ. 
  • Απλοποιούνται οι κατηγορίες των κοινοχρήστων χώρων που οφείλουν να καταβάλουν αμοιβή και περιορίζονται ουσιαστικά σε 5.
  • Καθορίζεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι που λειτουργούν σαν καφέ, εστιατόριο, αίθουσα πρωινού, spa, γυμναστήριο, χώροι όπου λαμβάνουν χώρα ελληνικές βραδιές, animation, pool bar και λοιποί χώροι  που η μουσική γίνεται με μηχανικά μέσα, θα καταβάλουν συγκεκριμένη αμοιβή ανάλογα με την κατηγορία του Ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από την επιφάνεια των χώρων, για να παύσει η χρόνια διαμάχη σχετικά με την έκταση του χρησιμοποιούμενου χώρου.
  • Παύει η αυθαίρετη χρέωση κοινόχρηστων χώρων με τα εξωφρενικά τιμολόγια της ΑΥΤΟΔΙΑ, κατηγορίας Α3 και Α4 . Συμφωνήθηκε ειδικό τιμολόγιο, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η μουσική αυξάνει σημαντικά την παραμονή των πελατών στο χώρο και την αύξηση της κατανάλωσης (περιπτώσεις που η χρήση της μουσικής γίνεται αναγκαία πρώτη ύλη για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών).
Τι θα ισχύει

Ως γνωστόν, μετά την διακοπή λειτουργίας της ΑΕΠΙ δημιουργήθηκαν δύο οργανισμοί διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων οι οποίοι διεκδικούσαν αμφότεροι το 80% του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ για το ίδιο δικαίωμα.  Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το πνευματικό δικαίωμα να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 160% αυτού που πλήρωναν τα ξενοδοχεία στην ΑΕΠΙ και αυτό με νομίμως δημοσιευμένα αμοιβολόγια.

xeeΜε την σημερινή συμφωνία η κατάσταση επανέρχεται στο παλαιό αμοιβολόγιο της ΑΕΠΙ, προσαυξημένο κατά ποσοστό 8% (ποσοστό που αντιστοιχεί στην αξία του ρεπερτορίου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, η οποία έως το 2017 δεν λάμβανε καμία αμοιβή). Η επιστροφή στα αμοιβολόγια της ΑΕΠΙ αποτελεί μία πρώτη μείωση η οποία ξεπερνάει το 30%.

Επιπλέον αυτού συμφωνήθηκε μία περαιτέρω μείωση 15%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ρεπερτόριο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ αντιπροσωπεύει το 55% του αμοιβολογίου αυτού. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εγγυάται ότι σε περίπτωση που μέλος του ΞΕΕ που υπαχθεί στην παρούσα συμφωνία, υποχρεωθεί να καταβάλει σε οποιονδήποτε άλλο ή άλλους φορείς ίδιας κατηγορίας πνευματικού δικαιώματος που αυτή εκπροσωπεί, αμοιβή που μαζί με την δική της αμοιβή ξεπερνά το ως άνω πλαίσιο, τότε θα αναμορφώσει την αμοιβή της προς τα κάτω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά, το πνευματικό δικαίωμα είναι “πλαφοναρισμένο” στο 92% αυτού που πληρωνόταν στην ΑΕΠΙ (ΑΕΠΙ +8% -15%= 92%).

Εκπτώσεις

Στο συμφωνηθέν αμοιβολόγιο, θα παρέχεται έκπτωση ως εξής, για τα αναδρομικά, τα τρέχοντα και τα μελλοντικά δικαιώματα που πρέπει να καταβληθούν από τους χρήστες: 

Για το 2020:  

– Όσο διάστημα τα Ξενοδοχεία ήταν κλειστά δεν θα καταβάλουν καμία αμοιβή.

– Για το διάστημα που τα Ξενοδοχεία λειτουργούν, μειώνεται η οφειλόμενη αμοιβή κατά 30% για όλο το έτος και όχι μόνο για το διάστημα μετά τον κορωνοϊό (δηλαδή θα καταβληθεί μειωμένη αμοιβή και για το 1ο τρίμηνο του 2020). Πρακτικά αυτό σημαίνει έκπτωση για το διάστημα μετά τον κορωνοϊό περίπου 50%.

– Τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν σαν ξενοδοχείο αναφοράς, το διάστημα της υποχρεωτικής άρσης λειτουργίας των ξενοδοχείων και για τον χρόνο λειτουργίας τους, δεν θα καταβάλουν καμία αμοιβή.

Για να γίνει δεκτές οι παραπάνω εκπτώσεις, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να προσχωρήσουν στο μνημόνιο συνεργασίας έως 31/12/2020  και να εξοφλήσουν  τα δικαιώματα για το έτος 2020 ως εξής: α) για τα Ξενοδοχεία που επαναλειτούργησαν μετά την άρση της απαγόρευσης λόγω κορωνοϊού, θα καταβληθεί το 50% της οφειλόμενης  αμοιβής  έως 31/12/2020 και το υπόλοιπο  έως 30/5/2021 και β)  για τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020  θα καταβληθεί το σύνολο των δικαιωμάτων έως τις 30/5/2021.

Για το 2021 και εφ’ εξής:

Θα παρέχεται έκπτωση  15% επί του αμοιβολογίου, υπό την προϋπόθεση ότι η οφειλόμενη αμοιβή θα τιμολογείται έως την 30η Απριλίου κάθε έτους για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και έως την 30η Ιουνίου κάθε έτους για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας και θα εξοφλείται έως την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου  έτους,

Για τα έτη 2018 και 2019:

Θα παρέχεται έκπτωση 15% επί του αμοιβολογίου και επιπλέον η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ δεν θα διατηρεί καμία αξίωση για τον προ της 1.1.2018 χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι η οφειλόμενη αμοιβή θα τιμολογηθεί  έως την 31/12/2020 και θα εξοφληθεί ο ΦΠΑ εντός 30 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου και α) για τα Ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας η καθαρή αξία κατά το ήμισυ έως 30/8/2021 και κατά το έτερο ήμισυ έως 30/10/2021 και β) για τα  ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας το σύνολο του ποσού έως 30/10/2021.

Ακόμη:

Απαλλάσσονται τα ξενοδοχεία πλήρως καταβολής οποιασδήποτε αμοιβής για εκπομπή μουσικών έργων από μια κεντρική πηγή ήχου σε βοηθητικούς κοινόχρηστους χώρους ήτοι στο lobby, στους διαδρόμους του ξενοδοχείου και στο ασανσέρ. 

Απλοποιούνται οι κατηγορίες των κοινοχρήστων χώρων που οφείλουν να καταβάλουν αμοιβή και περιορίζονται ουσιαστικά σε 5 .

Καθορίζεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι που λειτουργούν σαν καφέ, εστιατόριο, αίθουσα πρωινού, spa, γυμναστήριο, χώροι όπου λαμβάνουν χώρα ελληνικές βραδιές, animation, pool bar και λοιποί χώροι  που η μουσική γίνεται με μηχανικά μέσα, θα καταβάλουν συγκεκριμένη αμοιβή ανάλογα με την κατηγορία του Ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από την επιφάνεια των χώρων, για να παύσει η χρόνια διαμάχη σχετικά με την έκταση του χρησιμοποιούμενου χώρου.

Παύει η αυθαίρετη χρέωση κοινόχρηστων χώρων με τα εξωφρενικά τιμολόγια της ΑΥΤΟΔΙΑ, κατηγορίας Α3 και Α4 . Συμφωνήθηκε ειδικό τιμολόγιο, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η μουσική αυξάνει σημαντικά την παραμονή των πελατών στο χώρο και την αύξηση της κατανάλωσης (περιπτώσεις που η χρήση της μουσικής γίνεται αναγκαία πρώτη ύλη για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών).

Ειδικά οι ξενοδόχοι των νήσων Σάμου, Λέσβου, Χίου και Λέρου, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα  εκ του μεταναστευτικού, δεν θα χρεώνονται για τους κοινόχρηστους χώρους τους.  

ksd
adv

Ως επιβράβευση όσων έχουν ήδη καταβάλει αμοιβή για τα έτη 2018 και 2019, παρέχεται σε αυτούς ειδική επιπλέον έκπτωση 5% επί της οφειλομένης για το έτος 2021 αμοιβής  η οποία έτσι θα ανέλθει σε 20% , αντί 15%.

Εφόσον η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  παράσχει ή έχει παράσχει στο παρελθόν μεγαλύτερες εκπτώσεις ή ευμενέστερους όρους από τους προβλεπόμενους στην σημερινή συμφωνία, αυτές θα ισχύουν αυτομάτως και στα μέλη του ΞΕΕ.

Διαφωνία

Σε περίπτωση που ανακύπτει διαφωνία/διαφορά μεταξύ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και του ξενοδοχείου μέλους του ΞΕΕ που προσχωρεί στην παρούσα ως προς την χρέωση / υπολογισμό αμοιβής πνευματικών δικαιωμάτων, θα συστήνεται επιτροπή αποτελούμενη από ένα μέλος που θα ορίζεται από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ένα μέλος που θα ορίζεται από το ΞΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε επιτόπια επίσκεψη στους χώρους του ξενοδοχείου αυτού και να επιλυθεί η ανακύψασα διαφωνία / διαφορά.

Σε περίπτωση αύξησης του εκπροσωπούμενου  ρεπερτορίου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, οι καθορισθείσες αμοιβές θα παραμένουν ίδιες.

Εάν κατά το έτος 2021 ή και τα επόμενα έτη που τυχόν παραταθεί η διάρκεια ισχύος της παρούσας, εξακολουθήσουν να υφίστανται δυσμενείς συνθήκες εξ αιτίας της πανδημίας  στην Ξενοδοχειακή αγορά, θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της έκπτωσης 15%.

KSD
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μειώσεις μεγαλύτερες του 45% στα καταβαλλόμενα ποσά για πνευματικά δικαιώματα | Πως θα γίνεται ο υπολογισμός | Ενιαίος τιμοκατάλογος και πλαφόν

  1. Θα ήθελα να διευκρινίσω για την ανακοίνωση της Αυτοδιαχείρισης ότι είναι παραπλανητική για τα ξενοδοχεία γιατί πουθενά δεν αναφέρει, λόγω συμφέροντος της φυσικά, ότι για τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχει και η ΕΔΕΜ πρώην ΑΕΠΙ!!! Δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν διάδοχος της ΑΕΠΙ γιατί ΔΕΝ είναι και ότι τα ξενοδοχεία οφείλουν να πληρώνουν ΚΑΙ την ΕΔΕΜ παράλληλα για το ίδιο πνευματικό δικαίωμα απλά γιατί οι δύο οργανισμοί εκπροσωπούν διαφορετικό μουσικό ρεπερτόριο!! Παράλληλα φυσικά και με τις οφειλές τους προς τον GEA για τα συγγενικά δικαιώματα.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *