Μείζον θέμα στην λειτουργία πολλών ξενοδοχείων, αλλά και στην αδειοδότηση νέων μονάδων, ακόμη και ολοκληρωμένων, πολλώ δε μάλλον νέων επενδύσεων, έχει δημιουργηθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αμφισβητεί τον χαρακτηρισμό δρόμων που εξυπηρετούν τα ξενοδοχεία αυτά, ως κοινοχρήστων.
Πιο αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει το money-tourism.gr, με την απόφαση ΠΕ 38 του 2019, του Συμβουλίου της Επικρατείας, αμφισβητείται ο χαρακτηρισμός “κοινόχρηστος”, δρόμων που εξυπηρετούν υφιστάμενα, αλλά και νέα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανανέωση ή η έκδοση των ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή η χορήγηση – ανανέωση του σήματος λειτουργίας, των ξενοδοχειακών μονάδων. Υπενθυμίζεται ότι ανά δεκαετία απαιτείται η ανανέωση της ΑΕΠΟ και της ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και για όλα τα υφιστάμενα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες επενδυτικά σχέδια στη Μεσσηνία, σε νησιά των Κυκλάδων, αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια, έχουν “κολλήσει” και επιστρέφονται οι φάκελοι των ΜΠΕ, λόγω της απόφασης αυτής. Από καταβολής ελληνικού Τουρισμού, τα ξενοδοχεία αδειοδοτούνταν με βάση βεβαίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι οι δρόμοι που τα εξυπηρετούν, είναι κοινόχρηστοι και πλάτους 3,5 μέτρων. Έτσι χτίστηκαν τα ξενοδοχεία 10ετίες τώρα, και με βάση τις εκάστοτε προδιαγραφές του ΕΟΤ παλαιότερα και του υπουργείου Τουρισμού. Τώρα λοιπόν η έκδοση ή η ανανέωση είναι αδύνατη, καθώς με βάση την απόφαση του ΣτΕ, πολλοί δρόμοι δεν είναι κοινόχρηστοι, αν και κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα, πολίτες και πάσης φύσεως μέσα.
Προ του 1923…
Μάλιστα, το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αν και σχεδόν ανα δεκαετία υπάρχουν αεροφωτογραφίες των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, επιστρέφονται από τις αρμόδιες αρχές αιτήματα που έχουν αναφορά σε δρόμους υφιστάμενους ακόμη και προ του 1923!!!
Και βέβαια είναι απολύτως παράλογη η χρήση αεροφωτογραφιών του 1923 ή του 1945 για την τεκμηρίωση των δρόμων αυτών, αφού τότε τα αυτοκίνητα ήταν ελάχιστα…
Σύμφωνα με επιχειρηματίες που επενδύουν στον Τουρισμό, αλλά και μηχανικούς, απαιτείται άμεση και ξεκάθαρη λύση στο μείζον αυτό θέμα, με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, στην λογική της χρησικτησίας, που “εκτείνεται” σε χρονικό διάστημα 20ετίας και όχι βέβαια στο 1945 ή στο 1923. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει σύντομα παρέμβαση των τουριστικών φορέων και του Τεχικού Επιμελητηρίου, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση της άμεσης λύσης, με συγκεκριμένες προτάσεις.
Πρέπει να τονισθεί ότι με την αρνητική αυτή εξέλιξη μπαίνουν σε κίνδυνο μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχει ανάγκη η χώρα, επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος απαιτεί να υπάρχει δρόμος αναγνωρισμένος, ενώ το υπουργείο Τουρισμού δέχεται και μη αναγνωρισμένους δρόμους.
Για έργα περιβαλλοντικής υποκατηγορίας Α1, η ΑΕΠΟ εκδίδεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ για όσα εμπίπτουν στην περιβαλλοντική υποκατηγορία Α2, από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κατά το στάδιο αυτό ο αρμόδιος φορέας,
Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ) ή για ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων δυναμικότητας άνω των 300 κλινών η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού, γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα του γηπέδου / οικοπέδου του ξενοδοχείου και η ΑΕΠΟ επέχει θέση έγκρισης καταλληλότητας.
Η απόφαση Θεοχάρη
Σημειώνεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, δόθηκε παράταση κατά ένα έτος, για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, που προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 4625 /19 (ΦΕΚ 139 Α’, 31-08-19), με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία των δύο ετών που προβλέπεται στο άρθρο 66 του ν. 4403/2016 (Α΄ 125), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 53 του ν. 4484/2017 (Α΄ 110), παρατείνεται, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, για ένα έτος και ξεκινά από την δημοσίευση του ρύθμισης στο ΦΕΚ.
Στον ίδιο νόμο προβλέπεται στο Αρ. 8, η παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά αναρτημένων δασικών χαρτών, έως την 31η Οκτωβρίου 2019, για κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού